Facebook

Najbardziej przydatne akcesoria


Najbardziej przydatne akcesoria do grillowania

1.       Szczypce grillowe – najlepsze są te, które mierzą ok 40 cm – dzięki temu możemy bezpiecznie używać ich nad gorącym grillem. Ważne, żeby były ze stali nierdzewnej – wtedy bez problemu można je myć w zmywarce. Warto, żeby miały haczyk/uchwyt do zawieszenia w kuchni czy na specjalnych haczykach, które są elementem wielu modeli grillów Weber. Dobre szczypce powinny być solidne, odporne na wysokie temperatury i wyginanie. Jeżeli mamy mało miejsca do przechowywania takich akcesoriów należy szukać szczypców, które mają uchwyt blokujący.

2.       Metalowe łopatkito niezbędny element, który ułatwi nam przewracanie mięs, ryb czy grillowanych warzyw. Łopatka do grillowania powinna być wykonana z nierdzewnej stali, a jej rączka z materiału, który jest odporny na wysokie temperatury. Do grillowania najlepiej sprawdzą się szpatułki o szerokości minimum 10 cm. Długość całej łopatki powinna mierzyć 40 cm, dla wygodnego używania.

3.       Szczotka do czyszczenia grilla – jeżeli chcemy cieszyć się dobrą kondycją rusztu i wnętrza grilla warto zainwestować w odpowiednią szczotkę do czyszczenia. Najlepsze są te przeznaczone specjalnie do grilla – ergonomiczne i wygodne. Pozwalają dotrzeć do najtrudniej dostępnych miejsc, a przy tym nie zdzierają emaliowanych powierzchni. Samo włosie powinno być wykonane z drutu ze stali nierdzewnej.

4.       Patelnie do grillowania – jest to świetna alternatywa do grillowania warzyw i mniejszych kawałków mięs czy ryb. Patelnie perforowane, z otworami oraz odczepianymi rączkami nadają się do stosowania zarówno na grillach gazowych, jak i węglowych. Dzięki nim nic nie spadnie z rusztu, a Ty bez problemu przewrócisz zawartość takowej patelni.

5.       Zegarek – szczególnie ważny, gdy przygotowujemy spore kawałki lub wymagające rodzaje mięs, np. steki. Zegarek ułatwi kontrolowanie grillowania. Warto pomyśleć o tym, żeby miał alarm, który informuje nas o zakończeniu pieczenia.

6.       Termometr do mięsa – to niezbędne akcesorium dla pasjonata grillowania pysznych mięs. Dzięki dokładnemu termometrowi możemy m.in. sprawdzać poziom wypieczenia steku. Bez termometru ciężko jest na świeżym powietrzu stwierdzić, czy mięso jest już gotowe lub takie, jak dana osoba sobie tego życzy.

7.       Rękawice do grilla – wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury. Profesjonalne rękawice, które izolują od wysokiej temperatury są pomocne dla osób, które obawiają się o to, że mogą się poparzyć. Dzięki parze rękawic zapewnisz sobie odpowiednią ochronę. Zalecane dla kobiet i osób mniej doświadczonych i obytych z grillem.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej
Dietetyczny grill

Dietetyczny grill

19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem... więcej
Grill w plenerze

Grill w plenerze

28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co... więcej