Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jaki grill gazowy wybrać do restauracji i dlaczego warto?

21-10-2023

Profesjonalny grill gazowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych potraw, która nie tylko wzbogaci Twoje menu, ale także ściągnie do restauracji nowych klientów. Czy wiesz jednak na jaki model warto zwrócić uwagę? Sprawdź jaki grill gazowy wybrać do restauracji, aby był nie tylko wydajny, ale i ekonomiczny! Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczne wskazówki i nasze topowe pozycje, które z pewnością ułatwią Ci podjęcie decyzji. Dowiedz się więcej już teraz!

jaki grill gazowy do restauracji

Grill gazowy do restauracji – kryteria wyboru

Ciężko o łatwiejsze w obsłudze urządzenie niż grill gazowy. Jego uruchomienie i wyłączenie trwa zaledwie sekundę, a sama obsługa nie wymaga od Ciebie żadnej specjalistycznej wiedzy. Ogromnym atutem są również precyzyjna kontrola temperatury i brak unoszącego się dymu jak ma to miejsce przy grillu węglowym. Ponadto grille gazowe są zdecydowanie bardziej przyjazne dla środowiska oraz w mniejszym stopniu ingerują w smak jedzenia. Dowiedz się zatem, na jakie parametry zwrócić uwagę, aby dokonać najlepszego zakupu.

Cena

Wysokiej jakości, profesjonalny grill gazowy to kosz od 2000 zł dla najmniejszych, do nawet 40 000 zł za największe wielofunkcyjne grille. Szukając niedrogiego wariantu na początek swojej przygody, najlepiej wybrać prosty model bez zbędnych dodatków jednak z wysokiej jakości materiałów jak Weber Spirit II E-310.

Dla większej ilości gości czy obsługi niewielkich imprez plenerowych, konieczny będzie budżet od 4000 do 10 000 zł i oczywiście większy grill np. Genesis E-335 Weber z dodatkowymi funkcjami jak kuchenka boczna i dodatkowa powierzchnia do grillowania.

Rozmiar

Jednym z głównych parametrów przy wyborze grilla gazowego do restauracji, jest ilość palników i wielkość powierzchni rusztów, jak i samego grilla. Najmniejsze modele jak Weber Spirit II E-210 sprawdzą się jedynie przy niewielkich lokalach. Na takim grillu nie da się wydzielić strefy temperatur, nie zmieści się duża ilość jedzenia i trudno będzie wstawić dodatkowe akcesoria do grilli gazowych i pieczenia.

Średniej wielkości grille mogą mieć cztery lub pięć palników, ich powierzchnia użytkowa rusztów jest znacznie większa, wstawienie do środka większych naczyń czy stojaków na mięso nie będzie problemem. Grillowanie dla 10-12 osób nie powinno być na takim grillu większym wyzwaniem, spokojnie obsłuży nawet imprezy okolicznościowe dla większej ilości osób.

Największe grille mają od sześciu palników wzwyż. Mogą być podzielone na oddzielne komory grillowania, są to olbrzymie modele przeznaczone dla naprawdę dużych potrzeb i większych imprez dla nawet kilkuset osób.

Materiały i konstrukcja

Dobrze zwracać uwagę na jakość i konstrukcję grilla oraz na materiały użyte do jego budowy. Dobry grill gazowy jest dość ciężki i stabilny, wykonany z wysokiej jakości, odpornej na skrajne temperatury stali. Wyposażony jest w porządne palniki o dużej mocy i żeliwne bądź stalowe ruszty. Koniecznie sprawdź także, czy model ma podwójną pokrywę, która dzięki wypełnieniu powietrzem zadba o dodatkową izolację.

Dlaczego warto kupić grill gazowy do restauracji?

Kupno grilla gazowego do restauracji pozwala poszerzyć menu o nowe smaki i daje niemal nieskończenie wiele możliwości komponowania potraw. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po profesjonalne modele gazowe?

  1. Grill gazowy rozgrzewa się znacznie szybciej niż tradycyjne grille węglowe. Dzięki temu kucharze mogą szybko przygotowywać potrawy, co jest szczególnie ważne w trakcie godzin szczytu w restauracji.
  2. Grille gazowe zapewniają precyzyjną kontrolę nad temperaturą. Możliwość regulacji poziomu płomienia pozwala na dokładne ustawienie odpowiedniej mocy dla różnych potraw.
  3. Grille gazowe są bardziej ekologiczne niż grille węglowe. Wykorzystują czysty gaz, który emituje mniej szkodliwych substancji do atmosfery.
  4. Grille gazowe są zazwyczaj bezpieczniejsze w obsłudze niż grille węglowe.

jaki grill gazowy do restauracji wybrać

Funkcje grilla gazowego, które przydadzą się w restauracji

Przeglądając wady i zalety grilla gazowego trudno nie zauważyć, jak wiele korzyści mógłby przynieść Twojej restauracji profesjonalny sprzęt. Poza oczywistymi walorami smakowymi model gazowy zdecydowanie ułatwia i przyśpiesza pracę.

Co więcej, niejeden grill wysokiej klasy ma wbudowany termometr i dodatkowy palnik podczerwieni, co pozwala na bardziej precyzyjną kontrolę temperatury. Dwie komory pieczenia będą przydatne podczas przygotowywania różnych potraw w jednym czasie, a dodatkowe szafki i szuflady pozwolą mieć pod ręką wszystkie niezbędne do grillowania akcesoria.

Mnogość rozwiązań i funkcji z pewnością pozwoli na znalezienie modelu, na którym przygotujemy smaczne, zdrowe i wartościowe potrawy, które zachwycą niejednego gościa.

Warto nam zaufać