Facebook

Pokrywa robi różnicę

Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.

Czy duży kawałek mięsa taki jak np. gęś bożonarodzeniowa, całe menu, ekstrawaganckie dania z woka lub desery – wszystko to bez problemu można otrzymać grillując metodą bezpośrednią lub pośrednią. Dodatkowy atut pokrywy: przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha tylko pozostaje soczyste i kruche.

Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu Weber opracował różne metody grillowania, które wykorzystywane są w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które będą spożywane. Tutaj wyróżniamy dwie metody: pośrednią i bezpośrednią.

 
 
 
 

Metoda bezpośrednia

Metoda bezpośrednia

 

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest mniejszy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Partię węgla drzewnego położyć na ruszcie do palenia, zamknąć pokrywę i nagrzewać.
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania

 

Z zastosowaniem gazu

  • Wszystkie palniki włączyć, zamknąć pokrywę i nagrzewać
  • Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania (np. steki)

Zalety metody bezpośredniej

  • Przez zamkniętą pokrywę ciepło jest odbijane na grillowane produkty, co skraca czas gotowania a mięso pozostaje soczyste i kruche
  • Dzięki zamkniętej pokrywie przedostaje się mniej tlenu do grilla. Kapiący tłuszcz nie zapali się a potrawy nie będą przypalone.

 

Metoda pośrednia
 

Metoda pośrednia

Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest dłuższy niż 30 min.

 

Z zastosowaniem węgla drzewnego

  • Węgiel drzewny lub brykiet wsypać do przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są ustawione po bokach grilla
  • Tackę na tłuszcz postawić na środku rusztu do palenia, do tacki można wlać trochę wody. Zamknąć pokrywę.
  • Produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.

 

Z zastosowaniem gazu

  • Po rozgrzaniu wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę, produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C, bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.

 

Zalety metody pośredniej

  • Gorące powietrze krąży wokół jedzenia tak, jak w piekarniku, stąd też odpada obracanie produktów na grillu.
  • Nie dochodzi do rozwoju płomieni ani dymu.
  • Łagodne, zdrowe gotowanie – bez przypalania potraw. Również przy tej metodzie skutecznie zapobiega się zapaleniu płomieni, gdyż kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet.