Facebook

Grillowanie w czasie podróży

29-09-2016

Wybierając się w podróż bardzo często stajemy przed problemem związanych z koniecznością zabrania ze sobą grilla. Klasyczne, przydomowe sprzęty mogą okazać się dość nieporęczne – da się je umieścić w samochodzie, ale np. plecaku może już zabraknąć miejsca. Nie należy się jednak zniechęcać. Dzięki specjalnej serii grilli Weber podróżowanie może okazać się naprawdę… smaczne!

Kilka słów o grillach Weber

Rok 1952 był przełomowy dla historii grillowania – wtedy to  George Stephen z firmy Weber Brother Metal Works wpadł na pomysł wyposażenia klasycznego grilla w funkcjonalną pokrywę. Wtedy też pojawił się charakterystyczny, kulisty kształt, który aż po dziś dzień wykorzystywany jest w produkcji tych urządzeń.

Historia ta stała się początkiem dynamicznego rozwoju firmy Weber, która zaczęła się specjalizować w produkcji grilli. Wśród swojej rozbudowanej oferty Weber posiada nie tylko „duże” urządzenia, ale także takie, które są na tyle małe i poręczne, że znakomicie sprawdzą się w każdej podróży.

Weber Q, Go Anywhere oraz Smokey Joe – to nazwy serii, w których znajdziemy urządzenia przeznaczone dla wszystkich podróżników, wycieczkowiczów i tych, którzy nie mogą rozstać się z zapachem grillowanej kiełbaski podczas podróży. Każda z nich ma nieco inne funkcjonalności i cechy charakterystyczne, dlatego w dzisiejszym wpisie postaramy się je pokrótce omówić.

 

Grill elektryczny Weber Q

Małe grille elektryczne z serii Weber Q to idealna propozycja dla tych osób, które lubią dobrze zaplanowane podróże, w trakcie których nie ma problemów z skorzystaniem z dobrodziejstw cywilizacji. Elektryczny Weber Q to także znaczna oszczędność miejsca – nie ma potrzeby zabierania ze sobą węgla czy rozpałki. Jedyna konieczność to dostęp do elektryczności np. w postaci agregatu lub stałego gniazdka. 

Konstrukcja grilla elektrycznego oparta jest na samoczyszczącym elemencie grzejnym o mocy 2200W, pozwalającym na bezproblemowe regulowanie temperatury. Urządzenie nagrzewa się bardzo szybko i kilka chwil po jego włączeniu można nakładać na niego jedzenie.

O czym warto wiedzieć?

  • Grillowanie elektryczne jest wyjątkowo zdrowe. Przyrządzane w ten sposób mięso posiada znaczniej mniej tłuszczu, a brak żarzącego się węgla pozwala na uniknięcie wydzielania się potencjalnie szkodliwych substancji
  • Grillowanie elektryczne jest ekologiczne – dzięki specjalnej płycie cały proces grillowania odbywa się bez udziału ognia, więc nie wydziela się dym czy zapach spalenizny. Z powodzeniem można grillować obok sąsiada czy na balkonie!
  • Grill elektryczny łatwo się czyści – wystarczy umyć ruszt pod strumieniem ciepłej wody z mydłem i oczyścić ręcznikiem papierowym. Co ważne, nie trzeba czyścić elementu grzejnego!
  • 2 lata gwarancji – pewność użytkowania, naprawy lub wymiany gwarantowana przez Weber.

 

Weber Q 1400mały, poręczny grill w którym powierzchnia grillowania wynosi 43 x 32 cm. Prosty w obsłudze i konserwacji. Z łatwością zmieści się np. w większym plecaku czy torbie.

 

 

 

Weber Q 1400 Stand – większy, bardziej rozbudowany model. Jego niewątpliwą przewagą nad swoim mniejszym „rodzeństwem” jest posiadanie dwóch wygodnych blatów roboczych oraz trzech użytecznych haczyków na sztućce.

 

 

Grille gazowe z serii Go Anywhere

Wyjątkowo wygodne i łatwe w obsłudze – takie właśnie są grille gazowe wchodzące w skład specjalnej, podróżniczej serii Go Anywhere. Ich ogromną zaletą jest niemal natychmiastowa gotowość do pracy oraz prostota regulacji temperatury.

Konstrukcja grilla Go Anywhere została opracowana w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić jego przenoszenie i użytkowanie:

  • Urządzenie wyposażone zostało w wygodny, nienagrzewający się uchwyt z utwardzonego tworzywa;
  • Funkcjonalne, składane nóżki, które świetnie zapewniają równowagę niemal na każdej powierzchni;
  • Poręczne rozmiary i niewielka waga pozwalająca na łatwe przenoszenie.

Przykładem produktu z tej serii może być grill gazowy Go Anywhere o numerze katalogowym 1141056. Oprócz zalet charakterystycznych dla grilli gazowych warto wspomnieć też o innych jego cechach:

  • Wyposażony w system zbierania tłuszczu z pieczonych potraw i chroniący przed ich spalaniem się. Dzięki temu, ograniczone jest wydzielanie emisji szkodliwych substancji oraz ewentualnego, przykrego zapachu.
  • Grill jest w pełni kompatybilny z popularnymi nabojami gazowymi tzw. kartuszami gazowymi.
  • W trakcie pieczenia mięsa nie wydzielają się szkodliwe węglowodory aromatyczne – przygotowywane posiłki są więc zdrowsze niż w przypadku grilli węglowych.

 

 

Smokey Joe – poręczne grille węglowe

Produkty z tej serii to idealne połączenie zalet charakterystycznych dla grilli węglowych oraz praktyczności niezbędnej w czasie podróżowania.  Standardowa powierzchnia grilla Smokey Joe to 37 cm – dzięki niewielkim rozmiarom z łatwością zmieści się on np. do podróżnego plecaka. To idealne propozycja na wycieczkę lub piknik w gronie przyjaciół.

Doskonałym przykładem takiego produktu jest Smokey Joe Premium 37 cm szałwiowy o ciekawej, przyjemnej dla oka kolorystyce. Wśród jego funkcjonalności warto wymienić:

  • Kociołek służący do precyzyjnego odmierzania ilości brykietów;
  • 3 stabilne nóżki, które świetnie sprawdzą się na każdym – nawet nierównym – terenie;
  • Dodatkowy pałąk zabezpieczający pokrywę i ułatwiający transport grilla;
  • Wygodny uchwyt z duroplasty i osłony z grubego aluminium – w pełni zabezpieczony przed nagrzewaniem.

 

Akcesoria do grillowania w podróży

Urządzenie do grillowania to nie wszystko. Warto zawczasu pomyśleć także na wyborem dodatkowych akcesoriów, które będą pomocne podczas w czasie przygotowywania potraw na grillu.

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej