Burgery z grilla to jedna z popularniejszych propozycji do przygotowania na świeżym powietrzu. Aromatyczne mięso i zdrowe dodatki sprawiają, że obok ich wyjątkowego smaku trudno przejść obojętnie, a niemal nieskończona możliwość personalizacji składników umożliwia swobodne dobieranie ich do osobistych preferencji. Wołowe, drobiowe, a może wieprzowe? Sprawdź, jak zrobić idealne burgery z grilla, które zachwycą Twoich gości!
Idealnie soczyste, aromatyczne i pełne smaku domowe burgery z grilla to pozycja wręcz doskonała, która zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających członków rodziny, czy przyjaciół. Możliwości personalizacji menu jest naprawdę sporo. Możemy postawić na klasyczne burgery wołowe z grilla, ale równie dobrze sprawdzą się warianty drobiowe, a nawet burger wieprzowy z grilla.
Przepis na burgery wołowe z grilla to klasyk, który można przygotować, zarówno wykorzystując grille węglowe, jak i gazowe, czy nawet elektryczne! Wariant ten jest zdecydowanie najpopularniejszym wyborem podczas domowego barbecue i trudno się dziwić! Mięso wołowe jest niezwykle aromatyczne, a jego głębokiego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Na grilla najlepiej sprawdzi się mięso takie jak antrykot, łopatka, szponder i rostbef.
Składniki:
Do smaku:
Przygotowanie mięsa do burgerów:
Mięso dokładnie zmiksować z posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, sosem sojowym i musztardą dijon. Następnie dodać ok. 100 ml wody i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wyrabiaj przez dłuższą chwilę i uformuj w jednolite płaskie kotlety. Na średnio nagrzany grill ułóż przygotowane mięso i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia, na górze burgerów możesz ułożyć dodatkowo wybrany ser.
Mięso wieprzowe w niczym nie ustępuje wołowinie, a odpowiednio przyrządzone burgery wieprzowe z grilla mogą zaskoczyć Cię swoim nieoczywistym i bogatym smakiem. Ogromną rolę odgrywa jednak odpowiedni dobór mięsa. Najlepiej sięgnąć po łopatkę, karkówkę lub mix tych mięs, także z dodatkiem szynki bądź schabu. Należy jednocześnie pamiętać, że mięso musi zawierać minimum 20% tłuszczu.
Składniki:
Do smaku:
Przygotowanie mięsa do burgerów:
Naszą propozycją będzie wymieszanie wody gazowanej z solą i pieprzem oraz wzbogacenie mieszanki o paprykę słodką, bułkę tartą i odrobinę startej skórki z cytryny.
Następnie do całości należy dodać koperek i natkę pietruszki oraz oczywiście dokładnie ze sobą wymieszać. Uformowane burgery można położyć na średnio rozgrzany ruszt i smażyć po 4-5 minut z każdej strony. Mięso wieprzowe wyjdzie bardzo dobrze zarówno jeśli przygotujemy je, wykorzystując grille gazowe, jak i tradycyjne węglowe.
Dla fanów mniej oczywistych kombinacji, a co ważniejsze, również dla ludzi dbających o linię, przygotowaliśmy ciekawą propozycję z mięsa drobiowego. Tutaj ponownie warto kierować się zasadą im tłustsze, tym lepsze, dlatego zamiast mięsa z piersi, lepiej sprawdzą się zmielone udka, wzbogacone o kilka ciekawych dodatków.
Składniki:
Do smaku:
Przygotowanie mięsa do burgerów:
Oczywiście jak w przypadku poprzednich propozycji, przepis na burgery z grilla, drobiowe zaczynamy od dokładnego wymieszania wszystkich składników. W tym celu do miski wrzuć mięso z jajkiem, bułką tartą i mlekiem.
Następnie dopraw solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wyrobione mięso uformuj w okrągłe placuszki. Dodatkowo Weber poleca burgery drobiowe smażyć nieco dłużej, w zależności od grubości mięsa od 6 do nawet 7 minut z każdej strony.
Jak wspominaliśmy już kilkukrotnie, dobry przepis na burgery wieprzowe z grilla, wołowe, czy nawet drobiowe powinien mieć solidną podstawę w postaci dobrej jakości, tłustego mięsa. Warto zadbać o to, by tłuszcz stanowił ok. 20-25% całości, dlatego najlepiej sprawdzi się antrykot, łopatka, szponder czy rostbef w przypadku wołowiny.
Wbrew dość popularnej wśród internetowych przepisów opinii, mięso na grilla wcale nie powinno dochodzić do temperatury pokojowej. Wręcz przeciwnie! Warto zadbać o to, by mięso na burgery z grilla było zimne. Jeśli przygotowujesz mieszankę mięsa i przypraw nieco wcześniej, zwyczajnie odstaw uformowane placki do lodówki. Dzięki temu mięso nie zacznie rozpadać się na ruszcie.
Niestety, mięso podczas smażenia zacznie się kurczyć i jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z grilla, aby zminimalizować to zjawisko, mamy dla Ciebie sprawdzoną poradę! Wystarczy na środku każdego placuszka zrobić niewielkie wgłębienie, przed wrzuceniem go na ruszt. Mięso i tak zmniejszy nieco swoją objętość, dlatego zawsze warto zadbać o to, by formy miały większą średnicę niż bułki.
Pamiętaj, że pomysły na oryginalne potrawy z grilla nie mają końca! Eksperymentuj z różnymi rodzajami mięsa, przyprawami, dodatkami, a nawet przyrządź swoje ulubione warzywa i owoce.
Domowe burgery można przygotować na trzech różnych typach grilla – elektrycznym, węglowym i gazowym. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, dlatego, aby Twoje burgery wyszły idealnie, bez względu na jaki ruszt je położysz, warto wcześniej przeanalizować najważniejsze z nich.
Ostatecznie wybór właściwych narzędzi i rodzaju grilla powinien być uzależniony od osobistych preferencji. Przy odpowiedniej wprawie i znajomości specyfiki ich działania, na każdym będziesz w stanie przyrządzić soczyste i smaczne domowe burgery z grilla.
Jak smażyć burgery na grillu, aby uzyskać głęboki smak oraz charakterystyczną teksturę? Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednim czasie smażenia, dobrym rozgrzaniu grilla i oczywiście aromatycznych dodatkach. Baw się smakami i twórz autorskie przepisy, zaskakując swoich gości!