Facebook

Czy temperatura grillowania ma znaczenie?

13-04-2016

Grill traktujemy często jako dodatek do mile spędzonych chwil, nie przywiązując większej uwagi do odpowiedniego przygotowania się do tej czynności. Jednak faktem jest, że odpowiednia temperatura grillowania jest niezwykle istotna nie tylko dla smaku potraw, ale również dla naszego zdrowia. W artykule odpowiadamy na pytanie czy temperatura grillowania faktycznie ma znaczenie.

 

Kilka słów o dwóch metodach

 

Grillowanie z pokrywą w znacznym stopniu wpływa na krążenie oraz wysokość temperatury panującej na ruszcie. Taki zabieg pozwala na odpowiednie przyrządzanie dań oraz na zmianę funkcjonalności grilla. Dzięki niej możliwe jest przygotowanie dań, które są soczyste, nie są przypalone i - przede wszystkim! -  odpowiednio wysmażone. Wyszczególnić można dwie metody:

 

Metoda grillowania bezpośredniego: to metoda, którą wykorzystuje się do przygotowywania dań, które grilluje się krócej niż 30 minut. Metoda polega na rozgrzaniu do wysokiej temperatury węgla drzewnego, przez równomierne rozłożenie go na ruszcie i zamknięciu pokrywy. Temperatura osiąga wtedy 280-290 stopni Celsjusza. Mięso rozkłada się na ruszcie i podsmaża, od czasu do czasu przewracając je. Wysoka temperatura podsmaża danie od dołu, jednak obecność pokrywy sprawia, że ciepło jest dostarczane również od góry. Co za tym idzie czas smażenia jest krótki, a potrawa odpowiednio wysmażona.

 

Metoda grillowania pośredniego: stosowana w grillowaniu większych, a nawet całych kawałków mięsa. Brykiety rozłożone są po bokach, w specjalnych koszykach, natomiast dania kładzie się na sam środek rusztu. Temperatura osiąga 180-200 stopni Celsjusza. Wewnątrz grilla odbywa się cyrkulacja ciepła, które opieka danie ze wszystkich stron.

 

 

Konsekwencje niedosmażonych potraw

 

Niedopieczone mięso z grilla jest niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia i może doprowadzić do zakażenia bakteriami Yersinia enetrocolitica. Objawy są mylone z zatruciem pokarmowym, jak również zapaleniem wyrostka robaczkowego, dlatego zakażenie to jest niezwykle trudna do zdiagnozowania. Inne symptomy to zapalenie stawów, spojówek, cewki moczowej czy reakcje skórne, które mogą trwać miesiącami. Dlatego niezwykle istotne jest aby zwracać uwagę na odpowiednie wysmażenie mięsa.

 

Różne dania – różne temperatury

 

Założenie, że każdy rodzaj mięsa czy nawet warzyw wymaga takiej samej temperatury grillowania jest niezwykle mylne. Oczywiście każdy ma swoje preferencje w stosunku do poziomu wysmażenia, jednak obowiązują pewne zasady, z którymi warto jest się zapoznać.

 

  • Drób powinien być grillowany w temperaturze 70-74 stopni Celsjusza.
  • Karkówka i baranina od 55- 63 stopni.
  • Czas smażenia uzależniony jest zarówno od grubości, jak i rodzaju mięsa np. kawałki bez kości grillujemy kilka minut, natomiast skrzydełka już 30.

 

Jak sprawdzić temperaturę?

 

 Najlepiej jest korzystać z profesjonalnych narzędzi np. termometr na szpikulcu, elektroniczny składany czy inteligentny termometr do steków SteakChamp. Jeśli jednak nimi nie dysponujesz, istnieje prosta metoda:

Niska temperatura: otwartą dłoń nad żarem utrzymasz ok. 5 sekund

Średnia temperatura: utrzymasz dłoń ok. 3-4 sekundy

Wysoka temperatura: wytrzymasz jedynie 2 sekundy

 

 

Temperatura na grillu ma znaczenie i warto jest kierować się kilkoma prostymi zasadami, by chronić swoje zdrowie i jeść smacznie.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak dobrać grill do ogrodu?

Jak dobrać grill do ogrodu?

30-10-2018
Wspólne grillowanie to jeden z lepszych pomysłów na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi. Przyrządzanie potraw oraz wspólne ich smakowanie na świeżym powietrzu sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy na zewnątrz zapowiada się piękna pogoda. Posiadając swój ogród, zadanie to... więcej
Najodpowiedniejszy grill do steków

Najodpowiedniejszy grill do steków

30-10-2018
Krwisty, średni, mocno wysmażony – ile miłośników steków, tyle różnych preferencji odnośnie do stopnia wysmażenia czy sposobu ich przyrządzania. Jednocześnie, jeśli chodzi o grillowanie mięsa, w naszym kraju dominują przede wszystkim kiełbaski, szaszłyki czy karkówki. Stek z... więcej
Co nas czeka w 2019

Co nas czeka w 2019

10-09-2018
Niewiele rzeczy kręci nasz zespół bardziej niż nowy produkt Webera. Z niecierpliwością oczekujemy nowości przewidzianych na przyszły rok. Nie różnimy się w tym od naszych klientów i dzielimy tę samą miłość do marki Weber. więcej