Facebook

Pokrywa robi różnicę

Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.

Czy duży kawałek mięsa taki jak np. gęś bożonarodzeniowa, całe menu, ekstrawaganckie dania z woka lub desery – wszystko to bez problemu można otrzymać grillując metodą bezpośrednią lub pośrednią. Dodatkowy atut pokrywy: przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha tylko pozostaje soczyste i kruche.

Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu Weber opracował różne metody grillowania, które wykorzystywane są w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które będą spożywane. Tutaj wyróżniamy dwie metody: pośrednią i bezpośrednią.

 
 
 
 

Metoda bezpośrednia

Metoda bezpośrednia

 

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest mniejszy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Partię węgla drzewnego położyć na ruszcie do palenia, zamknąć pokrywę i nagrzewać.
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania

 

Z zastosowaniem gazu

  • Wszystkie palniki włączyć, zamknąć pokrywę i nagrzewać
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania (np. steki)

Zalety metody bezpośredniej

  • Przez zamkniętą pokrywę ciepło jest odbijane na grillowane produkty, co skraca czas gotowania a mięso pozostaje soczyste i kruche
  • Dzięki zamkniętej pokrywie przedostaje się mniej tlenu do grilla. Kapiący tłuszcz nie zapali się a potrawy nie będą przypalone.

 

Metoda pośrednia
 

Metoda pośrednia

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest dłuższy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Węgiel drzewny lub brykiet wsypać do przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są ustawione po bokach grilla
  • Tackę na tłuszcz postawić na środku rusztu do palenia, do tacki można wlać trochę wody. Zamknąć pokrywę.
  • Produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.

 

Z zastosowaniem gazu

  • Po rozgrzaniu wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę, produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C, bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.

 

Zalety metody pośredniej

  • Gorące powietrze krąży wokół jedzenia tak, jak w piekarniku, stąd też odpada obracanie produktów na grillu.
  • Nie dochodzi do rozwoju płomieni ani dymu.
  • Łagodne, zdrowe gotowanie – bez przypalania potraw. Również przy tej metodzie skutecznie zapobiega się zapaleniu płomieni, gdyż kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet.
Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Popcorn z grilla – sprawdź, jak go zrobić i zaskocz swoich znajomych!

Popcorn z grilla – sprawdź, jak go zrobić i zaskocz swoich znajomych!

07-04-2020
Gdy temperatura na dworze systematycznie wzrasta, znaczy to, że już niedługo zacznie się sezon grillowy! Jak się do niego przyszykować? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowań? więcej
Jak się przygotować do sezonu grillowego?

Jak się przygotować do sezonu grillowego?

16-03-2020
Gdy temperatura na dworze systematycznie wzrasta, znaczy to, że już niedługo zacznie się sezon grillowy! Jak się do niego przyszykować? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowań? więcej
Grill pod dachem – poznaj przepis na wyjątkowe przyjęcie!

Grill pod dachem – poznaj przepis na wyjątkowe przyjęcie!

27-01-2020
Aby spotkać się ze znajomymi, nie trzeba czekać na dobrą pogodę. Można zorganizować przyjęcie w domu lub mieszkaniu, wykorzystując w tym celu nowoczesne grille elektryczne. Jak dobrze przyjąć bliskich i o czym należy pamiętać, wyprawiając ucztę? więcej