Facebook

Grillowanie w domu

06-09-2015

Grillowanie w domu

Sezon grillowy powoli dobiega końca – coraz częstsze opady, spadająca temperatura i trudna do przewidzenia aura nie sprzyjają grillowaniu w ogrodzie czy na tarasie. Miłośników aromatycznych i spieczonych potraw pragnę jednak uspokoić – nawet nadejście zimy nie musi zniweczyć naszych planów. Proponuję grillowanie w domu, które pozwala przez okrągły rok cieszyć się jedy-ną w swoim rodzaju karkówką i niepowtarzalnymi spotkaniami z bliskimi.

Odpowiedni grill

Aby móc efektywnie grillować pod dachem, trzeba przede wszystkim zaopatrzyć się w odpowiedni grill. Oczywiście nie może być to model węglowy, ani gazowy, bowiem ilości dymu sprawiłyby, że przyrządzanie potraw stałoby się bardzo uciążliwe, a także niebezpieczne nie tylko dla osób znajdujących się w pomieszczeniu, ale też w sąsiednich mieszkaniach. Zresztą przepisy jasną mó-wią, że za rozpalanie takiego grilla w niedozwolonym miejscu, czyli również w mieszkaniu w bloku, grozi mandat do 500 zł.
Na szczęście dzięki nowoczesnym grillom elektrycznym, możliwe jest skuteczne grillowanie bez jakiegokolwiek ryzyka poża-ru. Polecam wybierać tylko urządzenia posiadające specjalne powłoki, które zabezpieczają przed powstawaniem dymu i pozwalają na ograniczenie nieprzyjemnych zapachów. Zaletą grillów elektronicznych jest to, że gromadzą spływający tłuszcz w specjalnej prze-strzeni, w związku z czym są proste w czyszczeniu, a grillowanie na nich jest zdrowe, ponieważ nie wydzielają się szkodliwe związki. Mimo wszystko, ze względu na wydzielający się zapach, który jest dosyć intensywny i nawet na dużych przestrzeniach może unosić się przez długi czas, warto grillować jak najbliżej okapu, by wszelkie aromaty zostały szybko usunięte z wnętrza domu. Doskonałym rozwiązaniem są modele grillów z pokrywką, dzięki czemu problem dymu zostaje rozwiązany.
Grill elektryczny to jednak nie jedyna możliwość – warto też rozważyć kupno patelni grillowej, która doskonale sprawdza się w codziennym użytkowaniu i przyrządzaniu mięs czy warzyw. Ich niewątpliwym atutem są niskie ceny, a inwestycja w nie wiązać się może nawet z kilkunastokrotnie mniejszymi kosztami. To jednak tylko alternatywa, a z doświadczenia wiem, że prawdziwi miłośnicy grillowania tak czy inaczej zdecydują się na grilla – w końcu chodzi nie tylko o smak i komfort, ale też o ten jedyny w swoim rodzaju klimat grillowania.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak ubrać się na grilla?

Jak ubrać się na grilla?

04-07-2022
Grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na spędzenie ciepłego, letniego wieczoru. Znaczna część z nas już od wczesnej wiosny nie może doczekać się momentu, w którym sięgnie po swój grillowy sprzęt i zaprosi gości do wspólnego biesiadowania. Jednak, gdy już nadejdzie... więcej
Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

29-03-2022
Kiedy tylko na dworze robi się ciepło, szukamy okazji, żeby rozpocząć sezon grillowy. Nic w tym dziwnego! Grillowanie to niezwykle przyjemna forma spędzania wolnego czasu. Nie ważne czy wybierzesz grille gazowe, grille elektryczne, czy grille węglowe – słoneczna pogoda, grono... więcej
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021
Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym... więcej