Facebook

Grillowe błędy!

31-07-2017

Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać!

Rozpalanie grilla

Problemy i błędy w grillowaniu pojawiają się już na poziomie rozpalania grilla. Wszystko za sprawą dwóch aspektów:

  • Nie mamy odpowiedniej cierpliwości
  • Na sklepowych półkach znaleźć można bardzo duża ilość produktów, które obiecują szybkie rozpalenie grilla

W wyniku tych dwóch czynników z chęcią sięgamy po rozwiązania proste, ale niestety nie są one zalecane i są niezdrowe. By wyobrazić sobie jak dużą szkodę wyrządzamy sobie samym rozpalaniem grilla, warto wyobrazić sobie to, iż wszystko co zostaje spalone, może i przyśpieszy sam proces grillowania, jednak jednocześnie będzie się ulatniać. Wystarczy przeczytać skład rozpałki i preparatów do rozpalania grilla, by zdać sobie sprawę, że nie jest to dobry wybór.

Do rozpalania grilla nie należy wykorzystywać:

  • Podpałek
  • Benzyny
  • Olejów
  • Rozpałek
  • Igieł
  • Mebli (często są lakierowane)
  • Świeżego drewna (posiada ono żywicę, która po podpaleniu emituje węglowodory aromatyczne)
  • Plastiku

Z czego zatem korzystać? Z produktów, które są jak najbardziej ekologiczne. W sklepach warto jest szukać produktów takich jak podpałka, ale z wyraźnym oznaczeniem EKO. Nie jest jednak konieczne korzystanie wyłącznie z produktów, jakie są dostępne w sklepach, bowiem można taką rozpałkę wykonać samodzielnie. Najlepiej szukać w tym celu tego, co daje sama natura tzn. suchych liści czy wyschniętych gałązek. Jeśli musimy się posiłkować dodatkowymi akcesoriami może to być papier, jednak uwaga! Nie może być czymkolwiek zadrukowany! Już niewielka ilość atramentu czy tuszu jest czymś niepożądanym i niekorzystnym dla naszego jedzenia, a tym samym dla zdrowia.

Grillowanie na zbyt małym żarze lub na żywym ogniu

Tutaj znowu wkrada się wcześniej wspomniany problem, mianowicie mowa tu o zbyt dużym pośpiechu. Często kończy się to tym, iż grillujący kładą pierwsze partie jedzenia na ruszcie, gdy ten nie jest jeszcze do końca na to przygotowany. W wyniku tego, potrawy nie są odpowiednio przygotowane lub w półsurowe.

Najlepszym sygnałem na to, że grill jest gotowy do „przyjęcia” pierwszych partii jedzenia jest to, iż brykiet lub węgiel są pokryte charakterystycznym szarym nalotem. Dopiero w momencie, gdy pojawi się on absolutnie na każdym kawałku, możliwe jest rozłożenie go równomiernie na grillu i położenie tacki z daniami.

Inną z kolei sytuacją jest ta, w której pojawiają się języki ognia, które oplatają potrawy. Wydaje się wówczas, że taki niepozorny kontakt z ogniem jedynie doprawi pod względem wizualny nasze dania. Nic bardziej mylnego, bowiem odpowiednie grillowanie polega na długotrwającym opiekaiu dań, które w sposób równomierny dochodzą do odpowiedniego poziomu zgrillowania. Smaganie ich ogniem nie jest niczym innym, jak po prostu przypalaniem ich, a ponadto w tym czasie może dojść do wytwarzania się rakotwórczych substancji.

Skuteczną prewencją na takie sytuacje będzie powolne rozpalanie rusztu. Należy rozpalić go wcześniej wspomnianymi, naturalnymi sposobami, a następnie zostawić pod przykryciem na co najmniej 10-15 minut. W tym czasie cały żar rozejdzie się równomiernie po grillu, a brykiety czy też węgiel osiągną swoją dojrzałość. Następnie podczas grillowania istotne jest nieustanne kontrolowanie wysokości oraz mocy samego żaru. Warto jest mieć pod ręką wodę w spryskiwaczu, by w razie ewentualnych płomieni, zagasić mini ognisko.

Tu uwaga! Nigdy nie należy gasić pożaru alkoholem np. w postaci piwa. Może to bowiem odprowadzić do powstania jeszcze większych płomieni. Dodatkowo nie należy gasić ich, gdy na górze znajduje się ruszt z jedzeniem – należy go przed tą czynnością zawsze zdjąć i odłożyć w bezpieczne miejsce.

Grillowanie zbyt dużej ilości potraw

Oczywiście nie lubimy czekać! Jak się więc ta sytuacja kończy? Tym, że na naszym nieodpowiednio rozpalonym ruszcie pojawiają się tacki zapakowane po brzegi różnorodnymi potrawami. Wydaje się nam, że jest to praktyka, która przyśpieszy cały proces, a w rzeczywistości przysparzamy sobie dodatkowych problemów.

Grillowanie dużej ilości produktów naraz może doprowadzić do kilku sytuacji:

  • Przechodzenie się smaków - bardzo ważne pod względem smakowym jest dobieranie odpowiedniego rodzaju potraw. Dla przykładu delikatne mięso jakim jest kurczak nie powinno być grillowane z mocno aromatycznymi rybami, bowiem zatraci on swój wyjątkowy smak.
  • Niedosmażone potrawy – układanie dań po brzegi rusztu to nie oszczędność czasu, a raczej najprostsza droga do otrzymania niedosmażonych potraw.
  • Zbyt duża ilość jedzenia – grillowanie w ten sposób często kończy się tym, iż goście będąc już w pełni najedzeni, nie mają ochoty na więcej potraw, pomimo iż niektóre z nich dopiero się zgrillowały. Regularne dokładanie jedzenia na ruszt to przede wszystkim kontrola jego ilości.

Grillowanie powinno być podobne do przyjęcia w domu – najpierw pojawia się coś na ząb, na pobudzenie soków trawiennych, a następnie dania tłustsze, bardziej sycące. Ostatnie powinny być lekkie przegryzki na uzupełnienie smaku.

Za długie grillowanie

Częstszym błędem jest ściąganie z rusztu potraw grillowych, gdy nie są one jeszcze w pełni gotowe, jednak przeciąganie momentu ściągania jedzenia z rusztu jest równie niezdrowe. Mowa tu o powstających przypaleniach, które nie tylko nie wyglądają apetycznie, ale również pozbawiają dania jakichkolwiek wartości odżywczych oraz smaku. Ponadto jedzenie ich często kończy się niestrawnością, bowiem są one bardzo trudne do przetrawienia dla żołądka.

Jeśli chcemy, by nasze mięso było odpowiednio wysmażone, warto jest korzystać z przydatnych tabeli grillowania. Każda z nich określa nie tylko poszczególne rodzaje mięsa, warzyw czy owoców morza, ale również pozwala na niemal dokładne określenie każdego kawałka, poprzez niezwykle praktyczne podanie gramatury grillowanego dania.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej
Jak zaaranżować przestrzeń wokół grilla?

Jak zaaranżować przestrzeń wokół grilla?

25-09-2017
Murowany grill to często inwestycja, którą planuje się, kiedy myśli się o własnym ogrodzie. Jednak odpowiednie zaprojektowanie przestrzeni wokół niego nie jest tak łatwą sprawą. W dzisiejszym wpisie kilka przydanych rad, które pozwolą zaprojektować przestrzeń wokół grilla –... więcej
Grillowe błędy cz.2

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017
We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa. więcej