Facebook

FAQ

(ang. Frequently Asked Questions)

Tutaj znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz najważniejsze podstrony:


Weber ®
Gwarancja
Dostawa
Regulamin
Polityka Prywatności
Płatności
Reklamacje
Mapa serwisu

WYDAJE MI SIĘ ŻE FARBA PO WEWNĘTRZNEJ STRONIE POKRYWY ŁUSZCZY SIĘ! CO MOGĘ ZROBIĆ?
  • Nie należy się martwić, to nie jest farba. Pokrywa grilla Weber nie jest malowana, ale pokryta emalią wypalaną w wysokiej temperaturze, która odkleja się. Ale może się zdarzyć, że podczas intensywnego używania urządzenia para zawierająca tłuszcz osadza się na wewnętrznej stronie pokrywy, który pod wpływem ciepła zwęgla się. Po pewnym czasie osad wyglądający jak farba zaczyna się łuszczyć. Osady te są nietoksyczne, ale wyglądają niezbyt apetycznie i powinny być regularnie usuwane.

JAK USUNĘ SKUTECZNIE OSAD Z TŁUSCZU NA MOJEJ POKRYWIE?
  • Usuńcie wszystkie luźne pozostałości z grilla za pomocą szczotki z mosiężnym włosiem. Aby uniknąć osadu należy po każdym grillowaniu wyczyścić ciepłą ale nie gorącą pokrywę przy pomocy ręcznika papierowego bądź łagodnego detergentu rozpuszczonego w wodzie.

CZY ISTNIEJE JAKIŚ ŁATWY SPOSÓB NA ROZPALENIE GRILLA WĘGLOWEGO?
  • Tak, istnieje. Nasza wskazówka: Należy użyć dobrej jakości węgla lub brykietu, rozpałki w kostkach i wykorzystać starter do grilla firmy Weber. Napełnić starter do grilla żądaną ilością brykietów, położyć 2-3 kostki rozpałki na grillu do palenia, następnie zapalić je. Na zapalonej rozpałce położyć wypełniony brykietem starter do grilla. Teraz trzeba czekać, w zależności od ilości brykietu ok. 20-30 min. Jeśli brykiet pokryje się cienką warstwą popiołu, wysypsć zawartość startera na ruszt do palenia. Żar jest teraz doskonały.

POWINNO UŻYWAĆ SIĘ WĘGLA DRZEWNEGO CZY LEPIEJ BRYKIETU?
  • Zalecamy korzystanie z brykietów firmy Weber. Brykiety dłużej utrzymują ciepło niż węgiel drzewny, przez co są dużo lepsze podczas grillowania większej ilości potraw w szczególności na dużych imprezach. Brykiet firmy Weber utrzymuje ciepło przez ok. 4 godziny, co pozwala na grillowanie np. gęsi bez konieczności dokładania węgla.

NA CO POWINNO ZWRACAĆ SIĘ UWAGĘ PRZY WĘGLU DRZEWNYM?
  • Należy upewnić się, że węgiel jest dobrej jakości i suchy. Zalecamy korzystanie z brykietów (Brykiety Premium firmy Weber), ponieważ dłużej niż węgiel drzewny utrzymują żar i równomierną temperaturę. Dużą różnice widzimy także przy czasie spalania brykietu. Brykiet firmy Weber palą się przez ok. 4 godziny – podczas gdy brykiety innych firm dawno już się poddały.

JAKA ROZPAŁKA POWINNA BYĆ UŻYWANA?
  • Zalecamy stosowanie specjalnej rozpałki w kostkach (np. rozpałka- display firmy Weber), aby bez problemowo rozpalić węgiel. Rozpałkę bez problemu można zapalić, jest bezzapachowa i nietoksyczna oraz nie integruje w smak grillowanych potraw. Zalecamy również użycie startera do grilla oraz zalecamy aby zrezygnować z używania rozpałek w płynie, ponieważ w przypadku pomyłki mogą one stwarzać zagrożenie bezpieczeństwa.

