Facebook

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017

Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, wykonywanej już na samym początku – rozpalenia. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie.

Jak przygotować grilla do rozpalenia?

Wybór miejsca do grillowania definiuje nie tylko to czy będzie się wygodnie przyrządzać potrawy, ale również to czy, będzie to bezpieczne dla wszystkich uczestników grilla, jak i samych potraw.

Grill powinien być ustawiony przez cały okres grillowania (jednak w szczególności podczas rozpalania) na równej powierzchni. Do tego idealna będzie jakiegoś rodzaju kostka lub równo ubita ziemia. Nie należy stawiać go na drewnianych tarasach, ponieważ podczas rozpalania może dojść do rozprószenia iskier, a w konsekwencji do pożaru lub wypalenia nieestetycznych dziur. Ponadto w najbliższym otoczeniu grilla nie powinny znajdować się przedmioty łatwopalne, tyczy się to przede wszystkim podpałki.

Grill nie może stać skierowany w taki sposób, by powstały szczególnie podczas rozpalania dym oraz iskry kierowały się na gości. Niemniej jednak dobrze jest umiejscowić go tak, by otrzymywał dużą dawkę wiatru lub powietrza, ponieważ przyśpieszy to i ukróci czas rozpalania. Istotne jest również to, co znajduje się nad grillem. Nie jest polecane umiejscawianie go pod wszelkiego rodzaju zadaszeniem, chyba, że jest ono bardzo wysokie, a wokół znajduje się otwarta przestrzeń. Nie tylko pozwoli to na swobodne rozpływanie się dymu, ale również w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko powstania pożaru.

Przed rozpaleniem paleniska konieczne jest odpowiednie przygotowanie samego rusztu. Niezwykle istotne jest usunięcie pozostałych po poprzednim grillowaniu resztek popiołu raz tłuszczu. Ich ponowne rozpalenie nie tylko może zmienić smak grillowanych potraw, ale również doprowadzić do nieprzyjemnych pod względem zdrowotnym komplikacji.

Sposoby na szybkie i wygodne rozpalenie grilla

Warto wiedzieć, że sposobów na rozpalenie grilla jest kilka i nie można wskazać takiego, które jest pod jakimś względem najbardziej właściwe. Wiele zależy po prostu od tego jakim sprzętem dysponujemy oraz w jaki sposób chcemy grillować wybrane przez siebie potrawy.

Brykiet lub węgiel (wybór surowca zależy od własnych preferencji) układamy na dnie grilla w formie niewielkiego kopczyku. Czynność ta ma bardzo duże znaczenie i może w dużej mierze sprawić, że rozpalanie grilla przebiegnie o wiele szybciej, aniżeli w przypadku, gdy węgiel będzie od razu rozprowadzony po całej powierzchni grilla. Do rozpalania zawsze wybieramy duże kawałki, bo chociaż ich rozpalenie wydaje się być dłużej trwającym procesem, w późniejszym czasie dłużej będą oddawać żar. Niezwykle ważne jest, by nie zasypywać ich miałem – ten częsty błąd sprawia, że pomimo wyboru dobrej jakości brykietów czy węgla, nie rozpalają się one w sposób właściwy, a żar jest nieco przytłumiony.

Samodzielne rozpalenie brykietów lub węgla jest możliwe, jednak jest to zadanie szczególnie skomplikowane, a jeśli nie posiada się odpowiedniej wprawy niemal niemożliwe. Dlatego tak często używane są do tej czynności podpałki oraz rozpałki. Mogą one występować w formie płynnej, którą polewa się powierzchnię węgla lub w formie wygodnych kostek.

Często po dodaniu rozpałki pojawia się ogień. Jednym z często popełnianych błędów jest jego natychmiastowe gaszenie. Taki krok może doprowadzić do tego, że zalane wodą brykiety lub węgiel zamoczą się. W konsekwencji dużo trudniejsze będzie ich rozpalenie. Dlatego należy przeczekać ten moment, ponieważ to właśnie dzięki niemu węgiel nabierze odpowiedniej temperatury. Gdy już się wypali, na węglu zaczną pojawiać się charakterystyczne białe naloty. Jest to sygnał, że od tej pory węgiel będzie się żarzył. Wówczas konieczne jest rozgarnięcie go po całej powierzchni grilla. Do tego niezwykle wygodne będą przesuwaki do węgla drzewnego lub szczypce do węgla drzewnego.

Rozpalanie grilla za pomocą komina

Innym sposobem jest rozpalanie brykietów lub węgla drzewnego za pomocą odpowiednich akcesoriów. Oczywiście ich posiadanie i używanie nie jest niezbędne, jednak na pewno jest to miły dodatek, który pozwala na osiąganie pożądanego efektu, za każdym razem gdy chcemy efektywnie grillować.

Mowa tu o specjalistycznym kominie, który od producenta Weber dostępny jest w dwóch rozmiarach – dużym i małym. Rozpalanie za jego pomocą jest nieco prostsze niż w powyżej opisanym sposobie, bowiem pozwala na określenie ilości węgla lub brykietu, jaki jest potrzebny do grillowania.

Na ruszt kładziemy i podpalamy ok. 3-4 kostek podpałki. Następnie do komina sypiemy węgiel, starając się nie zasypać go znajdującym się w środku miałem. Wypełnienie komina nie powinno przekraczać ¾ jego wysokości. O tym, że komin można opróżnić świadczą wcześniej wspomniane białe naloty. Wygodna rączka jaką oferuje w swoich produktach firma Weber sprawia, że czynność ta jest niezwykle prosta w wykonaniu oraz możliwe jest łatwe sterowanie tym, gdzie jego zawartość ma zostać wysypana. Posiadanie tego typu akcesorium sprawia, że rozpalanie trwa ok. 10 minut, ponieważ właśnie tyle trwa od momentu ustawienia komina nad rozpałkami, do pokrycia się jego zawartości biały nalotem.

Należy pamiętać, że niezależnie od tego jaką metodę do rozpalania wybierzemy, konieczne jest przestrzeganie najważniejszych zasad bezpieczeństwa. Rozpalanie jest nie tylko konieczne, ale również nieco niebezpieczne, dlatego czynność tą najlepiej jest wykonać jeszcze przed przybyciem gości.

---

Lista wymienionych we wpisie akcesoriów do rozpalania grilla

Brykiet: https://www.top-grille.pl/brykiet-premium-2-kg-nowosc.html

Rozpałka; https://www.top-grille.pl/rozpalka-parafinowa-w-kostkach-24szt.html

Przesuwak: https://www.top-grille.pl/przesuwak-do-wegla-drzewnego.html

Szczypce: https://www.top-grille.pl/szczypce-do-wegla-drzewnego.html

Komin duży: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-duzy.html

Komin mały: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-maly.html

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej