Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Smak potraw z grilla gazowego – co na niego wpływa?

21-10-2023

Planujesz zakup grilla, ale nie wiesz, jaki okaże się dla Ciebie najlepszy? Wybór nie jest łatwy, bo dostępne na rynku modele różnią się wytrzymałością, funkcjami, paliwem, a nawet ilością dodatkowych akcesoriów. Większość z nas wychowała się na pysznych daniach z grilla węglowego. Czy zatem grille gazowe mogą równać się z nimi pod względem smaku? Czy dania z grilla gazowego mają ten sam, niepowtarzalny aromat, co te z grilla węglowego? Wyjaśniamy!

smak potraw z grilla gazowego

Dlaczego grill gazowy daje inny smak niż grill węglowy?

Często słyszy się, że to właśnie za sprawą brykietu lub węgla potrawy nabierają swojego specyficznego, wyrazistego smaku. Okazuje się jednak, że to mit! To, co naprawdę wpływa na wyjątkowy zapach dań, to odpowiednio dobrana temperatura, czas grillowania oraz użyte marynaty i przyprawy, które perfekcyjnie łączą się z tłuszczem i sokami z mięsa na rozgrzanym ruszcie.

Jako dowód warto przytoczyć przeprowadzone przez firmę Weber badania, które wykazały, że większość testerów nie dostrzega różnicy pomiędzy potrawami przygotowanymi na grillu gazowym i węglowym. Tylko nielicznym udało się wyczuć jakiekolwiek niuanse.

Czynniki wpływające na smak potraw z grilla gazowego

Wybierając grille na gaz, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Istotne jest, aby model był wyposażony w aromatyzery rozmieszczone pod rusztem na możliwie jak największej powierzchni, ponieważ to one odgrywają kluczową rolę w klarowaniu smaku potraw.

W procesie grillowania główną rolę odgrywają zachodzące w produktach przemiany chemiczne. Interakcje pomiędzy cukrami, aminokwasami, peptydami czy białkami z wolnymi grupami aminowymi prowadzą do powstawania setek różnorodnych związków o wyrazistych zapachach i smakach. W wyniku tych reakcji, znanych jako reakcja Maillarda, powstaje też charakterystyczny brunatny barwnik oraz specyficzne nuty zapachowe.

Aromatyzery

Takie akcesoria do grilli gazowych jak aromatyzer stały się sercem każdego wysokiej jakości urządzenia. Pełnią kluczową funkcję, chroniąc palnik przed bezpośrednim kontaktem z tłuszczem. Co więcej, aromatyzer wzbogaca jakość i smak potraw grillowanych na grillu gazowym. Tłuszcz, który skrapla się na nim w połączeniu z przyprawami, przekształca się w dym, nadając daniom ten jakże pożądany charakter.

Temperatura i jej kontrola

Mylne jest przekonanie, że każdy składnik – czy to mięso, czy warzywo – powinien być grillowany z wykorzystaniem tej samej temperatury. To właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku dania z grilla gazowego, dlatego nie możemy pozwolić, by była ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Choć każdy z nas ma indywidualne upodobania co do stopnia wysmażenia, istnieją pewne ogólne wytyczne, które warto znać.

  • Mięso z drobiu grillujmy w temperaturze około 120°C.
  • Stek wołowy smażymy w zakresie 180-220°C, w zależności od jego grubości.
  • Idealna ryba wyjdzie przy temperaturze około 180°C.
  • Warzywa najlepiej grillować w zakresie 180-220°C.

Czas grillowania zależy nie tylko od grubości produktu, ale także od jego typu. Na przykład kawałki mięsa bez kości wymagają zaledwie kilku minut, podczas gdy skrzydełka drobiowe około 30 minut.

Marynaty

Założeniem marynowania, a zarazem aromatyzowania mięsa, jest zapewnienie mu odpowiedniego smaku i kruchości. Grillując, chcemy, aby nasze mięso czy warzywa były zarówno miękkie, jak i soczyste, dlatego musimy je odpowiednio przygotować. Marynując mięso, nadajemy mu całkowicie nowy charakter i aromat.

grill gazowy smak

Jak wydobyć smak potraw z grilla gazowego?

Dalej zastanawiasz się jaki grill gazowy wybrać? Nowe modele wykorzystujące najnowsze technologie, gwarantują łatwiejsze, zdrowsze, a także wyjątkowo precyzyjne przygotowywanie potraw. Kluczem do uzyskania pożądanego charakteru bez względu na to, jaki model finalnie wybierzesz, jest aromatyzer.

Dzięki niemu mieszanka tłuszczu, soków z mięs i marynaty, czyli kwintesencja dań z grilla trafia ponownie do Twoich produktów, nie niosąc ze sobą szkodliwych substancji, które mogą być obecne w węglu. To właśnie te opary, bogate w oleje, cukry i proteiny, nadają potrawom wyrafinowany smak, dbając jednocześnie o nasze zdrowie.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, to nie dym, decyduje o wyjątkowym charakterze grillowanych potraw, ale temperatura, czas grillowania oraz używane marynaty i przyprawy. Nowoczesne grille gazowe, wyposażone w aromatyzer, potrafią podkreślić głęboki smak i aromat mięsa, oferując jednocześnie zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego grillowania.

Warto nam zaufać