JAKIE JEST PRAWIDŁOWE USTAWIENIE WLOTÓW POWIETRZA DLA MOJEGO GRILLA?
  • Węgiel drzewny potrzebuje podczas spalania odpowiedniej ilości powietrza. Na początku należy otworzyć dolny i górny wlot powietrza całkowicie. Po osiągnięciu żądanej temperatury wywietrzniki w kotle można trochę przymknąć lecz nigdy całkowicie – chyba, że celem jest zagaszenie żaru. Wywietrznik w pokrywie powinien zawsze być całkowicie otwarty. Do zagaszenia żaru w kotle oba wywietrzniki górny o dolny powinny zostać całkowicie zamknięte.

JAK MOGĘ REGULOWAĆ TEMPERATURĘ W MOIM GRILLU WĘGLOWYM?
  • Istnieją dwa czynniki, które wpływają na temperaturę w kotle i którymi można ją sterować. Po pierwsze ilość brykietu / węgla drzewnego, która jest używana po drugie ustawienie wywietrzników powietrza w kotle. Im mniejsza ilość brykietu tym niższa temperatura, którą można osiągnąć. Im bardziej wloty powietrza w kotle są zamknięte, tym mniej powietrza jest doprowadzanego do węgla, a tym samym mniej żaru i ciepła w kotle. Sterowanie temperaturą w kotle powinno odbywać się poprzez ilość brykietu oraz ustawienie wywietrzników powietrza.

CZY MOGĘ ZOSTAWIĆ TERMOMETR, KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ W POKRYWIE PODCZAS GRILLOWANIA W GRILLOWANYCH PRODUKTACH?
  • Nasz termometr nie może pozostać podczas grillowania w mięsie bądź innych produktach, gdyż szkło może pęknąć. Został on wprawdzie zaprojektowany jako termometr wielofunkcyjny aby z jednej strony za pomocą sondy zmierzyć szybko temperaturę grillowanych produktów, z drugiej natomiast monitorować temperaturę w kotle. Podczas mierzenia temperatury grillowanych produktów należy poczekać chwilkę, aż wskaźnik / wskazówka zatrzyma się na jakiejś wysokości temperatury i wtedy można ją odczytać. Po każdym zmierzeniu temperatury, należy włożyć go z powrotem do pokrywy.

JAKA JEST ROŻNICA POMIĘDZY GRILLOWANIEM METODĄ POŚREDNIĄ A BEZPOŚREDNIĄ?
  • W metodzie bezpośredniej jedzenie jest grillowanie bezpośrednio nad źródłem ciepła natomiast w metodzie pośredniej źródło ciepła ułożone jest po bokach grillowanych produktów. Ogólnie stosuje się zasadę, że wszystkie produkty których czas grillowania jest krótszy niż 25 min (np. filety z kurczaka, steki, kotlety) grilluje się metodą bezpośrednią. Natomiast produkty, które potrzebują niższej temperatury oraz dłuższego czasu grillowania (np. drób w całości lub pieczeń) powinno grillować się metodą pośrednią. Obie metody można stosować używając zarówno grilli gazowych jak i węglowych firmy Weber.

DLACZEGO MÓJ GRILL GAZOWY NIE OSIĄGA WYŻSZEJ TEMPERATURY NIŻ 120° - 250°C?
  • Jednym z powodów może być fakt, że kończy się gaz w butli gazowej. W tym przypadku należy wymienić butlę. Jeśli problem w dalszym ciągu nie ustąpi najprawdopodobniej grill nie został ustawiony na lokalny gaz: propan lub butan. Taka sytuacja występuje wtedy, gdy urządzenie zostało zakupione w kraju w którym gaz ma inne normy i różnią się one od norm kraju, w którym grill jest użytkowany.

NA REGULATORZE CIŚNIENIA WIDZĘ COŚ W RODZAJU „MROZU”, CZY JEST TO NORMALNE?
  • Jeśli używacie nowo napełnionej butli gazowej i zobaczycie coś w rodzaju „mrozu” na regulatorze ciśnienia może się okazać, że butla jest przepełniona. W tym przypadku należy:

  1. Wyłączyć grill oraz odejść z jego otoczenia.

  2. Poinformować dostawcę gazu i wytłumaczyć mu zaistniałą sytuację. Jeśli nie będzie mógł pomóc, należy zadzwonić po miejscową straż pożarną i wyjaśnić, że butla z gazem jest przepełniona.

