Facebook

Pokrywa robi różnicę

Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.

Czy duży kawałek mięsa taki jak np. gęś bożonarodzeniowa, całe menu, ekstrawaganckie dania z woka lub desery – wszystko to bez problemu można otrzymać grillując metodą bezpośrednią lub pośrednią. Dodatkowy atut pokrywy: przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha tylko pozostaje soczyste i kruche.

Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu Weber opracował różne metody grillowania, które wykorzystywane są w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które będą spożywane. Tutaj wyróżniamy dwie metody: pośrednią i bezpośrednią.

 
 
 
 

Metoda bezpośrednia

Metoda bezpośrednia

 

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest mniejszy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Partię węgla drzewnego położyć na ruszcie do palenia, zamknąć pokrywę i nagrzewać.
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania

 

Z zastosowaniem gazu

  • Wszystkie palniki włączyć, zamknąć pokrywę i nagrzewać
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania (np. steki)

Zalety metody bezpośredniej

  • Przez zamkniętą pokrywę ciepło jest odbijane na grillowane produkty, co skraca czas gotowania a mięso pozostaje soczyste i kruche
  • Dzięki zamkniętej pokrywie przedostaje się mniej tlenu do grilla. Kapiący tłuszcz nie zapali się a potrawy nie będą przypalone.

 

Metoda pośrednia
 

Metoda pośrednia

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest dłuższy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Węgiel drzewny lub brykiet wsypać do przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są ustawione po bokach grilla
  • Tackę na tłuszcz postawić na środku rusztu do palenia, do tacki można wlać trochę wody. Zamknąć pokrywę.
  • Produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.

 

Z zastosowaniem gazu

  • Po rozgrzaniu wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę, produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C, bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.

 

Zalety metody pośredniej

  • Gorące powietrze krąży wokół jedzenia tak, jak w piekarniku, stąd też odpada obracanie produktów na grillu.
  • Nie dochodzi do rozwoju płomieni ani dymu.
  • Łagodne, zdrowe gotowanie – bez przypalania potraw. Również przy tej metodzie skutecznie zapobiega się zapaleniu płomieni, gdyż kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet.
Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak dobrać grill do ogrodu?

Jak dobrać grill do ogrodu?

30-10-2018
Wspólne grillowanie to jeden z lepszych pomysłów na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi. Przyrządzanie potraw oraz wspólne ich smakowanie na świeżym powietrzu sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy na zewnątrz zapowiada się piękna pogoda. Posiadając swój ogród, zadanie to... więcej
Najodpowiedniejszy grill do steków

Najodpowiedniejszy grill do steków

30-10-2018
Krwisty, średni, mocno wysmażony – ile miłośników steków, tyle różnych preferencji odnośnie do stopnia wysmażenia czy sposobu ich przyrządzania. Jednocześnie, jeśli chodzi o grillowanie mięsa, w naszym kraju dominują przede wszystkim kiełbaski, szaszłyki czy karkówki. Stek z... więcej
Co nas czeka w 2019

Co nas czeka w 2019

10-09-2018
Niewiele rzeczy kręci nasz zespół bardziej niż nowy produkt Webera. Z niecierpliwością oczekujemy nowości przewidzianych na przyszły rok. Nie różnimy się w tym od naszych klientów i dzielimy tę samą miłość do marki Weber. więcej