Facebook

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017

Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Zdecydowanie zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak można także resztki te wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po grillowaniu.

Czym charakteryzuje się popiół z grilla?

Resztki po grillowaniu wydają się całkowicie bezużyteczne i bezwartościowe. Tymczasem jest to mieszanka, która zawiera szeroką gamę minerałów, które mają swoje zastosowanie w wielu aspektach życia. W popiole znaleźć można znaleźć zazwyczaj m.in.

  • Potas (K2O)
  • Wapń (CaO)
  • Fosfor (P2O5)

To, ile składników oraz dodatkowych mikroelementów będzie w takiej mieszance, będzie sprawą szalenie różnorodną. Wszystko bowiem zależy od tego, czym dokładnie grill był podgrzewany. Można jednak określić, że jego skład jest w miarę zrównoważony. O tym, że jest on wartościowym dodatkiem decyduje również obecność azotu. Dzięki niemu możliwe jest wykorzystywanie popiołu do nawożenia roślin, również w okresie jesiennym. Taka praktyka sprawi, że nawożone w ten sposób rośliny staną się bardziej odporne na mrozy, które przyjdą porą zimową.

Pamiętaj! Popiół z grilla ma szerokie zastosowanie, jednak musi być pochodzenia jak najbardziej naturalnego (najlepiej drzewnego). Absolutnie zabronione jest używanie popiołu, który powstał w wyniku spalenia pomalowanego lub lakierowanego drewna. Wówczas nie posiada on wysokich wartości odżywczych, a co więcej – może okazać się szkodliwy.

Zastosowanie popiołu z grilla w ogrodzie

Jak już zostało po części zdradzone, spopielone resztki po grillowaniu można wykorzystywać w domowym ogródku. Popiół idealnie sprawdza się jako nawóz. Z uwagi na obecność w składzie potasu (ok. 10%) wykazuje on działanie wzmacniające. Z tego powodu idealnie sprawdzi się do nawożenia roślin w okresie wegetacyjnym.

Nie jest jednak możliwe znalezienie zastosowania dla niego na terenie całego ogrodu, mogą bowiem czerpać z niego jedynie rośliny, które wykazują zapotrzebowanie na potas. Będą to m.in.:

  • Jaśminowiec
  • Dereń
  • Bukszpan
  • Pomidory
  • Krzewy owocowe

Surowo zabronione jest stosowanie popiołu jako nawozu do roślin, które są kwasolubne – magnolie, żurawina, iglaki, hortensje czy borówki. Takie działanie może przynieść odwrotny od zamierzonego skutek.

Sprawdzi się równie idealnie na gleby, które potrzebują znormalizowania poziomu pH. Natomiast ci ogrodnicy, którzy chcą cieszyć się dobrą kondycją trawników, małym nakładem pracy, mogą spokojnie nawozić je popiołem.

Nawożenie poprzez popiół jest bardzo proste – wystarczy podsypać nim wyznaczone rośliny. Najlepiej jest go dawkować w niewielkich porcjach, ponieważ zbyt duża jego ilość również nie jest mile widziana. Na koniec warto zmieszać go lekko z ziemią, za pomocą pazurków.

Jak się okazuje popiół może być nie tylko jednym z najtańszych, ale i najbardziej skutecznych metod na zwalczanie niektórych szkodników, takich jak np. ślimaki. Jak wiadomo, lubią one rośliny szczególnie wilgotnawe, lepiej bowiem jest im się po nich poruszać. Posypanie takich roślin popiołem sprawi, że występująca wówczas suchość uniemożliwi im sprawne przemieszczanie się. W wyniku tego odpuszczą sobie żerowanie na ich obszarze. W porównaniu do soli popiół zatrzymuje proces żerowania, jednocześnie nie wyrządzając ślimakom szkody.

Nietypowe zastosowanie popiołu w domu

Do jednych z najbardziej zaskakujących i nietypowych zastosowań popiołu z pewnością zaliczyć można neutralizowanie nieprzyjemnych zapachów. Tak, resztki z grilla mogą znaleźć się w lodówce, jednak konieczne jest wykorzystanie do tego celu mniejszych baryłek węgla. Następnie należy szczelnie zamknąć je w woreczku. Zrobienie kilka dziurek pozwoli na pochłanianie nieprzyjemnych aromatów, co jest szczególnie pożądane w takich miejscach jak lodówka czy w okolicach kosza na śmieci. W domowych szafach wystarczy ustawić jedynie niewielki półmisek z nasypanym popiołem, by pozbyć się nieprzyjemnych aromatów. Taki woreczek można przechowywać do kilku miesięcy.

Sam popiół można przechowywać przez określony czas, dlatego można znaleźć swoje szerokie zastosowanie również w pracach domowych. Będą z niego zadowoleni szczególnie miłośnicy czystości, osiągniętej naturalnymi sposobami. Popiół można bowiem wykorzystać do czyszczenia srebra. Konieczne jest jednak przygotowanie odpowiedniej mieszanki, na którą składają się popiół oraz woda. Osiągnie się wówczas konsystencję pasty, którą następnie należy nałożyć na polerowane powierzchnie. Po jakimś czasie pastę należy usunąć. Warto pamiętać, że polerowane powierzchnie początkowo będą bardzo matowe, jednak przetarcie ich ściereczką z wodą sprawi, że nabiorą na nowo blasku.

Możliwe jest również wykorzystanie popiołu z grilla w wytwarzaniu domowych przedmiotów np. mydła. Tutaj także należy wcześniej stworzyć specjalną miksturę. Na początku konieczne jest zagotowanie popiołu i wytworzenie tzw. ługu. Następnie należy dodać do niego dowolnego rodzaju olej roślinny. Po wymieszaniu koniecznie należy przełożyć go do foremek, w kształcie w jakim chcemy by było nasze mydło. Im więcej do takiej mieszanki zostanie dodanej soli, tym twardsze mydło zostanie uzyskane. Oczywiście jego kolor nie będzie imponujący i dobrze się prezentujący. By zatem dodać takiemu mydłu odrobiny uroku, należy zmieszać go z niewielką ilością dowolnie wybranego przez siebie barwnika. Najlepiej korzystać ze specjalnie dedykowanych do tego produktów, gdyż chodzi o nasze własne bezpieczeństwo, podczas użytkowania go.

Podsumowanie:

Regularne czyszczenie grilla to nie tylko czystość dla naszego sprzętu, ale również szeroka gama możliwości, zastosowania go w każdy domu. Za praktykowaniem takich metod przemawia przede wszystkim fakt, iż ponowne używanie popiołu po grillowaniu to w dużej mierze kwestia ekologii. Dawne i sprawdzone metody są przyjazne dla środowiska, ale również dla nas samych. Ponadto „drugie życie popiołu” to równie kwestia oszczędności.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej