Facebook

Grillowanie na desce

31-03-2017

Grillowanie na desce funkcjonuje w obiegu od wielu lat, jednak nadal nie jest tak popularne, jak inne alternatywne dla zwykłego pichcenia na grillu, metody. Takie grillowanie nie tylko jest niezwykle proste w wykonaniu, ale przede wszystkim nadaje potrawom ciekawego smaku, którego nie da się praktycznie osiągnąć w żaden inny sposób.

Dlaczego grillowanie na desce jest ciekawym dodatkiem do grilla?

Przede wszystkim grillowanie na desce jest niezwykle łatwą metodą, chociaż dla wielu początkujących grillowych kucharzy wydaje się być czymś skomplikowanym. Najważniejsze jest właściwe przygotowanie deski do grillowania, reszta jest bardzo prostą czynnością. Co więcej, na taką deskę można położyć dowolnie wybrany przez siebie produkt spożywczy. Szczególnie polecane są ryby oraz drób, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by grillować w taki sposób również owoce morza, warzywa, a nawet sery. Ponadto rynek oferuje naprawdę bogaty wybór w odniesieniu do „smaku” i zapachu desek. Można wybrać te, które najlepiej będą komponować się pod względem smakowym z grillowanymi daniami lub po prostu kierować się własnymi preferencjami.

Grillowanie na tego typu deskach z pewnością sprawi, że zwykły grill przeistoczy się w prawdziwie smakową ucztę, która zaskoczy niejednego gościa.

Pochodzenie grillowania na desce

Uważa się, że ta metoda ma swoje początki w czasach, gdy czerpało się z natury to, co najlepsze. Rdzenni Amerykanie kierując się pomysłowością oraz bliskością wszechotaczającej ich flory, umieszczali wielkie cedrowe deski nad ogniem, a następnie grillowali na nich całego łososia. Połączenie tych smaków jest szczególnie polecane, jednak warto jest nieco poeksperymentować.

Czym kierować się podczas zakupu deski do grillowania?

Bardzo ważny w kwestii wyboru deski jest jej rozmiar. Kierujemy się przede wszystkim ilością jedzenia, jakie ma się na niej znaleźć. Jeśli będą to okazałe potrawy, warto jest wybierać nieco większe sztuki. Również istotna jest grubość takiej deski. Najbardziej optymalna jej grubość to 1 cm, ponieważ pozwala ona zarówno na dość szybkie namoczenie deski, jak i na utrzymanie położonych na desce potraw.

Dużą rolę w kwestii smaku grillowanych na desce potraw ma jej aromat. By go uzyskać istnieją dwa sposoby. Pierwszy z nich to kupno już gotowej deski o określonym aromacie. Warto się tutaj jednak kierować rozsądkiem, ponieważ na rynku nie brakuje produktów, które nasączane są niezbyt zdrowymi aromatami. Warto postawić na jak największą naturalność. Drugim sposobem jest wykonanie takiego aromatu samodzielnie. Jest to możliwe poprzez moczenie deski w sokach owocowych np. jabłoni czy wiśni. Dla osób pełnoletnich zalecane jest moczenie deski w jakimś alkoholu, np. winie. Dzięki temu grillowane potrawy przejdą unikalnym smakiem cieczy, w jakiej deska była moczona.

Jeśli chodzi o dobór właściwego aromatu, dobrze jest kierować się rodzajem grillowanej potrawy, bowiem niektóre smaki łączą się lepiej z wybranymi produktami.

  • Wołowina i drób: wiśnia, hickory, klon
  • Ryby: cedr
  • Owoce morza: olcha, cedr
  • Owoce i warzywa: wiśnia, klon
  • Sery: klon, cedr

Niezwykle ważną kwestią jest również sięganie po deski, które pochodzą z drzew liściastych. W innym przypadku grillowane dania mogą się nieprzyjemnie osmolić i stać się nie smaczne.

Jak przygotować deskę do grillowania?

Przygotowanie deski to chyba jedyny krok, który wymaga od osoby grillującej jakiegokolwiek zaangażowania, a co więcej, nie jest bardzo skomplikowany. Przede wszystkim wymaga czasu, dlatego na ok. godzinę przed planowanym wyłożeniem dań na żar, należy deskę namoczyć. Może to być woda lub jak zostało wspomniane jakiś aromat czy alkohol. Dlaczego namaczanie jest tak ważne? Ponieważ uchroni deskę przed jej spalaniem, kiedy już znajdzie się nad rozgrzanymi węglami. Ponadto sprawi, że będzie ona stopniowo uwalniała zamknięty w sobie smak i aromat, tym samym sprawiając, że grillowane dania przejmą go. Warto pamiętać, że im grubsza jest deska, tym proces moczenia powinien być dłuższy. Zazwyczaj wystarcza godzina, jednak warto brać pod uwagę również rodzaj drewna – im twardsze, ty gorzej. Dla usprawnienia całego procesu zaleca jest dodanie niewielkiej ilości soli do cieczy – tym samym deska szybciej zmięknie. Oczywiście nie należy przesadzać z namacaniem, ponieważ deska nie może być całkowicie miękka, ponieważ musi utrzymać grillowane potrawy.

Jak grillować na desce?

Grill powinien być bardzo dobrze rozgrzany, zanim deska zostanie położona na ruszcie. Powinna się ona pojawić na pośredniej stronie grilla. W przypadku grilli gazowych należy wyłączyć jeden palnik, a w grillach węglowych zalecane jest grillowanie na desce metodą pośrednią. Jeśli pieczemy na ognisku, deskę dobrze jest krótko nagrzać nad żarem, a potem odstawić na bok.

Pomimo odpowiedniego namoczenia deski, warto jest być cały czas przygotowanym na ewentualną możliwość jej zapalenia się. Warto jest mieć przy sobie rozpylacz ze zwykłą wodą, który szybko ugasi niewielki pożar.

By uchronić przywieranie dań do deski, najlepiej jest pokryć stronę, na której zostaną one położone cienką warstwą oliwy z oliwek.

Po skończonym grillowania, deska może być ponownie użyta, jeśli zostanie odpowiednio zabezpieczona – jeszcze ciepłą deskę należy włożyć do naczynia z wodą. Może się okazać, że smak jaki daje w kolejnych grillowaniach, będzie jeszcze bardziej intensywny.

Warto pamiętać, że ten sposób grillowania nie wymaga obracania dan na drugą stronę. Co więcej jest to metoda, która nie sprawdzi się w przypadku dań, które wymagają grillowania szybkiego, na wysokich temperaturach. Tutaj cały proces przebiega nieco wolniej i w dużej mierze przypomina wędzenie – potrawy potrzebują czasu, by przejść smakiem i aromatem uwalnianym z deski.

Zdecydowanie jest to metoda, która może być stosowana przez każdego – nie jest komplikowana, a pozwala na tworzenie dowolnych kompozycji smakowych lub na czerpanie tego, co w naturze jest najlepsze.

Szeroki wybór desek do grillowania ma oczywiście firm Weber – ofertę znajdziesz tu: deski do grillowania.

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grillowe błędy cz.2

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017
We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa. więcej
Jak rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017
Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, jaka jest wykonywana na samym początku – rozpalenie. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie. więcej
Grillowe błędy!

Grillowe błędy!

31-07-2017
Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać! więcej