Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Burgery z grilla – jak je przygotować? Sprawdź!

24-04-2023

Burgery z grilla to jedna z popularniejszych propozycji do przygotowania na świeżym powietrzu. Aromatyczne mięso i zdrowe dodatki sprawiają, że obok ich wyjątkowego smaku trudno przejść obojętnie, a niemal nieskończona możliwość personalizacji składników umożliwia swobodne dobieranie ich do osobistych preferencji. Wołowe, drobiowe, a może wieprzowe? Sprawdź, jak zrobić idealne burgery z grilla, które zachwycą Twoich gości!

Przepisy na burgery z grilla – nasze propozycje

Idealnie soczyste, aromatyczne i pełne smaku domowe burgery z grilla to pozycja wręcz doskonała, która zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających członków rodziny, czy przyjaciół. Możliwości personalizacji menu jest naprawdę sporo. Możemy postawić na klasyczne burgery wołowe z grilla, ale równie dobrze sprawdzą się warianty drobiowe, a nawet burger wieprzowy z grilla.

Mięso wołowe

Przepis na burgery wołowe z grilla to klasyk, który można przygotować, zarówno wykorzystując grille węglowe, jak i gazowe, czy nawet elektryczne! Wariant ten jest zdecydowanie najpopularniejszym wyborem podczas domowego barbecue i trudno się dziwić! Mięso wołowe jest niezwykle aromatyczne, a jego głębokiego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Na grilla najlepiej sprawdzi się mięso takie jak antrykot, łopatka, szponder i rostbef.

Składniki:

  • antrykot wołowy o wysokiej zawartości tłuszczu 800 gramów,
  • cebula suszona 2 łyżki,
  • musztarda dijon 3 łyżki,
  • sos sojowy 1 łyżeczka,
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka,
  • czosnek 2-3 ząbki.

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony,
  • sól morska jodowana gruboziarnista.

Przygotowanie mięsa do burgerów:
Mięso dokładnie zmiksować z posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, sosem sojowym i musztardą dijon. Następnie dodać ok. 100 ml wody i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wyrabiaj przez dłuższą chwilę i uformuj w jednolite płaskie kotlety. Na średnio nagrzany grill ułóż przygotowane mięso i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia, na górze burgerów możesz ułożyć dodatkowo wybrany ser.

Wieprzowe

Mięso wieprzowe w niczym nie ustępuje wołowinie, a odpowiednio przyrządzone burgery wieprzowe z grilla mogą zaskoczyć Cię swoim nieoczywistym i bogatym smakiem. Ogromną rolę odgrywa jednak odpowiedni dobór mięsa. Najlepiej sięgnąć po łopatkę, karkówkę lub mix tych mięs, także z dodatkiem szynki bądź schabu. Należy jednocześnie pamiętać, że mięso musi zawierać minimum 20% tłuszczu.

Składniki:

  • zmielone mięso z łopatki wieprzowej 800 gramów,
  • musztarda dijon 2 łyżeczki,
  • cebula 2 sztuki,
  • czosnek 2 ząbki,
  • bułka tarta 100 g,
  • woda gazowana 200 ml,
  • koperek świeży 1 pęczek,
  • natka pietruszki 1 pęczek.

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony,
  • sól morska jodowana gruboziarnista,
  • skórka z cytryny,
  • papryka ostra.

Przygotowanie mięsa do burgerów:
Naszą propozycją będzie wymieszanie wody gazowanej z solą i pieprzem oraz wzbogacenie mieszanki o paprykę słodką, bułkę tartą i odrobinę startej skórki z cytryny.

Następnie do całości należy dodać koperek i natkę pietruszki oraz oczywiście dokładnie ze sobą wymieszać. Uformowane burgery można położyć na średnio rozgrzany ruszt i smażyć po 4-5 minut z każdej strony. Mięso wieprzowe wyjdzie bardzo dobrze zarówno jeśli przygotujemy je, wykorzystując grille gazowe, jak i tradycyjne węglowe.

Drobiowe

Dla fanów mniej oczywistych kombinacji, a co ważniejsze, również dla ludzi dbających o linię, przygotowaliśmy ciekawą propozycję z mięsa drobiowego. Tutaj ponownie warto kierować się zasadą im tłustsze, tym lepsze, dlatego zamiast mięsa z piersi, lepiej sprawdzą się zmielone udka, wzbogacone o kilka ciekawych dodatków.

