Facebook

Azjatycka kuchnia na grillu

10-05-2016

Połączenie grilla i azjatyckich smaków może wydawać się zadaniem niemożliwym do wykonania. Tymczasem nie tylko jest to smaczny duet, ale przede wszystkim niezwykle prosty do wykonania. Przedstawiamy kilka przykładów potraw grillowanych o zabarwieniu azjatyckim.

Przyprawy kuchni azjatyckiej

Jeżeli chcesz swoją przygodę z grillowanymi azjatyckimi daniami rozpocząć od nieco łatwiejszych potraw, zawsze możesz sięgnąć po klasyczny drób i zmieszać go z orientalnymi przyprawami, które nadadzą mu oryginalnego smaku. W dobrej kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć kolendry, która często nazywana jest "chińską pietruszką". Posiada nieco cytrynowy smak, dlatego świetnie skomponuje się z rybą. Douchi czyli fermentowana czarna soja jest bardzo popularnym dodatkiem do warzyw i ryb i mięs, niestety jest ona ciężko dostępna w Polsce.

Kuchnia azjatycka wielu smakoszom kojarzy się z curry i – i słusznie! Choć na naszych polskich półkach dostępne mieszanki dalekie są od tego, czym naprawdę jest curry, niewątpliwie jest to smak warty uwagi. Idealnie połączy się z delikatnością drobiu oraz mieszanką warzyw.

Trawa cytrynowa wywodzi się z kuchni tajskiej. Jej lekko cytrynowy smak różni się od smaku od cytryny czy limonki – dodana do potrawy nada jej delikatnej, oryginalnej nuty.

 

Dania kuchni azjatyckiej

Azjaci podobnie jak my, Europejczycy uwielbiają grillować, choć ich potrawy są zgoła inne od naszych. Na tamtejszych grillach królują, podobnie jak u nas: drób, wieprzowina i wołowina. Jednak o wiele częściej i chętniej grillowane są tam owoce morza. Ciekawostką jest fakt, iż w Hong Kongu bardzo popularna jest grillowana gęś, natomiast w Singapurze na ruszt kładzione mięso kacze.

Jeśli chodzi o dania, najbardziej popularną potrawą z grilla jest char siu czyli długie pasy mięsa wieprzowego. Marynata składa się z tofu, sosu sojowego, miodu, sosu hoisin oraz przyprawy 5 smaków.

Dobrze znane nam szaszłyki,  odbiegają znacznie od naszych, tradycyjnych. W Azji nakłuwane są kawałkami wątróbki, pora, papryki, jednak pojawia się również kurczak. Całość doprawiana jest potrawami o lekko cytrynowym smaku: skórka mandarynki, cytryny i pieprzem kajeńskim.

Gadżety grillowe do kuchni azjatyckiej

Przygotowywanie tych oryginalnych potraw ułatwią nie tylko tradycyjny ruszt i tacki. Firma Weber oferuje Gourmet BBQ System – wok. To głębokie naczynie posiada odpowiednio przystosowaną do wysokich temperatur powłokę. Absorbuje one ciepło i równomiernie rozprowadza po naczyniu. Wygodne boczne uchwyty wykonane zostały z żaroodpornego materiału, dlatego mieszanie potraw jest niezwykle proste, a Ty nie musisz martwić się o oparzenia. Korzystając z naczynia warto jest dokupić sztućce do woka, które posiadają dopasowany kształt, pozwalający na sprawniejsze mieszanie. Poza tym wykonanie z drewna jest gwarancją ochrony przed zarysowaniami.

Wok umożliwia szybkie przyrządzanie potraw – zarówno kurczaka, jak i warzyw. Takie połączenie gwarantuje przenikanie się smaków, którymi zachwyceni będą nawet najwięksi smakosze orientalnych dań.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej
Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

23-06-2017
To, że Polacy tak bardzo lubią grillować kiełbasę wynika z faktu, iż jest to składnik naszych codziennych posiłków. Nie wychodząc za bardzo poza kanon własnego stołu, niechętnie eksperymentujemy. Jednak nie jesteśmy jedynym narodem, który z chęcią grilluje jedynie własne,... więcej
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej