Facebook

Blog

Wieprzowina na grillu
30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu.
Dietetyczny grill
19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem...
Grill w plenerze
28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co...
Grillowanie na balkonie
20-04-2017
Kiedy pogoda nie dopisuje, a grillowy klimat jednak się udziela, pada pomysł „Grillujemy na balkonie!”. W tej kwestii pojawia się jednak wiele pytań, na które postaramy się odpowiedzieć – można czy nie można?
Grillowanie na desce
31-03-2017
Grillowanie na desce funkcjonuje w obiegu od wielu lat, jednak nadal nie jest tak popularne, jak inne alternatywne dla zwykłego pichcenia na grillu, metody. Takie grillowanie nie tylko jest niezwykle proste w wykonaniu, ale przede wszystkim nadaje potrawom ciekawego smaku, którego nie da się...
Jak wybrać miejsce do grillowania?
21-03-2017
Grillowanie w domowym zaciszu wydaje się być najlepszą możliwością. Niestety nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jak zatem wybrać miejsce do grillowania, by było nie tylko komfortowe, ale przede wszystkim bezpieczne i dostosowane? Podpowiadamy.
Owoce morza na grillu
27-02-2017
W poprzednim wpisie podawaliśmy sprawdzone triki do grillowania ryby. By uzupełnić jej smak, równie śmiało możemy sięgnać po szeroką gamę możliwości jaką dają nam grillowane owoce morza. Podpowiadamy, jak się przygotować do tego zadania oraz jak je wykonać.
Grillowana ryba
21-02-2017
Grillowana ryba to wyjątkowa gratka dla wszystkich miłośników oryginalnych smaków i kuchni wegetariańskiej. Nie tylko jej rodzajów jest wiele, ale również sposobów na jej przyrządzenie na grillowym ruszcie. Zapraszamy zatem na grillowaną rybę!
Stek z grilla
30-01-2017
Stek kojarzy się przede wszystkim z dobrym amerykańskim „żarciem”. W Polsce nie jest tak często spotykany, a szkoda, bo to z pewnością miła odmiana od klasycznych kiełbasek i karkówek. Jego przyrządzenie nie jest trudne, warto się jednak zapoznać z kilkoma wskazówkami, jakie...
Top 6 noworocznych postanowień dla miłośników grillowania - cz. 2
12-01-2017
Z Nowym Rokiem kontynuujemy propozycje postanowień noworocznych. W poprzednim wpisie zalecaliśmy umiejętną pielęgnację grilla, zdrowsze grillowanie, jak również niestandardowe dania grillowe. W drugiej części wspomnimy o eko grillowaniu, zalecimy grillowanie w ciekawych miejscach, jak...
Top 6 noworocznych postanowień dla miłośników grillowania – cz. 1
29-12-2016
Noworoczne postanowienia to dla wielu nieodłączny element powitania nowego roku. I choć większość z nich z pewnością pozostanie w strefie planów, warto jest postawić i przede wszystkim zrealizować te związane z odpowiednią pielęgnacją grilla. W ostatnim w tym roku wpisie podajemy...
Zimowe grillowanie
16-12-2016
Grillowanie zimą wydaje się być czymś niezwykle skomplikowanym do zrealizowania. Tymczasem nie jest to zadanie bardzo trudne, warto się jednak do niego odpowiednio przygotować. Podpowiadamy w jaki sprzęt się zaopatrzyć i o czym warto pamiętać, grillując zimową porą.
Grill węglowy – ewolucja i działanie
30-11-2016
Grill węglowy to jeden z najbardziej popularnych rodzajów, jakie można spotkać zarówno na sklepowych pólkach czy domowych ogródkach. Był on pierwowzorem, a ponadto pozwala na wiele możliwości w przygotowywaniu pysznych i zdrowych potraw. Jaka była ewolucja tego typu grilla i jakie są...