Składniki:

  • mięso z udka 500 g,
  • sos BBQ 2 łyżki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta 100 g,
  • mleko 100 ml,
  • cebula 1 sztuka,
  • czosnek 1-2 ząbki.

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony,
  • sól morska jodowana gruboziarnista.

Przygotowanie mięsa do burgerów:
Oczywiście jak w przypadku poprzednich propozycji, przepis na burgery z grilla, drobiowe zaczynamy od dokładnego wymieszania wszystkich składników. W tym celu do miski wrzuć mięso z jajkiem, bułką tartą i mlekiem.

Następnie dopraw solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wyrobione mięso uformuj w okrągłe placuszki. Dodatkowo Weber poleca burgery drobiowe smażyć nieco dłużej, w zależności od grubości mięsa od 6 do nawet 7 minut z każdej strony.

Jakie powinno być mięso na burgery z grilla?

Jak wspominaliśmy już kilkukrotnie, dobry przepis na burgery wieprzowe z grilla, wołowe, czy nawet drobiowe powinien mieć solidną podstawę w postaci dobrej jakości, tłustego mięsa. Warto zadbać o to, by tłuszcz stanowił ok. 20-25% całości, dlatego najlepiej sprawdzi się antrykot, łopatka, szponder czy rostbef w przypadku wołowiny.

Wbrew dość popularnej wśród internetowych przepisów opinii, mięso na grilla wcale nie powinno dochodzić do temperatury pokojowej. Wręcz przeciwnie! Warto zadbać o to, by mięso na burgery z grilla było zimne. Jeśli przygotowujesz mieszankę mięsa i przypraw nieco wcześniej, zwyczajnie odstaw uformowane placki do lodówki. Dzięki temu mięso nie zacznie rozpadać się na ruszcie.

Niestety, mięso podczas smażenia zacznie się kurczyć i jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z grilla, aby zminimalizować to zjawisko, mamy dla Ciebie sprawdzoną poradę! Wystarczy na środku każdego placuszka zrobić niewielkie wgłębienie, przed wrzuceniem go na ruszt. Mięso i tak zmniejszy nieco swoją objętość, dlatego zawsze warto zadbać o to, by formy miały większą średnicę niż bułki.

Pamiętaj, że pomysły na oryginalne potrawy z grilla nie mają końca! Eksperymentuj z różnymi rodzajami mięsa, przyprawami, dodatkami, a nawet przyrządź swoje ulubione warzywa i owoce.

Burgery z grilla elektrycznego, węglowego czy gazowego?

Domowe burgery można przygotować na trzech różnych typach grilla – elektrycznym, węglowym i gazowym. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, dlatego, aby Twoje burgery wyszły idealnie, bez względu na jaki ruszt je położysz, warto wcześniej przeanalizować najważniejsze z nich.

  1. Grill elektryczny — jest łatwy w użyciu i czyszczeniu oraz znacznie bezpieczniejszy niż grill węglowy czy nawet gazowy. Jednakże, grille elektryczne nie pozwalają uzyskać tego charakterystycznego dla grillowania na węglu lub gazie smaku. Niestety nie zapewnia też takiej intensywności grillowania.
  2. Grill węglowy — to właśnie jemu zawdzięczamy ten wyjątkowy, intensywny smak i aromat potrawom oraz chrupiącą skórkę. Jednak grillowanie na węglu wymaga większej uwagi, ostrożności, a także nieco dłuższego przygotowania w porównaniu do innych rodzajów grilla.
  3. Grill gazowy — umożliwia szybkie i łatwe grillowanie oraz pozwala na dokładniejsze kontrolowanie temperatury. Co więcej, grille gazowe nagrzewają się nieco szybciej, a dzięki pokrętłom łatwiej kontrolować ich temperaturę. Jednak z drugiej strony mają one tendencję do nierównomiernego rozprowadzenia ciepła.

Ostatecznie wybór właściwych narzędzi i rodzaju grilla powinien być uzależniony od osobistych preferencji. Przy odpowiedniej wprawie i znajomości specyfiki ich działania, na każdym będziesz w stanie przyrządzić soczyste i smaczne domowe burgery z grilla.

Jak smażyć burgery na grillu, aby uzyskać głęboki smak oraz charakterystyczną teksturę? Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednim czasie smażenia, dobrym rozgrzaniu grilla i oczywiście aromatycznych dodatkach. Baw się smakami i twórz autorskie przepisy, zaskakując swoich gości!

Polecane produkty

Warto nam zaufać