Facebook

Kontrola temperatury


Kontrola temperatury podczas grillowania z grillami w kształcie kuli marki Weber i innymi modelami

W przypadku grillowaniu z grillami gazowymi utrzymanie i regulacja temperatury jest bezproblemowa – dopóki mamy dostęp do źródła gazu. Nieco inaczej i trudniej jest w przypadku grilla węglowego, który wymaga więcej umiejętności i starań, żeby go rozpalić i utrzymać wysoką temperaturę.

Dużą popularnością cieszą się grille w kształcie kuli (dostępne również w naszej ofercie) – są one atrakcyjne wizualnie i jednocześnie praktyczne oraz łatwe w obsłudze. Pieczenie w nich mięs jest proste i pozwala to robić na wysokim poziomie.

Jaki węgiel wybrać do grillowania?

Na rynku dostępne są co najmniej dwa rodzaje węgla, które są dopuszczone do czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Jest to brykiet i węgiel drzewny. Różnią się one głównie czasem i temperaturą spalania.

Węgiel drzewny znacznie szybciej się rozpala, jednak uzyskuje niższe temperatury niż brykiet, który dodatkowo pali się nawet 4 godziny. Bez znaczenia, jaki węgiel kupimy, istotna jest jakość takowego materiału. Jeżeli jest wilgotny, będzie się gorzej palił, co za tym idzie będzie mniej wydajny, a grillowanie nie będzie już tak przyjemne.

Na zachodzie najczęściej stosuje się z grillami węglowymi brykiet marki Weber, który jest droższy, ale jednocześnie wydajniejszy. Jeśli grillujemy dużo mięsa i warzyw, będzie on lepszy i ekonomiczniejszy. Węgiel drzewny jest w tym przypadku stosowany jako rozpałka, która szybciej się rozgrzewa.

Jak przygotować grill węglowy do grillowania?

Nasyp do grilla tyle węgla, żeby porządnie zakrył dno. Jeżeli wybierzesz węgiel drzewny, będziesz musiał dosypać go nieco więcej niż brykietu. Ważne, żeby ilość pierwszej partii starczyła na ok 40 minut – tyle, ile przeciętnie trwa grillowanie mięsa.

Następnie podpal to i przykryj pokrywą grilla. Producent zaleca dla szybszego rozgrzania węgla, odchylenie otworów wentylacyjnych do połowy. Dzięki temu wpadające powietrze szybciej rozpali ogień wewnątrz grilla.

Jaka temperatura powinna panować w grillu?

Początkujące osoby nie powinny rzucać się na głęboką wodę, jeśli chodzi o temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 160 stopni Celsjusza, gdyż nowicjusz może sobie z tym nie poradzić i najzwyczajniej w świecie spali jedzenie. Dlatego też zaleca się stosowanie węgla wyprodukowanego do grillowania, który jest rozdrobniony. Większe kawałki pozwalają uzyskać wyższą temperaturę, która jest niewskazana.

Warto kupować węgiel sprawdzony, który już kiedyś używaliśmy. Dzięki temu łatwiej nam będzie na nim grillować, ponieważ go znamy i wiemy, jaka jest jego jakość.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grillowe błędy!

Grillowe błędy!

31-07-2017
Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać! więcej
Jakie napoje na letniego grilla?

Jakie napoje na letniego grilla?

25-07-2017
O daniach na grilla na naszym blogu było już sporo wpisów. Teraz czas na coś, co stanowi świetne uzupełnienie grillowych smaków, czyli napoje. Oto kilka naszych przykładów trunków, które nie tylko sprawią, że pragnienie podczas biesiadowania zostanie ugaszone, ale jednocześnie... więcej
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej