Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Wady i zalety grilla gazowego

21-10-2023

Szykujesz się na sezon grillowy? A może lubisz przygotowywać potrawy z rusztu przez cały rok? Nie wiesz, w jaki sprzęt zainwestować, aby Twoje dania wyróżniały się nie tylko charakterystycznym, głębokim smakiem, ale także były bezpieczne dla Twojego zdrowia? Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczne wskazówki! Grill gazowy poznaj wady i zalety, dzięki którym podejmiesz świadomą decyzję.

Zalety grilla gazowego

Grille gazowe to ciesząca się dużą i wciąż rosnącą popularnością alternatywa dla tradycyjnych urządzeń opalanych brykietem czy węglem drzewnym. Dania z rusztu zasilanego butlą gazową są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli to dla Ciebie wciąż za mało, sprawdź pozostałe zalety, jakie mają do zaoferowania i dowiedz się, jaki wybrać grill gazowy.

Gotowy do pracy w kilka minut

Bez względu na pogodę, czy temperaturę – grille gazowe są gotowe do pracy w zaledwie kilka minut i to w każdych warunkach. Ogromnym atutem tych modeli, jest także możliwość precyzyjnego ustawienia mocy palników, a dzięki temu również temperatury. Niektóre modele wyposażone są w specjalne termometry, inne z kolei wymagać mogą inwestycji w dodatkowe akcesoria do grilli gazowych, które sprawią, że przygotowywanie potraw, nawet przez laika będzie szybkie i proste.

Funkcjonalność i trwałość

Grille gazowe wyróżniają też zalety związane z wysoką jakością wykonania i trwałością. Oczywiście to nie wszystko! Urządzenia renomowanych producentów zapewniają szereg udogodnień jak podwójna pokrywa, dbająca o odpowiednią izolację, rożen do pieczenia kurczaka, czy aromatyzery, nadające Twoim ulubionym daniom charakterystyczny smaki i aromat grillowanych produktów. Nowoczesne grille można wyposażyć w termometr przesyłający dane o temperaturze prosto do smartfona. Wybierając grill z solidnych materiałów, możesz liczyć na jego niezawodność przez lata.

Nie tylko grillowanie

Oprócz tradycyjnej kiełbasy, czy karkówki na grillu gazowym możesz również podsmażać, dusić, gotować czy piec. Korzystając z dodatkowych akcesoriów, jak żeliwne płyty, patelnie, kamienie do pizzy czy woki, bez problemu przygotujesz jajecznicę, placki ziemniaczane, a nawet gulasz.

Zdrowie na talerzu

Grille gazowe są wyposażone w dedykowane systemy odprowadzania tłuszczu, co zapobiega jego spadaniu na płomień i spalaniu. Zatem czy grill gazowy jest zdrowy? Zdecydowanie tak! Dzięki aromatyzerom w przyrządzanym jedzeniu nie znajdziesz szkodliwych substancji, w tym tych o charakterze rakotwórczym.

 

Wady grilla gazowego

Oczywiście grill gazowy, to nie tylko same zalety. Decydując się na ten rodzaj urządzenia, musisz być gotowy na pewne ustępstwa, które jednak w żadnym stopniu nie wpłyną na jakość Twoich potraw.

Brak charakterystycznego smaku dań?

Nic bardziej mylnego! W modelach Weber stosowane są specjalne szyny aromatyzujące, dzięki którym produkty z grilla są nie tylko soczyste, ale też nabierają swojego charakterystycznego profilu smakowego. Aromatyzery sprawiają, że mieszanka soków, tłuszczu i przypraw wraca do mięsa w postaci pary.

Koszt zakupu

Dobry grill gazowy to wydatek rzędu kilku tysięcy, ale biorąc pod uwagę jego funkcjonalność, z pewnością stanie się on jednym z najczęściej używanych urządzeń kuchennych zarówno w domu, jak i w ogrodzie i to nie tylko latem — bez problemu można go używać również w zimie.

Rozmiar i wielkość grilla gazowego

Dla osób dysponujących ograniczoną przestrzenią może to być niewielka wada. Urządzenia te są z reguły nieco większe niż grille elektryczne, czy węglowe i wymagają dodatkowego miejsca na butlę z gazem. Wszystko zależy jednak od wybranego modelu. Warto pamiętać, że najprostsze urządzenia, umożliwiające jednoczesne przygotowanie produktów dla maksymalnie 4 osób powinny bez problemu zmieścić się nawet na tarasie, czy balkonie.

grill gazowy zalety

Czy warto zainwestować w grill gazowy?

Zdecydowanie tak! Choć oczywiście grill gazowy ma swoje wady i zalety, korzyści płynące z jego regularnego użytkowania sprawiają, że dziś jest jedną z najchętniej wybieralnych alternatyw dla tradycyjnych modeli grilli węglowych.

Co więcej, mimo opinii niektórych, że potrawy z grilla węglowego mają lepszy smak, warto pamiętać, że w rzeczywistości różnice są naprawdę niewielkie. To dlatego, że prawdziwy charakter grillowanej potrawy wynika z tłuszczu, soków i marynat, a nie z węgla.

Zadbaj o swoje zdrowie z grillem gazowym! Pozbądź się dymu i szkodliwych substancji chemicznych z potraw i ciesz się ich głębokim smakiem oraz aromatem już dziś!

Warto nam zaufać