Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jaki alkohol wybrać do grillowanych potraw?

24-04-2020

Aby podkreślić aromat potraw z rusztu, warto sięgnąć po odpowiednie trunki. Dobrze dobrane wydobędą z dań wyrazisty charakter. Czym kierować się przy ich wyborze? Czego należy unikać?

Z jakim napojem grill smakuje najlepiej?

Rodzaj alkoholu powinien być dopasowany do danej potrawy. Za najpopularniejszy napój na grilla uważa się piwo. Cechuje się ono neutralnością, świetnie komponuje się z wieloma gatunkami mięs, warzyw i ryb. Pasuje zwłaszcza do pieczonych kiełbasek, boczku, kaszanki. Warto jednak wiedzieć, że niektóre posiłki lepiej smakują w towarzystwie białego lub czerwonego wina. Lampka podana do kolacji nie tylko koi podniebienie, ale również sprzyja wydzielaniu się enzymów trawiennych. Powinno unikać się natomiast artykułów wysokoprocentowych, które nie nadają się do gorących dań.

Jakie wino do grillowanych potraw?

Białe wino do grilla to fantastyczna opcja szczególnie do delikatnych przekąsek. Podaje się je z m.in. do lekkich mięs, sałatek. Z kolei czerwonym winem częstuje się gości spożywających tłuste produkty jak np. kaczkę, gęsinę. Jak dobrać właściwy alkohol? Poniżej prezentujemy nasze zestawienie:

Kurczak, indyk

Do drobiu dopasowuje się wina wytrawne lub półwytrawne białe, np. Pinot Blanc, Chardonnay. Trunki te idealnie komponują się z kruchymi i delikatnymi potrawami. W przypadku, gdy zdecydujesz się przyprawić mięso na słodko lub ostro, możesz sięgnąć po wino czerwone, np. Pinot Noir.

Karkówka, steki, żeberka

Jakie wino nadaje się do karkówki? Najlepiej częstować czerwonym winem, które pozytywnie wpływa na układ trawienny (co ma ogromne znaczenie w przypadku ciężkostrawnych produktów). Wyśmienitą opcją są wytrawne alkohole z lekką kwaskową nutą m.in. Bordeaux, Cabernet, Ribera del Duero. Cechują się one cierpkością, która przełamuje się w połączeniu z tłuszczem.

Ryby

Ryby najczęściej zestawia się z wytrawnym białym winem, dzięki któremu potrawy te nabierają niepowtarzalnego aromatu. Trzeba jednak pamiętać, że napoje wybiera się, biorąc pod uwagę rodzaj i smak mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Niektóre rodzaje dań lepiej komponują się z czerwonym winem – dotyczy to m.in. tuńczyka. Z kolei łosoś wyśmienicie smakuje z zarówno z białym, jak i czerwonym winem.

Owoce morza

Skorupiaki i inne egzotyczne przysmaki są coraz chętniej włączane do menu. Odznaczają się one niezwykle aksamitną strukturą, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Więcej na ten temat znajduje się w naszym artykule „Owoce morza na grillu”. Do potraw tych pasuje lekkie białe wino, np. Chardonnay. Dobrym rozwiązaniem są ponadto szampany.

Desery

Wiele osób delektuje się również deserami. Na ruszt wrzuca się m.in. banany, truskawki, jabłka. Można podawać je z ciastem lub lodami. Do tego typu dań serwuje się słodkie lub półsłodkie wina, np. węgierski Tokaj. Niektórzy decydują się również na musujące trunki. Ciekawie smakuje włoskie Prosecco.

Co zamiast napojów alkoholowych?

Osoby, które nie mogą spożywać wysokoprocentowych trunków, mają do wyboru jasne lub ciemne piwo bezalkoholowe, a także różne rodzaje bezalkoholowych win. Interesującą alternatywą są także wody smakowe – najlepiej przygotować je samodzielnie, dodając do nich świeże owoce, cytrusy, miętę. Doskonale sprawdza się również lemoniada czy herbata mrożona. Warto postawić ponadto na naturalne soki. Nie zaleca się słodkich napojów, jak np. coca-cola, gazowane toniki, ponieważ tłumią one smak potraw.

Ciesz się wyborną ucztą!

Niezależnie, jakie wino lub piwo wybierzesz do grilla, nie zapominaj, że jest to tylko dodatek do dobrej zabawy. Kulinarna uczta sama w sobie stanowi doskonałą okazję do budowania relacji i wspólnych spotkań z rodziną lub znajomymi.

Warto nam zaufać