Facebook

Co należy wiedzieć o grillowaniu elektrycznym?

17-10-2016

Kiedy jesień zawita do naszych domów już na dobre, często tęsknimy za latem i chwilami spędzonymi wraz z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Co więc zrobić by mimo niesprzyjającej aury sezon na grilla trwał cały rok? Czy jest jakiś sposób na to, by niezależnie od pory roku cieszyć się smakiem grillowanych potraw? Otóż tak – i jest nim grill elektryczny.

Jak działa grill elektryczny?

Grill elektryczny wyróżnia się tym, że w przeciwieństwie do grilla tradycyjnego czy gazowego, można używać go wewnątrz domu bądź mieszkania. Grill ten jest zasilany energią elektryczną, dlatego też, jeśli chcemy z niego skorzystać, należy podłączyć go wcześniej do źródła zasilania. W związku z tym najłatwiej jest go użytkować w domu, na tarasie bądź balkonie, natomiast kiedy chcemy urządzić grilla w ogródku, musimy wyposażyć się w przedłużacz, najlepiej z dobrą izolacją. Grill elektryczny nie dymii i szybko się nagrzewa, co sprawia, że idealnie nadaje się nie tylko na wieczorne spotkania, ale też do przygotowania, smacznego i zdrowego obiadu bez zbędnego tłuszczu. Zaletą grilla elektrycznego jest też niewątpliwie jego wielkość, którą można dobrać do indywidualnych potrzeb.

Co powinien mieć grill elektryczny?

Na sam początek warto ustalić, czy grill ma być przeznaczony do użytku dla większej grupy osób, czy może tylko jednej, maksymalnie dwóch. Grille elektryczne będą się bowiem różnić w zależności od wybranej opcji i tak grille, na których będzie można jednocześnie przygotować danie dla licznej grupy osób, powinny posiadać ruszt. Pod nim znajduje się spirala, która w niektórych modelach jest przykryta kamieniami z lawy. Jest to bardzo ciekawa i funkcjonalna opcja, gdyż kamienie te potrafią absorbować dużą ilość stopionego tłuszczu, same się czyszczą i są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Ponadto chronią one mięso przed niechcianym przypaleniem.

Grille przeznaczone dla maksymalnie dwóch osób, wyposażone są w płytę teflonową z wbudowaną spiralą grzewczą. Spirala musi mieć odpowiednią moc, aby grill działał zadowalająco, dlatego też jest ona jedną z najbardziej istotnych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę podczas wyboru grilla. Ważne jest również, aby była wykonana z materiałów najwyższej jakości, oraz zamontowana w taki sposób, aby łatwo było ją później czyścić.

Ponadto podczas zakupu grilla elektrycznego warto sprawdzić, czy posiada on:

  • Regulację temperatury – ułatwi ona znacznie sprawne grillowanie. Różne produkty potrzebują odmiennej temperatury, regulacja pomoże nam uniknąć przypalenia naszego dania z zewnątrz, kiedy wciąż nie jest ono gotowe w środku.
  • Nieprzywierającą powierzchnię – trudno czerpać przyjemność z grillowania, kiedy produkty ciągle przywierają do powierzchni. Utrudnia to samo przygotowanie dania, czyszczenie grilla ale również psuje smak potraw.
  • Zbiornik na tłuszcz – niepozorny, a jednak bardzo przydatny. Dzięki niemu nadmiar tłuszczu jest sprawnie odprowadzany w jedno miejsce, co sprawia, że tłuszcz nie brudzi okolicznych powierzchni a jedzenie się w nim nie "topi".
  • Demontowalna płyta górna i dolna – pomoże to w sprawnym i dokładnym czyszczeniu urządzenia.
  • Dodatkowe wskaźniki – mimo iż niewymagane, to mogą znacznie ułatwić kontrolę pracy grilla.

Rodzaje i funkcjonalności grilli elektrycznych

Najłatwiej jest podzielić grille elektryczne na stołowe i stojące. Te pierwsze nie zabierają dużo miejsca i są dedykowane głównie osobą, które grilla wykorzystują do codziennego przyrządzania dań.

Weber Q 1400 – przykład grilla elektrycznego stołowego. Mały i poręczny (powierzchnia grillowania wynosi 43 x 32 cm) zmieści się na niemal każdym blacie kuchennym. Prosty w obsłudze i czyszczniu.

Natomiast grille elektryczne stojące, są urządzeniami wielofunkcyjnymi, które zadowolą amatorów spędzania czasu na świerzym powietrzu - z takiego grilla można spokojnie korzystać na balkonie czy w ogrodzie (po doprowadzeniu przedłużacza). W tym przypadku warto pamiętać, że stojący grill zajmuje trochę miejsca i trzeba mieć go gdzie postawić. Jednak w razie potrzeby większość grilli stojących posiada  opcję odłączenia zasadniczej części od nóżek, dzięki temu można uzyskać niemalże zwykłego grilla stołowego.

