Facebook

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017

Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, wykonywanej już na samym początku – rozpalenia. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie.

Jak rozpalić grilla?

Zanim rozpalisz grilla, przygotuj odpowiednio urządzenie oraz miejsce grillowania, pamiętając o kilku ważnych wskazówkach, dzięki którym znacznie ułatwisz sobie pracę, a samo grillowanie będzie bezpieczne dla Ciebie i Twoich gości:

- Przed rozpaleniem grilla przygotuj odpowiednio urządzenie: wyczyść dokładnie ruszt z pozostałości po jego ostatnim użytkowaniu, a następnie przetrzyj go wilgotną ściereczką.

- Wybierz dla grilla odpowiednie miejsce, uwzględniając, że powinien stać na równej powierzchni – może to być ziemia lub beton. Absolutnie nie wolno stawiać go na deskach ani w pobliżu materiałów łatwopalnych!

- Pamiętaj o tym, by grill znajdował się w miejscu, które jest osłonięte od wiatru.

- Jeśli nie jest to możliwe, należy ustawić grilla w taki sposób, by dym nie leciał w stronę gości.

- Przynieś i połóż w pobliżu wszystkie potrzebne Ci rzeczy: węgiel lub brykiet, podpałkę oraz niezbędne akcesoria.

Jeśli masz już wszystko, co potrzebne, czas na rozpalanie grilla.

Jak przygotować grilla do rozpalenia?

Przed rozpaleniem grilla wyczyść ruszt z pozostałości po jego ostatnim użytkowaniu. Grillowanie najprzyjemniejsze jest w miejscu osłoniętym od wiatru. W razie braku dostępu do takiej lokalizacji upewnij się, że goście nie znajdą się na drodze dymu.

Cały proces grillowania powinien odbywać się na równej powierzchni. Grill może stać na ubitej ziemi lub betonie, nie wolno jednak stawiać go na deskach ani w pobliżu materiałów łatwopalnych.

Sposoby na rozpalenie grilla

Odpowiedź na pytanie, jak rozpalić grilla zależy od tego, jakimi akcesoriami dysponujesz. Do grillowania stosuje się brykiet lub węgiel drzewny, który szybciej osiąga pożądaną temperaturę, ale częściej trzeba go uzupełniać.

Węgiel lub brykiet ułóż na dnie grilla w niewielki stosik. Użyj większych kawałków i nie zasypuj ich miałem zbierającym się w torbie. Grilla rozpalisz najszybciej, stosując podpałkę w kostkach lub płynie, którym polejesz opał.

Gdy po rozpaleniu grilla za pomocą podpałki, pojawi się ogień – nie gaś go. Pozwól, by się wypalił, a gdy na węglu pojawi się charakterystyczny biały nalot, będziesz wiedzieć, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Rozgarnij go wówczas po całej powierzchni grilla, najlepiej specjalnym przesuwakiem lub szczypcami. Teraz już wiesz, jak rozpalić grilla.

Akcesoria pomocne przy rozpalaniu grilla

Rozpalanie grilla nie musi być trudne ani czasochłonne. Pomogą Ci w tym akcesoria, których głównym zadaniem jest zwiększenie bezpieczeństwa i zapewnienie wygody podczas tego procesu. Są nimi: komin do rozpalania grilla, szczypce i przesuwak.

Komin do rozpalania grilla

Obok podpałki, komin do grilla jest najefektywniejszym narzędziem usprawniającym czynność rozpalania grilla. Budowa urządzenia zapewnia podpałce oraz węglowi optymalny dopływ powietrza, dzięki czemu użyty opał szybciej osiąga pożądaną temperaturę.

Firma Weber produkuje komin do rozpalania grilla w dwóch rozmiarach – małym i dużym. Korzysta się z nich tak samo. Na ruszcie grilla połóż 3-4 kostki podpałki i je podpal. Następnie postaw na nich komin wypełniony węglem lub brykietem do 3/4 wysokości. Gdy na opale pojawi się biały nalot, komin do grilla chwyć za rączkę i wysyp jego zawartość pod ruszt, rozprowadzając ją po powierzchni grilla.

Szczypce do grilla

Korzystając ze szczypców do grilla, efektywnie rozmieścisz opał pod rusztem. Ponieważ szczypce posiadają specjalną rączkę, unikniesz kontaktu z wysoką temperaturą, brudzącą sadzą i tłuszczem. Narzędzie to zwiększa bezpieczeństwo korzystania z grilla.

Przesuwak do grilla

Narzędziem pełniącym funkcję podobną do szczypiec jest przesuwak do grilla. Służy on do przesuwania mniejszych, rozżarzonych kawałków węgla w celu równomiernego rozłożenia żaru. Umożliwia to efektywne wykorzystanie całej powierzchni rusztu oraz równe dopieczenie potraw na nim rozłożonych.

Należy pamiętać, że niezależnie od tego jaką metodę do rozpalania wybierzemy, konieczne jest przestrzeganie najważniejszych zasad bezpieczeństwa. Rozpalanie jest nie tylko konieczne, ale również nieco niebezpieczne, dlatego czynność tą najlepiej jest wykonać jeszcze przed przybyciem gości.

---

Lista wymienionych we wpisie akcesoriów do rozpalania grilla

Brykiet: https://www.top-grille.pl/brykiet-premium-2-kg-nowosc.html

Przesuwak: https://www.top-grille.pl/przesuwak-do-wegla-drzewnego.html

Szczypce: https://www.top-grille.pl/szczypce-do-wegla-drzewnego.html

Komin duży: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-duzy.html

Komin mały: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-maly.html

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak ubrać się na grilla?

Jak ubrać się na grilla?

04-07-2022
Grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na spędzenie ciepłego, letniego wieczoru. Znaczna część z nas już od wczesnej wiosny nie może doczekać się momentu, w którym sięgnie po swój grillowy sprzęt i zaprosi gości do wspólnego biesiadowania. Jednak, gdy już nadejdzie... więcej
Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

29-03-2022
Kiedy tylko na dworze robi się ciepło, szukamy okazji, żeby rozpocząć sezon grillowy. Nic w tym dziwnego! Grillowanie to niezwykle przyjemna forma spędzania wolnego czasu. Nie ważne czy wybierzesz grille gazowe, grille elektryczne, czy grille węglowe – słoneczna pogoda, grono... więcej
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021
Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym... więcej