Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708 

Grillujemy ekologicznie

19-07-2016

Moda na bycie „eko” sięga już coraz dalszych obszarów naszego życia. Działania mające na celu przede wszystkim dobro środowiska, jak i ochronę naszego własnego zdrowia, bez problemu można przełożyć na grillowanie. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci na grillowanie w pełni zgodne z naturą.

Rozpalamy grilla… ekologicznie

Lubimy się spieszyć podczas grillowania, prawda? Nie jest to dobra praktyka, szczególnie w kontekście zdrowego, ekologicznego grillowania. Niemniej jednak, jeśli chcemy, by przyrządzane potrawy były szczególnie zdrowe, nie możemy pozwolić sobie na rozpalanie grilla poprzez zwykłą rozpałkę, a tym bardziej benzynę! Wszystkie substancje jakie są w nich zawarte, przedostają się bezpośrednio do przyrządzanego jedzenia, powodując tym samym, że nie tylko jest to niewskazane, ale może być wręcz szkodliwe.

Naturalnie nasączone rozpałki są w pełni przyjazne dla środowiska, dając delikatny aromat potrawom. Nie rozpalają się one tak szybko, jak popularne rozpałki, dlatego na tę czynność należy poświęcić nieco więcej czasu i uwagi. Dlatego warto rozpalić brykiety wcześniej, by grill posiadał odpowiedni żar, gdy pojawią się goście.

Surowo zabronione jest rozpalanie grilla poprzez gazety, dykty, a tym bardziej przy pomocy opadów w postaci drewna lakierowanego. Te wszystkie przedmioty dalekie są od naturalnych i posiadają w sobie chemię, czy to w postaci tuszu drukarskiego czy lakieru do drewna, który w ogólnie powinien być palony.

 

Na czym grillujemy ekologicznie?

Jako najbardziej ekologiczny materiał do grzania grilla uznaje się węgiel drzewny. Drewno z drzew iglastych nigdy nie powinno mieć kontaktu z grillem, podobnie jak szyszki, bowiem posiadają one w sobie soki, które nie tylko słabo się palą, ale dodatkowo mogą wydzielać substancje szkodliwe.

Oznaką, że na grillu jest odpowiedni żar jest biała otoczka na węglu. W żadnym przypadku nie może to być żywy płomień, który będzie spalał, a nie opiekał potrawy. By uzyskać taki efekt, trzeba poświęcić nieco czasu. To jeden z najczęściej popełnianych przy wykonywaniu grilla błędów – za duży pośpiech. Wspomniana otoczka jest oznaką, że grill posiada optymalną do grillowania temperaturę.

Istotne jest również dokładanie węgla na ruszt. W tym czasie należy zdjąć wszystkie potrawy z rusztu. Ich ponowne położenie może nastąpić dopiero wtedy, gdy na nowo położonych kawałkach pojawi się charakterystyczna biała powłoka.

 

Ekologicznie czyli sprzątamy po sobie

O ekologicznego grillowania zalicza się używanie aluminiowej tacki i choć wydaje się ona mało ekologiczna, jest niezbędnym elementem w kontekście zdrowego grilla, bowiem hamuje wyciek tłuszczu na węgiel. By grill był w pełni zgody z zasadami eko, konieczna jest odpowiednia segregacja śmieci i mowa tu o absolutnie każdym elemencie grilla.

Używając talerzyków wykonanych z odpadów młynarskich, które można na koniec… zjeść (!) lub wyrzucić w dowolne miejsce – ulegną one całkowitemu rozpadowi w przeciągu 2 tygodni – jesteśmy wówczas najbardziej eko! Jeśli jednak nie masz dostępu do takich akcesoriów, wyrzucaj wszystkie plastikowe tacki i kubeczki do specjalnych kontenerów. Podobnie jest z butelkami, siateczkami itp.

Jeśli chodzi o węgiel czy brykiety dobrze jest je zachować do następnego grilla lub wykorzystać w domowym kominku. Zdecydowanie surowo zabronione jest wyrzucanie ich w dowolne miejsce.

Ekologiczne grillowanie jest prostsze nić myślisz! Bądź eko!

 

Warto nam zaufać

Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.