  3. Skontaktować się z lokalnym dystrybutorem grilli firmy Weber, gdyż regulator ciśnienia może być uszkodzony i powinien zostać wymieniony.

MÓJ GRILL WYDAJE DZIWNE DŹWIĘKI, CO MOGĘ ZROBIĆ?
  • „Płynący” szelest: po otwarciu zaworu butli gazowej można usłyszeć „płynący“ szelest. Jest to szmer gazu, który przepływa w wężu i kolektorze.

  • Metaliczne skrzypienie, trzeszczenie, strzelanie: odgłosy te są słyszalne gdy grill a wraz z nim palniki, ruszty i przewody nagrzewają się bądź ochładzają a tym samym rozciągają się i kurczą.

WYDAJE MI SIĘ, ŻE Z MOJEJ BUTLI Z GAZEM ULATNIA SIĘ GAZ. CO MOGĘ ZROBIĆ?
  • Jeśli butla z gazem nie jest podłączona do grilla a zawór gazu nie jest otwarty a mimo to można zauważyć, poczuć lub usłyszeć ulatniający się gaz należy:

  1. Usunąć butlę z gazem z domu wraz z łatwopalnymi materiałami.

  2. Zadzwonić do dostawcy gazu aby wytłumaczył jak można usunąć ten problem, jeśli jest konieczne należy zadzwonić po straż pożarną.

  • Jeśli butla z gazem jest podłączona do grilla należy:

  1. Odłączyć wąż od butli z gazem.

  2. Usunąć butlę z gazem z domu wraz z łatwopalnymi materiałami.

  3. Zadzwonić do dostawcy gazu aby wytłumaczył jak można usunąć ten problem, jeśli jest konieczne należy zadzwonić po straż pożarną.

MÓJ GRILL GAZOWY NIE CHCE SIĘ ROZPALIĆ PRZY NISKICH TEMPERATURACH. CO MOGĘ ZROBIĆ?
  • Grille gazowe firmy Weber najlepiej działają, gdy stosuje się podczas ich użytkowania płynny propan, gdyż gaz ten dużo lepiej funkcjonuje zarówno przy niskich jak i wysokich temperaturach. Można też używać mieszanki propanu z butanem, ale zmniejsza się przedział temperatury w których grill będzie działał bez zarzutu. Jeśli grill gazowy przy temperaturze poniżej 0° C nie chce się zapalić, należy zakręcić wszystkie zawory oraz kupić butlę z propanem. Umożliwia to bezproblemowe używanie grilla przy niskich temperaturach.


CZY GRILLEM Q 140 GRILLUJE SIĘ TAK SAMO DOBRZE JAK GRILLEM GAZOWYM CZY WĘGLOWYM FIRMY WEBER?
  • Tak. Grill Weber Q 140 posiada bardzo wysoką moc 2,2 kW przez co wytwarza dużą ilość ciepła, w związku z czym grillowane produkty uzyskują swój typowy smak. Również w grillach elektrycznych produkty są grillowane pod zamkniętą pokrywą.

CZY POTRAWY GRILLOWANE NA GRILLU ELEKTRYCZNYM UZYSKAJĄ TEN SAM AROMAT JAK W PRZYPADKU GRILLA WĘGLOWEGO CZY GAZOWEGO?
  • Tak. Typowy smak uzyskuje mięso poprzez ścinanie się białka w wysokiej temperaturze. To właśnie ten aromat sprawia, że mięso uzyskuje swój typowy smak. Grill Weber Q 140 osiągnie ten rezultat bez problemu, gdyż posiada dużą moc w wysokości 2 200 Wat.

CZY NA GRILLU Q 140 MOGĘ RÓWNIEŻ GRILLOWAĆ METODĄ POŚREDNIĄ?
  • „I tak i nie“. Poprzez nagrzewanie całego układu spirali grzewczej nie można wyłączyć pojedynczych obszarów spirali, tak jak jest to możliwe w grillach gazowych Genesis. Jednakże jeśli ustawi się niewielką temperaturę na grillu Weber Q 140 można grillować także całe kurczaki lub małe pieczenie.

CZY MUSZĘ ROZGRZEWAĆ MÓJ GRILL?
  • Tak. Wszystkie nasze grille trzeba podgrzać. Przy zamkniętej pokrywie należy ustawić grill na największą moc przez 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do odpowiedniej dla grillowanych potraw i ułożyć je na nim.

