Facebook

Historia marki Weber




Historia marki Weber

Marka Weber to prywatna firma z wieloletnią tradycją, wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych. Domeną marki jest produkcja wysokiej klasy grillów do profesjonalnego użytku, jak i domowego. Dodatkowo Weber to również materiały opałowe (węgiel i gaz), a także wysokiej klasy akcesoria do grillowania.

Obecnie grille oraz akcesoria do grillowania marki Weber są dostępne w wielu krajach, na całym świecie. Między innymi w Niemczech, Australii, Czechach, Kanadzie, Belgii, Danii, Hiszpanii, Szwecji, Turcji, Wielkiej Brytanii, Słowenii, RPA czy choćby na Cyprze.

Marka Weber to nie tylko sprzęt do grillowania. To również duże doświadczenie w zakresie sztuki grillowania, tworzenie warsztatów oraz wydawanie książek kucharskich.

Historia kultowego grilla kulowego

Grill o kształcie kuli to jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów marki Weber od dziesiątek lat. To on zrewolucjonizował wygląd i sposób grillowania w amerykańskich ogrodach. Na dobre zagościły w nich okrągłe grille, które pozwalały na kontrolowanie temperatury i jeszcze lepsze grillowanie.

Jak na to wpadł sam twórca? George Stephen przez dłuższy czas chciał stworzyć wygodny grill, który pozwoli mu przygotowywać potrawy dla wielodzietnej rodziny bez znaczenia na to, jaka jest pogoda. Na przełomowy pomysł wpadł podczas rejsu żaglówką. Jego uwagę przyciągnęła boja pływająca na wodzie.

Przeciął on ją i jej dwie części wykorzystał jako bazę do swojego grilla. Dołączył nóżki i włożył ruszt. Połowa służyła jako miska, a druga część jako pokrywa. Tak oto zmienił się sposób postrzegania grilla.

Projekt ten dał podstawy do stworzenia systemy kontrolowania temperatury i jednocześnie ułatwienia grillowania milionom Amerykanów na terenie całego kraju.

Tak powstała w 1952 r. firma Weber-Stephen Products LCC.

Mimo tego, że George Stephen zmarł w 1993 roku w wieku 71 lat do dziś można odczuwać inspiracje jego osobą, w misji firmy i w tym, co oferuje. George cenił sobie jakość produktów i ich funkcjonalność. Coś, czego nie można odmówić wszystkim produktom marki Weber. Dodatkowo jest to firma rodzinna, o silnych więziach, która wspierając się wychodzi naprzeciw oczekiwaniom nowoczesnym i wymagającym klientom.

Dlaczego grille Weber zrewolucjonizowały sposób grillowania?

System kontrolowania temperatury wewnątrz grilla nie tylko ułatwił amatorom grillowanie, ale jednocześnie pozwolił przygotowywać w nim takie potrawy jak pizza czy chleb – co było wcześniej niemożliwe.

Przykładanie dużej wagi do jakości części i poszczególnych elementów wyróżniło markę Weber od samego początku jej istnienia.

Jak rozwijała się i poszerzała oferta grillów marki Weber od 1952 roku do dziś.

Rozpoczęto od produkcji profesjonalnych grillów kulowych. Zrewolucjonizowały one sposób grillowania – od lepszego przygotowywania potraw, po oszczędniejsze wykorzystywanie węgla.

Niedługo po tym rozpoczęto produkcję grillów gazowych – na potrzeby indywidualnych konsumentów oraz na potrzeby profesjonalnych kucharzy. Do dziś są one znakiem rozpoznawczym tej amerykańskiej marki.

Duży sukces swoich produktów marka Weber zawdzięcza nie tylko wysokiej klasy produktom, ale też profesjonalnemu marketingowi, który był obecny w firmie praktycznie od jej pierwszych dni. Członkowie rodziny odpowiedzialni za marketing i sprzedaż zdawali sobie z tego sprawę – dzięki temu zajmują dziś miejsce lidera na świecie produkcji i sprzedaży grillów i akcesoriów do grillowania.

Sukces to przekonanie do swoich produktów i pasja

Bez miłości do grillowania zarówno rodziny George’a Stephena, jego samego oraz najważniejszych pracowników sukces marki nie byłby możliwy. To oni jako pierwsi byli od zawsze testerami i najbardziej surowymi recenzentami wszystkich produktów. Jeżeli którykolwiek z nich nie spełniłby oczekiwań pracowników, z pewnością nie trafiłby do powszechnej sprzedaży.

Wiara w swoje produkty i dążenie do kolejnych celów, oraz pasja i serce wkładane w rozwój rodzinnej firmy przyniosło wielomilionowy sukces.

Dołącz do rodziny grillów Weber i ciesz się ich jakością oraz funkcjonalnością przez lata.

Inspiracja na kolejny biznes – restauracje pod szyldem Weber Grill

Grillowanie to nie tylko nowoczesny grill, wysokiej klasy akcesoria i dobry węgiel. To również jedzenie i wspólne celebrowanie tych chwil wspólnie – z rodziną i ze znajomymi. Twórcy marki Weber Grill doskonale znają sobie z tego sprawę, w końcu sami byli i są dużą rodziną. Między innymi dlatego już w 1989 roku postanowili otworzyć swoją pierwszą restaurację, w której można było dobrze zjeść i miło spędzić czas.

Do tej pory otwarto kilka kolejnych i cieszą się one dużą popularnością oraz uznaniem, nawet wśród najbardziej surowych krytyków kulinarnych. Jedną z atrakcji Weber Grill Restaurant jest to, że goście mogą na żywo zobaczyć proces grillowania i przygotowywania potraw.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej
Dietetyczny grill

Dietetyczny grill

19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem... więcej
Grill w plenerze

Grill w plenerze

28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co... więcej