Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Krewetki z grilla – jak je przyrządzić? Sprawdzone przepisy

24-04-2023

Szukasz ciekawego pomysłu na nietuzinkowe pyszności z grilla? Postaw na owoce morza! Wśród nich królują krewetki, które możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Klasycznie, czy w marynacie? Nie wiesz, na jaki wariant się zdecydować? Poznaj nasze sprawdzone przepisy i zaskocz swoich najbliższych podczas domowego barbecue!

Jak zrobić krewetki z grilla?

Krewetki z grilla to jedno z tych dań, które ze względu na spory wachlarz możliwości właściwie nigdy się nie znudzi. Możesz eksperymentować z przyprawami, marynatami, a także sposobami podania, dzięki czemu za każdym razem będziesz w stanie odkryć ich niepowtarzalny smak od nowa.

  1. Krewetki z dodatkiem pikantnych przypraw – wystarczy bezpośrednio przed smażeniem na chwilę zostawić je w mieszance przypraw tj. papryka, chili, kumin czy kolendra, aby nadać im ostry i wyrazisty smak.
  2. Krewetki z grilla z masłem czosnkowym – w trakcie pieczenia krewetki można smarować rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanego czosnku.
  3. Krewetki w cieście tempura – jeśli chcesz, aby Twoje krewetki z grilla nabrały nieco orientalnego smaku, zanurz je w cieście tempura i usmaż, wykorzystując grille elektryczne, lub gazowe. Dzięki temu zyskają chrupiącą i złocistą skórkę.
  4. Krewetki grillowane w sałatce – krewetki z grilla świetnie pasują do sałatek. Można je dodać do wariantów z rukolą, pomidorem, awokado i dressingiem na bazie cytryny oraz oliwy.

Sprawdzone przepisy na krewetki z grilla

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe dania z grilla, krewetki to idealny wybór! Nie tylko można przyrządzić je na wiele sposobów, ale też są bardzo zdrowe. Choć niestety zawierają całkiem sporo cholesterolu, znajdziemy w nich cenne składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, wspomagające pracę serca.

Jak przyrządzić krewetki z grilla elektrycznego lub gazowego? Z czym je podawać i jak smażyć? Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy!

Klasyczne krewetki z cytryną

Ze względu na swoją prostotę, danie to wymagać będzie wykorzystania świeżych, wysokiej jakości produktów.

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich,
  • masło ok. 50 g,
  • cytryna 1 szt.,
  • sól 1 łyżka.

Przygotowanie:
Krewetki należy oczyścić, oderwać im głowy i wyjąć jelito, nacinają w tym celu grzbiet. Następnie można wrzucić je bezpośrednio na grill elektryczny lub wykorzystując takie akcesoria do grilla jak szpadki ułożyć na grill gazowy. Sprzęt nagrzewamy do 200 stopni, a same krewetki grillujemy po ok. 1,5 minuty z każdej strony. W trakcie można lekko posmarować je roztopionym masłem. Gotowe krewetki podawać z cytryną i solą.

Szaszłyki z krewetkami w ostro-słodkiej marynacie

To wydanie krewetek z grilla nie tylko zaskoczy Twoich bliskich, ale też będzie się świetnie komponować z innymi daniami z rusztu.

Składniki:

  • krewetki tygrysie 500 g,
  • oliwa z oliwek 1 łyżka,
  • papryczka chili 1 szt.,
  • ząbek czosnku 1 szt.,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • miód 2 łyżki,
  • kolendra świeża 5 g.

Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty zaczynamy od posiekania na drobno papryczki chili, kolendry i czosnku. Następnie wrzucamy je do miski i dodając kolejne produkty, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki i całość odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smażymy je w temperaturze 200 stopni po 3 minuty z każdej strony.

Krewetki z grilla w słodko–kwaśnej marynacie

Chrupkie z zewnątrz i wyjątkowo soczyste w środku. Orientalna wersja krewetek to idealny dodatek do serów, sałatek, czy pieczywa czosnkowego.

Składniki:

  • krewetki tygrysie 500 g,
  • oliwa z oliwek 15 ml,
  • miód 30 ml,
  • czosnek 1 ząbek,
  • cytryna 1 szt.,
  • papryka chili 1 szt.,

Przygotowanie:
Krewetki należy dokładnie umyć, wyjąć wnętrzności i wysuszyć. W tym czasie robimy marynatę, drobno siekając czosnek i chili, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i ćwiartką cytryny. Całość warto przyprawić solą i pieprzem według preferencji. Zanurzone w marynacie krewetki odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, a po tym czasie smażymy po 3 minuty z każdej strony w temperaturze 200 stopni.

Jak grillować krewetki? Podpowiadamy

Ze względu na niewielki rozmiar, krewetki najlepiej będzie smażyć nabite na wykałaczki lub szpadki, dzięki czemu nie zsuną się z rusztu. Ciekawym rozwiązaniem będą także specjalne kosze do grillowania warzyw i owoców morza.

Krewetki z grilla będą smakować doskonale smażone zarówno w pancerzyku, jak i bez niego. Wersję bez pancerzy można nieco wzbogacić, trzymając wcześniej w marynacie. Najlepiej sprawdzą się grille gazowe, ponieważ dają one pełną kontrolę nad temperaturą rusztu. Krewetki smażymy w temperaturze 200 stopni od 1,5 minuty do 3 minut.

Grillowanie krewetek to kreatywny, szybki i łatwy sposób na urozmaicenie każdej imprezy na świeżym powietrzu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, zapiekanek, sałatek, a nawet do smażonej na specjalnym kamieniu pizzy z grilla! Przygotuj swoje krewetki tak, jak lubisz najbardziej, a na pewno zrobią furorę na Twoim barbecue!

Warto nam zaufać