CZY TŁUSZCZ MOŻE SPADAĆ NA SPIRALĘ GRZEWCZĄ?
  • Drut znajdujący się w spirali grzewczej ma bardzo małą średnicę. Ociekający tłuszcz spada na nią tylko w niewielkich ilościach. Spirala jest bardzo gorąca, przez co tłuszcz zostaje natychmiast spalony a spirala oczyszcza się samoistnie. Jeśli grill ustawiony jest na niską temperaturę po zakończeniu grillowania, grill powinno się ustawić na największą temperaturę aby spirala mogła się sama oczyścić.

JAK NALEŻY CZYŚCIĆ GRILL WEBER Q 140?
  • Po grillowaniu grillem Weber Q 140 należy ustawić go na najwyższą temperaturę, zamknąć pokrywę i czekać tak długo, aż nie będzie wydostawał się żaden dym z boku pokrywy. Powinno trwać to nie dłużej niż 15 min. Następnie wyczyścić ruszt szczotką do czyszczenia rusztu a ciepłą pokrywę w zależności od zabrudzenia przetrzeć szmatką, bądź środkiem do czyszczenia firmy Weber. Kocioł analogicznie jak pokrywę w zależności od zabrudzenia przetrzeć szmatką, bądź środkiem do czyszczenia firmy Weber. Wcześniej należy usunąć wszystkie resztki jedzenia za pomocą drewnianej łopatki. Aby jeszcze lepiej wyczyścić kocioł grilla, klamrę mocującą spiralę grzewczą można otworzyć, po czym spiralę delikatnie podnieść w górę (Należy uważać aby nie wykrzywić jej zbytnio w górę!!!) Tacka zbierająca tłuszcz powinna być po każdym grillowaniu opróżniona i wymieniona.

CZY MOGĘ GRILLOWAĆ GRILLEM WEBER Q140 W DOMU?
  • Nie! Wszystkie nasze grille przeznaczone są wyłącznie użytku na zewnątrz. Grill Weber Q140 musi być podłączony do gniazdka na zewnątrz posiadającego zabezpieczenie w postaci wyłącznika różnicowoprądowego (RCD).

JAKIEGO PRZEDŁUŻACZA MOGĘ UŻYWAĆ?
  • Najlepiej podłączyć kabel grilla bezpośrednio do gniazdka na zewnątrz posiadającego zabezpieczenie w postaci wyłącznika różnicowoprądowego (RCD). Jednakże, jeśli potrzebny jest przedłużacz należy zwrócić uwagę, aby był on dobrej jakości i posiadał normy bezpieczeństwa CE.

CZY JEST MOŻLIWE PRZECHOWYWANIE GRILLA NA ZEWNĄTRZ?
  • Tak. Należy najpierw wyczyścić grill z popiołu (w przypadku grilli węglowych), oczyścić ruszt oraz opróżnić tackę zbierającą tłuszcz (w przypadku grilli gazowych). W grillach elektrycznych należy wyciągnąć jednostkę sterującą wraz z kablem i przechowywać je w mieszkaniu/domu. Najlepiej nakryć grill pasującym do niego pokrowcem firmy Weber oraz ustawić go pod dachem bądź jakimkolwiek zadaszeniem.

GDZIE ZNAJDĘ NUMER SERYJNY?
  • Grille gazowe:

  • Numer seryjny zaczyna sie 2 literami, po nich następuje 6 lub 7 cyfr. Znajduje się on w następujących miejscach:

  • Q 100-200: z tyłu ramki bądź pod stolikiem bocznym

  • Q 300: pod stolikiem

  • Spirit Classic & Spirit Premium: na płycie dolnej w szafce

  • Genesis: na uchwycie tacki na tłuszcz

  • Summit: wewnątrz szafki po prawej stronie

  • Na naklejce każdej instrukcji obsługi

  • Grille węglowe:

  • 2 litery na uchwycie do wywietrznika powietrza w pokrywie

  • Grille elektryczne:

  • Z tyłu ramki

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej
Dietetyczny grill

Dietetyczny grill

19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem... więcej
Grill w plenerze

Grill w plenerze

28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co... więcej