Facebook

Narodziny legendy

Historie wynalazców i wynalazków są często zabawne, ale też naprawdę niezwykłe. Przykład w kategorii „niezwykłe”: pomysł zrobienia z boi grilla z pokrywą. George Stephen wynalazł w ten sposób pierwszy grill okrągły i dzięki licznym następnym modelom zrewolucjonizował najpierw amerykańską, a następnie kulturę grillowania na świecie.

Okres przed wynalezieniem grilla okrągłego był okresem cegły. W całej Ameryce było przyjęte używanie otwartych grilli zbudowanych z tego materiału. Wyraźna wada tych konstrukcji z cegły: były nieruchome, a w razie złej pogody – np. w razie deszczu – nie można było z nich korzystać ze względu na brak pokrywy i powodowały przeskok płomieni. Poza tym, zasadniczo ograniczały one przyjemność grillowania: popiół osadzał się na mięsie lub ubraniu i to, co z rusztu zostało przeniesione na talerz, było źle przyrządzone lub zwyczajnie spalone.

Jako pasjonat grillowania z dużym upodobaniem jedzenia i ojciec jedenaściorga dzieci, Georga Stephena niezwykle złościła taka sytuacja, która ciągle utrudniała mu grillowanie. Gdy np. z powodu złej pogody ciągle musiał szukać schronienia pod dachem i pozostawiał bez kontroli płomienie na swoim otwartym, ceglanym grillu.

Zwrot na wodzie...

Jednakże George Stephen złościł się nie tylko z powodu nieodpowiedniego grilla z cegły, szukał również jakiegoś rozwiązania. Po kilku próbkach, w 1952 r. widok koi podczas rejsu żaglówką naprowadził go na decydujący pomysł. Podzielił boję na dwie części, dolną część metalowej boi wykorzystał jako kocioł, zaopatrzył go w trzy nóżki i połączył go z górną częścią boi, którą użył jako pokrywę – tak powstał prototyp grilla okrągłego, w którym po raz pierwszy kontrola grillowanego produktu stała się możliwa. W ten sposób zostały stworzone podstawy pod firmę Weber-Stephen Products LLC...
Dzięki temu nowemu rodzajowi grillowania, mistrz grilla miał teraz system, który można było kontrolować. Chociaż wielostronność przy grillowaniu nie była właściwym celem, dzięki jego nowemu odkryciu można było wybierać między grillowaniem powolnym (pośrednim) i szybkim (bezpośrednim). Znana już na całym świecie kula Webera zmieniła w bardzo krótkim czasie obraz amerykańskich grillów ogrodowych i stała się symbolem grillowania.

Nowa forma kultury grillowania

Po początkowym wahaniu, uchwyt kuli został przyjęty z zachwytem i grill z cegły był już tylko reliktem dawnej kultury grillowania. Zaś George Stephen założył firmę Weber-Stephen Products LLC i produkował grille w sposób profesjonalny. Realizował przy tym dwa cele: jego grille miały być nie tylko innowacyjne, ale także trwałe. Krótko mówiąc: dzięki wysokim standardom jakości przez dziesiątki lat, gwarantują funkcjonalność i niezawodność. Obecnie grille posiadają też często opcję wędzarni oraz wiele innych praktycznych udogodnień.

Sukces dzięki serii

Dziś ludzie na całym świecie stosują grille firmy Weber. Nic dziwnego, również w przypadku różnych przepisów grillowania, ważne są właśnie dwie rzeczy: dobry smak i nieskomplikowane przyrządzanie potraw.

Wielostronność dzięki pokrywie

Wynalazkowi Georga Stephena zawdzięczamy dzisiejsze możliwości grillowania, bowiem dopiero wynalazek pokrywy otworzył cały bogaty świat grillowania. Dzięki temu wynalazkowi, możliwe było wykorzystanie grilla jako piecyka z obiegiem powietrza i stosowanie oszczędniejszych metod przyrządzania potraw – takich jak np. metoda bezpośredniego grillowania na grillach gazowych oraz węglowych.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej
Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

23-06-2017
To, że Polacy tak bardzo lubią grillować kiełbasę wynika z faktu, iż jest to składnik naszych codziennych posiłków. Nie wychodząc za bardzo poza kanon własnego stołu, niechętnie eksperymentujemy. Jednak nie jesteśmy jedynym narodem, który z chęcią grilluje jedynie własne,... więcej
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej