Facebook

Jak dbać o grill elektryczny?

30-06-2016

Miłośnicy grilli elektrycznych powinni mieć świadomość, że ich sprzęt, podobnie jak grille gazowe czy węglowe, również wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Pozwoli ona na zachowanie wysokiej jakości materiałów, dzięki której serwowanie pysznych dań w domowych warunkach będzie możliwe przez lata.

 

Tutaj nie ma mowy o szorowaniu!

Jeżeli kiedykolwiek czyściłeś grill węglowy, doskonale zdajesz sobie sprawę, że wysoka temperatura, której długotrwale poddawany jest ruszt, doprowadza go do takiego stanu, iż szorowanie jest niekiedy jedynym rozwiązaniem. Z grillami elektrycznym jest zgoła inaczej, bowiem płyta wykonana jest z teflonu. Z tego względu czyszczenie jest czynnością wymagającą wyjątkowej delikatności.

Do jego wykonania surowo zabronione jest używanie ostrych szczot oraz silnych detergentów. Jeżeli zabrudzenie nie jest duże, wystarczy zwilżona ciepłą wodą szmateczka. Czynność powinna być wykonywana bez dociskania jej. Jeśli natomiast pojawią się przypalenia, trudne do usunięcia, wówczas należy użyć specjalnego środka do czyszczenia Weber.

 

Nie zaniedbuj grilla elektrycznego

Chociaż niektórym wydaje się, że jest to sprzęt, który nie wymaga aż tak dużej dbałości, jak grill ogrodowy, nie jest to prawdą. Z uwagi na fakt, iż przyrządzane jest na nim jedzenie, warto zachować najwyższą czystość.

By tego dokonać, przede wszystkim należy dostosowywać temperaturę płyty do rodzaju potrawy. O ile osiągnięcie i utrzymanie właściwego żaru na grillach węglowych jest sporym wyzwaniem, tutaj wystarczy ustawić pokrętło na odpowiednią opcję. Dzięki temu potrawy będą optymalnie wysmażone. Ustawianie zawsze najwyższej temperatury może usmaży potrawy w krótkim czasie, ale tak jak w tradycyjnym grillu – potrzeba nieco cierpliwości.

Ochrona teflonu jest możliwa poprzez spryskanie go przed grillowaniem specjalnym preparatem. Użycie go nie dopuści do przywierania potraw, przez co są one smaczniejsze, a czyszczenie o wiele łatwiejsze.

Istotne jest również mycie sprzętu absolutnie po każdym użyciu. Pozostawione resztki mogą się zepsuć. Nie usuwając ich przywrą do świeżo przyrządzonych potraw, psując ich smak i zagrażając tym samym naszemu zdrowiu. Jeśli już zdarzyło się nam zostawić jedzenie na ruszcie i chcemy je usunąć, warto na chwilę podłączyć grill. Ciepło sprawi, że resztki będą łatwiejsze do usunięcia.

 

Używaj specjalnych sztućców

Warunki domowe sprzyjają paradoksalnie popełnianiu błędów, bowiem grillując na kuchennym blacie, istnieje większa szansa, że chcąc przewrócić potrawy, złapiemy pierwszy lepszy widelec. Podobnie jest z czyszczeniem, gdzie używamy ostrych myjek. By nie uszkodzić teflonu, nie tylko podczas czyszczenia, ale i samego przyrządzania potraw, ważne jest odpowiednie traktowanie tego delikatnego tworzywa. Z tego względu warto jest zaopatrzyć się w silikonowe szczypce i łopatki, które usprawnią przyrządzanie potraw, bez uszkodzenia sprzętu.

Grillowanie w domu to świetne rozwiązanie. Pamiętajmy jednak, że by przyrządzanie w ten sposób potrawy były smaczne i zdrowe, sprzęt musi podlegać odpowiedniej pielęgnacji.

Lista produktów:

http://www.top-grille.pl/weber-q-1400-stand-natychmiastowa-wysylka-gratis.html

http://www.top-grille.pl/plyn-do-czyszczenia-q.html

http://www.top-grille.pl/olej-zapobiegajacy-przywieraniu.html

http://www.top-grille.pl/pedzel-silikonowy-weber-original.html

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej
Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

23-06-2017
To, że Polacy tak bardzo lubią grillować kiełbasę wynika z faktu, iż jest to składnik naszych codziennych posiłków. Nie wychodząc za bardzo poza kanon własnego stołu, niechętnie eksperymentujemy. Jednak nie jesteśmy jedynym narodem, który z chęcią grilluje jedynie własne,... więcej
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej