Facebook

Kontrola temperatury


Kontrola temperatury podczas grillowania z grillami w kształcie kuli marki Weber i innymi modelami

W przypadku grillowaniu z grillami gazowymi utrzymanie i regulacja temperatury jest bezproblemowa – dopóki mamy dostęp do źródła gazu. Nieco inaczej i trudniej jest w przypadku grilla węglowego, który wymaga więcej umiejętności i starań, żeby go rozpalić i utrzymać wysoką temperaturę.

Dużą popularnością cieszą się grille w kształcie kuli (dostępne również w naszej ofercie) – są one atrakcyjne wizualnie i jednocześnie praktyczne oraz łatwe w obsłudze. Pieczenie w nich mięs jest proste i pozwala to robić na wysokim poziomie.

Jaki węgiel wybrać do grillowania?

Na rynku dostępne są co najmniej dwa rodzaje węgla, które są dopuszczone do czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Jest to brykiet i węgiel drzewny. Różnią się one głównie czasem i temperaturą spalania.

Węgiel drzewny znacznie szybciej się rozpala, jednak uzyskuje niższe temperatury niż brykiet, który dodatkowo pali się nawet 4 godziny. Bez znaczenia, jaki węgiel kupimy, istotna jest jakość takowego materiału. Jeżeli jest wilgotny, będzie się gorzej palił, co za tym idzie będzie mniej wydajny, a grillowanie nie będzie już tak przyjemne.

Na zachodzie najczęściej stosuje się z grillami węglowymi brykiet marki Weber, który jest droższy, ale jednocześnie wydajniejszy. Jeśli grillujemy dużo mięsa i warzyw, będzie on lepszy i ekonomiczniejszy. Węgiel drzewny jest w tym przypadku stosowany jako rozpałka, która szybciej się rozgrzewa.

Jak przygotować grill węglowy do grillowania?

Nasyp do grilla tyle węgla, żeby porządnie zakrył dno. Jeżeli wybierzesz węgiel drzewny, będziesz musiał dosypać go nieco więcej niż brykietu. Ważne, żeby ilość pierwszej partii starczyła na ok 40 minut – tyle, ile przeciętnie trwa grillowanie mięsa.

Następnie podpal to i przykryj pokrywą grilla. Producent zaleca dla szybszego rozgrzania węgla, odchylenie otworów wentylacyjnych do połowy. Dzięki temu wpadające powietrze szybciej rozpali ogień wewnątrz grilla.

Jaka temperatura powinna panować w grillu?

Początkujące osoby nie powinny rzucać się na głęboką wodę, jeśli chodzi o temperaturę. Nie powinna ona przekraczać 160 stopni Celsjusza, gdyż nowicjusz może sobie z tym nie poradzić i najzwyczajniej w świecie spali jedzenie. Dlatego też zaleca się stosowanie węgla wyprodukowanego do grillowania, który jest rozdrobniony. Większe kawałki pozwalają uzyskać wyższą temperaturę, która jest niewskazana.

Warto kupować węgiel sprawdzony, który już kiedyś używaliśmy. Dzięki temu łatwiej nam będzie na nim grillować, ponieważ go znamy i wiemy, jaka jest jego jakość.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej
Dietetyczny grill

Dietetyczny grill

19-05-2017
Te dwa słowa nie występują często razem, a tymczasem dania z grilla nie są aż tak kaloryczne, jak się może wydawać. Sama procedura, jeśli jest właściwie wykonana, jest wręcz lepszym rozwiązaniem niż większość dań przyrządzanych w sposób tradycyjny w kuchni. Zdradzamy zatem... więcej
Grill w plenerze

Grill w plenerze

28-04-2017
Zbliża się majówka, a tym samym większość Polaków otworzy sezon grillowy. Nasze ulubione zajęcie na wolne weekendy to nie tylko samo jedzenie, ale przede wszystkim okazja do spędzenia mile wolnego czasu. Podpowiadamy o czym warto pamiętać planując grilla w plenerze, jak również, co... więcej