Facebook

Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

11-12-2015
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają mięso z kurczaka i dopiero zaczynają swoją przygodę z grillem, przygotowałem mały poradnik dotyczący tego, jak grillować pierś z kurczaka. I chociaż dla wielu przygotowanie soczystego, odpowiednio przypieczonego mięsa nie jest z pozoru trudne, bardzo często dochodzi do wysuszenia mięsa i przypalenia, przez co nie smakuje ono tak doskonale, jak powinno. Te kilka wskazówek i kroków pozwoli zdobyć mistrzowski poziom grillowania początkującym i, mam nadzieję, pomoże też doświadczonym miłośnikom grillowania!
 
Czego potrzebujesz?
 
- 1-3 średnich lub dużych filetów z piersi z kurczaka (w zależności od tego dla ilu osób przygotowywane będzie danie),
- Dodatków, które pozwolą stworzyć prostą marynatę – sos włoski, sos barbecue, oliwa z oliwek, bazylia, pieprz, sól itd.
 
Zaczynajmy!
 
1. Na początku dbamy o odpowiednie rozstawienie grilla i wszelkie kwestie związane z bezpieczeństwem, bo efektywne grillowanie to grillowanie bezpieczne. Oczyszczamy dokładnie ruszt grilla za pomocą szczotki, by nie pozostały na niej żadne pozostałości z poprzedniej sesji. Następnie rozgrzewamy grilla do wysokiej temperatury przez 10-15 minut.
 
2. Marynujmy tylko całkowicie rozmrożoną pierś z kurczaka! Nie podaję konkretnych rodzajów przypraw, jakie można użyć, bowiem ich dobór jest kwestią indywidualną – ja np. korzystam z oliwy z oliwek i kilku liści bazylii, nie zapominając oczywiście o podstawowych przyprawach, takich jak pieprz czy sól. Wiele osób dla zintensyfikowania smaku dodaje sok z cytryny, ale teź nic nie stoi na przeszkodzie, by np. zastosować gotowe mieszanki ziół, które można zakupić w sklepach. Po dokładnym pokryciu mięsa marynatą, warto zamknąć je szczelnie w plastikowym worku i pozostawić na jakiś czas w lodówce, by nadać mu odpowiedni smak i aromat.
 
3. Po rozgrzaniu urządzenia, ustawiamy średni ogień i osiągamy temperaturę na poziomie 220-230 stopni Celsjusza.
 
4. Umieszczamy zamarynowane piersi z kurczaka bezpośrednio nad średnim ogniem.
 
5. Grillujemy przez około 9-10 minut. Przewracamy filet na drugą stronę mniej więcej w połowie tego czasu, by był on odpowiednio wysmażony z obu stron, a jednocześnie soczysty. Warto kontrolować i nie bać się improwizacji – czasami warto można pozostawić kurczaka na kilkadziesiąt sekund dłużej, by uzyskać piękne, typowo grillowe ślady przypieczenia po obu stronach filetu.
 
6. Aby mieć pewność, że kurczak został odpowiednio zapieczony, należy sprawdzić jego temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru do pieczenia. Gdy wskazuje on temperaturę 73-75 stopni Celsjusza, filet można zdjąć z grilla i ostudzić.
 
7. Po przygotowaniu kurczaka znajdźmy dla niego towarzysza na talerz – ja polecam szczególnie grillowane warzywa – nie tylko ziemniaki, ale też cukinie, bakłażany, paprykę i wiele innych. Idealnie pasuje też makaron, frytki i wszystko to, co tylko będzie Ci odpowiadało!
 
To danie smaczne i zdrowe, bo praktycznie pozbawione tłuszczu, dlatego polecam je wszystkim – bez najmniejszych wyjątków!
Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak ubrać się na grilla?

Jak ubrać się na grilla?

04-07-2022
Grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na spędzenie ciepłego, letniego wieczoru. Znaczna część z nas już od wczesnej wiosny nie może doczekać się momentu, w którym sięgnie po swój grillowy sprzęt i zaprosi gości do wspólnego biesiadowania. Jednak, gdy już nadejdzie... więcej
Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

29-03-2022
Kiedy tylko na dworze robi się ciepło, szukamy okazji, żeby rozpocząć sezon grillowy. Nic w tym dziwnego! Grillowanie to niezwykle przyjemna forma spędzania wolnego czasu. Nie ważne czy wybierzesz grille gazowe, grille elektryczne, czy grille węglowe – słoneczna pogoda, grono... więcej
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021
Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym... więcej