Grille Weber - historia grilla krok po kroku
17-11-2016
Postać Georga Stephena nie jest powszechnie znana – a szkoda! Gdyby nie ten pełen innowacyjnych pomysłów człowiek, być może pyszne dania z grilla, nigdy by nie powstały! Przybliżamy sylwetkę G. Stephena – twórcę grilla i współtwórcę sukcesu Webera.
Konserwacja grilla przed zimą
30-10-2016
Sezon grillowy można uznać praktycznie za zamknięty – coraz niższe temperatury, opady deszczu i śniegu zniechęcają do biesiadowania przy grillowym rożnie. Jak więc zabezpieczyć nasz sprzęt przed wymienionymi warunkami atmosferycznymi tak, by służył przez następne lata w dobrym...
Co należy wiedzieć o grillowaniu elektrycznym?
17-10-2016
Kiedy jesień zawita do naszych domów już na dobre, często tęsknimy za latem i chwilami spędzonymi wraz z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Co więc zrobić by mimo niesprzyjającej aury sezon na grilla trwał cały rok? Czy jest jakiś sposób na to, by niezależnie od pory roku...
Grillowanie w czasie podróży
29-09-2016
Wybierając się w podróż bardzo często stajemy przed problemem związanych z koniecznością zabrania ze sobą grilla. Nie należy się jednak zniechęcać. Dzięki specjalnej serii grilli Weber podróżowanie może okazać się naprawdę… smaczne!
Grillowanie na drewnie
14-09-2016
Niedawno w naszej akademii grillowania opisywaliśmy właściwości brykietu. Dzisiaj o jego zamienniku, który cieszy się niemniejszym zainteresowaniem ze strony miłośników grillowania - drewnie. A więc jakie są jego cechy i właściwości? Kiedy grillowanie na drewnie jest najlepsze?
Tabela czasów grillowania
12-09-2016
Tanie kurczaki z przemysłowej hodowli i kurczaki hodowane w małych gospodarstwach to produkty pochodzące jakby z dwóch różnych światów. Zwłaszcza jeśli chodzi o ich walory smakowe.
Poznajemy mięsa: drób na grillu
08-09-2016
Miłośnicy lekkich dań grillowych powinni zwrócić szczególną uwagę na kurczaka. Nie jest on trudny do przygotowania, a jednocześnie będzie się dobrze komponował z szeroką gamą sosów i dodatków. Zapraszamy na kurczaka!
Słynny sos Barbecue
31-08-2016
Z pewnością każdy spotkał się z tą charakterystyczną nazwą – Barbecue. Jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sosów, a przez wielu smakoszy jest on uznawany, za integralną część grilla.
Brykiet na grill
25-08-2016
Często sięgając po materiały opałowe nie do końca zdajemy sobie sprawę z ich właściwości. Tym samym ciężko jest rozpoznać czy wybierany materiał najbardziej odpowiada naszym wymaganiom. W poniższym wpisie podpowiadamy czym właściwie jest brykiet i jakie są jego cechy.
Grill dla dzieci
18-08-2016
 Większość rodziców doskonale wie czym jest karmienie małego dziecka – nieustannym polem bitwy o każdy kolejny kęs. Dzieci z reguły jedzą niechętnie, jednak odpowiednio przygotowane dania z grilla mogą stać się miłym doświadczeniem, które będą ponadto nieskomplikowane i...
Jak dużego grilla potrzebuję, czyli wybieramy rozmiar grilla.
12-08-2016
Kupno nowego grilla dla mniej wprawionych kucharzy sprowadzają się główne do określenia jego koloru, ewentualnie kształtu. Tymczasem określenie potrzeb w stosunku do grilla to przede wszystkim rozmiary jego rusztu, bo przecież jest on jednym z najważniejszych elementów całego grilla.
Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Wieprzowina na grillu
30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej
Dietetyczny grill
19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem... więcej
Grill w plenerze
28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co... więcej