Facebook

Kontrola temperatury


Kontrola temperatury podczas grillowania z grillami w kształcie kuli marki Weber i innymi modelami

W przypadku grillowaniu z grillami gazowymi utrzymanie i regulacja temperatury jest bezproblemowa – dopóki mamy dostęp do źródła gazu. Nieco inaczej i trudniej jest w przypadku grilla węglowego, który wymaga więcej umiejętności i starań, żeby go rozpalić i utrzymać wysoką temperaturę.

Dużą popularnością cieszą się grille w kształcie kuli (dostępne również w naszej ofercie) – są one atrakcyjne wizualnie i jednocześnie praktyczne oraz łatwe w obsłudze. Pieczenie w nich mięs jest proste i pozwala to robić na wysokim poziomie.

Jaki węgiel wybrać do grillowania?

Na rynku dostępne są co najmniej dwa rodzaje węgla, które są dopuszczone do czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Jest to brykiet i węgiel drzewny. Różnią się one głównie czasem i temperaturą spalania.

Węgiel drzewny znacznie szybciej się rozpala, jednak uzyskuje niższe temperatury niż brykiet, który dodatkowo pali się nawet 4 godziny. Bez znaczenia, jaki węgiel kupimy, istotna jest jakość takowego materiału. Jeżeli jest wilgotny, będzie się gorzej palił, co za tym idzie będzie mniej wydajny, a grillowanie nie będzie już tak przyjemne.

Na zachodzie najczęściej stosuje się z grillami węglowymi brykiet marki Weber, który jest droższy, ale jednocześnie wydajniejszy. Jeśli grillujemy dużo mięsa i warzyw, będzie on lepszy i ekonomiczniejszy. Węgiel drzewny jest w tym przypadku stosowany jako rozpałka, która szybciej się rozgrzewa.

Jak przygotować grill węglowy do grillowania?

Nasyp do grilla tyle węgla, żeby porządnie zakrył dno. Jeżeli wybierzesz węgiel drzewny, będziesz musiał dosypać go nieco więcej niż brykietu. Ważne, żeby ilość pierwszej partii starczyła na ok 40 minut – tyle, ile przeciętnie trwa grillowanie mięsa.

Następnie podpal to i przykryj pokrywą grilla. Producent zaleca dla szybszego rozgrzania węgla, odchylenie otworów wentylacyjnych do połowy. Dzięki temu wpadające powietrze szybciej rozpali ogień wewnątrz grilla.

Jaka temperatura powinna panować w grillu?

Początkujące osoby nie powinny rzucać się na głęboką wodę, jeśli chodzi o temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 160 stopni Celsjusza, gdyż nowicjusz może sobie z tym nie poradzić i najzwyczajniej w świecie spali jedzenie. Dlatego też zaleca się stosowanie węgla wyprodukowanego do grillowania, który jest rozdrobniony. Większe kawałki pozwalają uzyskać wyższą temperaturę, która jest niewskazana.

Warto kupować węgiel sprawdzony, który już kiedyś używaliśmy. Dzięki temu łatwiej nam będzie na nim grillować, ponieważ go znamy i wiemy, jaka jest jego jakość.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Gotowe jedzenie na grilla – czy warto je wybierać?

Gotowe jedzenie na grilla – czy warto je wybierać?

12-10-2020
Grill to doskonały sposób spędzenia wolnego czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Wspólne biesiadowanie i delektowanie się przygotowanymi potrawami to jedno z milszych wspomnień z cieplejszych miesięcy w ciągu roku. Aby jednak grillować zdrowo i bezpiecznie, warto świadomie podejmować... więcej
Jesienne inspiracje na grilla

Jesienne inspiracje na grilla

15-09-2020
Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu i biesiadowania wśród Polaków. Nikt nie powiedział jednak, że zajęcie to sprawdza się jedynie latem. Przy odrobinie słońca i dobrej pogody przyjemne chwile nad rusztem można spędzić nawet jesienią. Dodatkowo otwiera to... więcej
Przekąski na grilla – poznaj nietypowe przepisy i zaskocz swoich gości!

Przekąski na grilla – poznaj nietypowe przepisy i zaskocz swoich gości!

10-06-2020
Spotkania na świeżym powietrzu wymagają dobrej organizacji. Do istotnych kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę, decydując się na zaproszenie rodziny lub znajomych, należy przemyślane menu. Coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych kiełbasek czy szaszłyków na rzecz bardziej... więcej