 

Weber Q 2400 Station – przykład grilla elektrycznego stojącego. Stabilny, z dwoma dodatkowymi blatami, idelanie nadaje się na balkon czy do ogrodu.

Grille elektryczne można też podzielić na zamknięte oraz otwarte. Grille zamknięte posiadają dwie płyty grzewcze: górna oraz dolną i z wyglądu mogą przypominać opiekacz do kanapek. Ten rodzaj grilla nieco odbiega od klasycznej wersji i pozwala na szybsze przygotowanie potrawy oraz jednoczesne opieczenie produktu z dwóch stron. W razie potrzeby większość modeli posiada opcje rozłożenia grilla w ten sposób, aby zwiększył on dwukrotnie swoją powierzchnię grzewczą. Przy zakupie grilla zamkniętego warto zwrócić uwagę, aby posiadał on nienagrzewającą się rączkę oraz regulowaną płytę górną. Na rynku dostępne są także modele typu raclette, które oprócz płyty grzewczej posiadają drugi, niższy poziom, w który można wsunąć specjalne, małe patelnie.

Z kolei grill otwarty posiada jedną powierzchnię grzewczą, która dostępna jest w różnych formach. Jedną z nich jest tradycyjny ruszt, warto zwrócić uwagę na to, czy łatwo jest go zdemontować - usprawni to znacznie proces czyszczenia i mycia grilla. Grill otwarty może też być wyposażony w płytę grzewczą karbowaną jednolitą, posiada ona otwory i strzeliny, które umożliwią sprawne odprowadzanie tłuszczu. Ciekawym rozwiązaniem jest też płyta mieszana, z jednej strony posiada ona powierzchnię płaską, z drugiej zaś jest karbowana. Takie rozwiązanie sprawdzi się, kiedy chcemy naraz opiekać różne rodzaje produktów. Ostatnią opcją jest płyta dwustronna. Wprowadzona do użytkowania zwłaszcza w bardziej zaawansowanych grillach. Jest to płyta o dwóch różnych powierzchniach, które można zamiennie używać w zależności od potrzeby.


Czyszczenie grilla elektrycznego

Po zakończonym ucztowaniu warto zabrać się możliwie szybko do czyszczenia grilla, tak aby tłuszcz i resztki nie zaschły. W nowszych grillach, po demontażu niektóre części możemy umieścić w zmywarce, co znacznie ułatwi proces czyszczenia. Jednak bez względu na to, czy myjemy ręcznie, czy wspomagamy się zmywarką, na sam początek warto wstępnie oczyścić urządzenie z nadmiaru tłuszczu, przecierając je wilgotną szmatką. Następnie należy ściągnąć ruszt lub płytę grzewczą i delikatnie oczyścić ją gąbką namoczoną w gorącej wodzie z rozcieńczonym płynem do mycia naczyń. Do czyszczenia obudowy w większości przypadków wystarczy ciepła woda z dodatkiem mydła lub płynu do mycia naczyń, natomiast w przypadku uciążliwych zabrudzeń można użyć specjalnego preparatu do czyszczenia grilla lub wykorzystać wodę z dodatkiem octu. Po każdym czyszczeniu grilla należy go dokładnie wytrzeć suchą szmatką, tak aby nigdzie nie gromadziła się woda, a w efekcie nie tworzyła się rdza. Na sam koniec obudowę grilla możemy przetrzeć oliwką lub delikatnym mleczkiem i wypolerować.

Fakty i mity o grillu elektrycznym

O grillach elektrycznych krąży wiele pogłosek, często trudno zorientować się co jest prawdą a co nie. Dlatego chcemy rozwiać wszystkie niepewności.


MITY

  • Użytkowanie grilla elektrycznego jest dużo droższe niż w przypadku grilla węglowego. Nie jest to prawdą! Mimo iż, sam zakup jest bardziej kosztowny w przypadku grilla elektrycznego, to pojedyncza sesja jest dużo tańsza, niż kiedy użytkowalibyśmy grilla tradycyjnego. Zakup brykietu i rozpałki, zwłaszcza dobrej jakości jest wielokrotnie droższy niż energia elektryczna wykorzystana podczas jednej sesji grillowania.
  • Grill elektryczny można używać tylko w domu. Mit! Jeżeli zapewnimy odpowiednie źródło energii, np. przeciągając przedłużacz, to swobodnie możemy używać grilla elektrycznego również w ogrodzie, na podwórku.

FAKTY

  • Grill elektryczny pozwala na wyeliminowanie niebezpieczeństwa związanego z niebezpiecznymi substancjami, które uwalniają się podczas kapania tłuszczu do ognia.
  • Grill elektryczny można użytkować w domu. Nie dymi i nie pozostawia specyficznego zapachu.
  • Charakterystyczny smak potraw z grilla można otrzymać, używając tylko i wyłącznie grilla tradycyjnego. Tak, chodzi tu głównie o zapach dymu, którego nie ma przy użytkowaniu grilla gazowego i elektrycznego. Jednak wielu osobom, ten aromat nie odpowiada i tu sprawdzają się ww. grille.

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej