Facebook

Grillowanie w czasie podróży

29-09-2016

Wybierając się w podróż bardzo często stajemy przed problemem związanych z koniecznością zabrania ze sobą grilla. Klasyczne, przydomowe sprzęty mogą okazać się dość nieporęczne – da się je umieścić w samochodzie, ale np. plecaku może już zabraknąć miejsca. Nie należy się jednak zniechęcać. Dzięki specjalnej serii grilli Weber podróżowanie może okazać się naprawdę… smaczne!

Kilka słów o grillach Weber

Rok 1952 był przełomowy dla historii grillowania – wtedy to  George Stephen z firmy Weber Brother Metal Works wpadł na pomysł wyposażenia klasycznego grilla w funkcjonalną pokrywę. Wtedy też pojawił się charakterystyczny, kulisty kształt, który aż po dziś dzień wykorzystywany jest w produkcji tych urządzeń.

Historia ta stała się początkiem dynamicznego rozwoju firmy Weber, która zaczęła się specjalizować w produkcji grilli. Wśród swojej rozbudowanej oferty Weber posiada nie tylko „duże” urządzenia, ale także takie, które są na tyle małe i poręczne, że znakomicie sprawdzą się w każdej podróży.

Weber Q, Go Anywhere oraz Smokey Joe – to nazwy serii, w których znajdziemy urządzenia przeznaczone dla wszystkich podróżników, wycieczkowiczów i tych, którzy nie mogą rozstać się z zapachem grillowanej kiełbaski podczas podróży. Każda z nich ma nieco inne funkcjonalności i cechy charakterystyczne, dlatego w dzisiejszym wpisie postaramy się je pokrótce omówić.

 

Grill elektryczny Weber Q

Małe grille elektryczne z serii Weber Q to idealna propozycja dla tych osób, które lubią dobrze zaplanowane podróże, w trakcie których nie ma problemów z skorzystaniem z dobrodziejstw cywilizacji. Elektryczny Weber Q to także znaczna oszczędność miejsca – nie ma potrzeby zabierania ze sobą węgla czy rozpałki. Jedyna konieczność to dostęp do elektryczności np. w postaci agregatu lub stałego gniazdka. 

Konstrukcja grilla elektrycznego oparta jest na samoczyszczącym elemencie grzejnym o mocy 2200W, pozwalającym na bezproblemowe regulowanie temperatury. Urządzenie nagrzewa się bardzo szybko i kilka chwil po jego włączeniu można nakładać na niego jedzenie.

O czym warto wiedzieć?

  • Grillowanie elektryczne jest wyjątkowo zdrowe. Przyrządzane w ten sposób mięso posiada znaczniej mniej tłuszczu, a brak żarzącego się węgla pozwala na uniknięcie wydzielania się potencjalnie szkodliwych substancji
  • Grillowanie elektryczne jest ekologiczne – dzięki specjalnej płycie cały proces grillowania odbywa się bez udziału ognia, więc nie wydziela się dym czy zapach spalenizny. Z powodzeniem można grillować obok sąsiada czy na balkonie!
  • Grill elektryczny łatwo się czyści – wystarczy umyć ruszt pod strumieniem ciepłej wody z mydłem i oczyścić ręcznikiem papierowym. Co ważne, nie trzeba czyścić elementu grzejnego!
  • 2 lata gwarancji – pewność użytkowania, naprawy lub wymiany gwarantowana przez Weber.

 

Weber Q 1400mały, poręczny grill w którym powierzchnia grillowania wynosi 43 x 32 cm. Prosty w obsłudze i konserwacji. Z łatwością zmieści się np. w większym plecaku czy torbie.

 

 

 

Weber Q 1400 Stand – większy, bardziej rozbudowany model. Jego niewątpliwą przewagą nad swoim mniejszym „rodzeństwem” jest posiadanie dwóch wygodnych blatów roboczych oraz trzech użytecznych haczyków na sztućce.

 

 

Grille gazowe z serii Go Anywhere

Wyjątkowo wygodne i łatwe w obsłudze – takie właśnie są grille gazowe wchodzące w skład specjalnej, podróżniczej serii Go Anywhere. Ich ogromną zaletą jest niemal natychmiastowa gotowość do pracy oraz prostota regulacji temperatury.

Konstrukcja grilla Go Anywhere została opracowana w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić jego przenoszenie i użytkowanie:

  • Urządzenie wyposażone zostało w wygodny, nienagrzewający się uchwyt z utwardzonego tworzywa;
  • Funkcjonalne, składane nóżki, które świetnie zapewniają równowagę niemal na każdej powierzchni;
  • Poręczne rozmiary i niewielka waga pozwalająca na łatwe przenoszenie.

Przykładem produktu z tej serii może być grill gazowy Go Anywhere o numerze katalogowym 1141056. Oprócz zalet charakterystycznych dla grilli gazowych warto wspomnieć też o innych jego cechach:

  • Wyposażony w system zbierania tłuszczu z pieczonych potraw i chroniący przed ich spalaniem się. Dzięki temu, ograniczone jest wydzielanie emisji szkodliwych substancji oraz ewentualnego, przykrego zapachu.
  • Grill jest w pełni kompatybilny z popularnymi nabojami gazowymi tzw. kartuszami gazowymi.
  • W trakcie pieczenia mięsa nie wydzielają się szkodliwe węglowodory aromatyczne – przygotowywane posiłki są więc zdrowsze niż w przypadku grilli węglowych.

 

 

Smokey Joe – poręczne grille węglowe

Produkty z tej serii to idealne połączenie zalet charakterystycznych dla grilli węglowych oraz praktyczności niezbędnej w czasie podróżowania.  Standardowa powierzchnia grilla Smokey Joe to 37 cm – dzięki niewielkim rozmiarom z łatwością zmieści się on np. do podróżnego plecaka. To idealne propozycja na wycieczkę lub piknik w gronie przyjaciół.

Doskonałym przykładem takiego produktu jest Smokey Joe Premium 37 cm szałwiowy o ciekawej, przyjemnej dla oka kolorystyce. Wśród jego funkcjonalności warto wymienić:

  • Kociołek służący do precyzyjnego odmierzania ilości brykietów;
  • 3 stabilne nóżki, które świetnie sprawdzą się na każdym – nawet nierównym – terenie;
  • Dodatkowy pałąk zabezpieczający pokrywę i ułatwiający transport grilla;
  • Wygodny uchwyt z duroplasty i osłony z grubego aluminium – w pełni zabezpieczony przed nagrzewaniem.

 

Akcesoria do grillowania w podróży

Urządzenie do grillowania to nie wszystko. Warto zawczasu pomyśleć także na wyborem dodatkowych akcesoriów, które będą pomocne podczas w czasie przygotowywania potraw na grillu.

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grillowe błędy cz.2

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017
We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa. więcej
Jak rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017
Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, jaka jest wykonywana na samym początku – rozpalenie. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie. więcej
Grillowe błędy!

Grillowe błędy!

31-07-2017
Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać! więcej