Facebook

Jesienne grillowanie

31-10-2017

Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w roku. Podajemy argumenty, dlaczego warto grillować jesienią i oczywiście pomysły co dobrze jest położyć na ruszt.

Dlaczego warto grillować jesienią?

Grillowanie jesienią ma swoje niewątpliwe zalety, których nie da się wręcz powielić o żadnej innej porze roku. To naprawdę szczególny okres, który dla większości z nas jest jedynie oczekiwaniem na zimę. Tymczasem jest to pora, w której przyroda wygląda wcale nie gorzej niż chociażby na wiosnę, tylko barw jest o wiele więcej!

I to jeden głównych powodów, dla których wato jest jeszcze spędzać wolny czas na zewnątrz, bowiem już za niedługą chwilę spowije nas zimowa ciemność. A tymczasem w jesień dzień jest jeszcze o tyle długi, iż możliwe jest popołudniowe grillowanie. Ponadto dobrze jest tą czynność wykonywać w otoczeniu przyrody, bowiem ta zachwyca swoją wyjątkowością. I choć wydaje się nam ona teraz niezbyt estetyczna, warto jest wybrać szczególnie słoneczny dzień na grillowanie. Eksplozja kolorów naprawdę zachwyca.

Co więcej jesień często nie jest zimniejsza, aniżeli np. wiosna. Jedynie nasze organizmy nie są jeszcze przygotowane do tego spadku temperatury. Dlatego rozpalenie rusztu wydaje się być wręcz lekiem na spadająca temperaturę. To, co odstrasza nas latem, a więc dodatkowy żar bijący z rozpalonego grilla, o tej porze roku jest po prostu czymś co daje dodatkową przyjemność. Ponadto jesień to właśnie bijący po oczach dym i specyficzny zapach, który nie dusi, a po prostu wprowadza nas w ciepły klimat.

Jak przygotować się na jesiennego grilla?

No cóż, w kwestii kulinarnej zachodzą tutaj z pewnością poważne zmiany (o których w dalszej części artykułu), jednak jesień jest dość specyficznym okresem w roku, który potrafi zaskoczyć zarówno wysoką temperaturą, jak przymrozkami.

Dlatego największe przygotowanie musi odbyć się ze strony garderoby. Szczególnie osoba, która obsługuje grill, musi zachować swego rodzaju czujność. Z jednej strony będzie spędzać dużo czasu przy gorącym ruszcie, z drugiej odchodząc od niego spotka się z pewnością z o wiele mniejszą temperaturą. W takiej sytuacji nietrudno o przeziębienie. Dlatego konieczne jest posiadanie okrycia głowy, jak i ubrania, które z jednej strony będzie oddawać ciepło, z drugiej będzie odpowiednio dobrze grzało.

Rękawice i czapki to wyposażenie obowiązkowe, bo może i ciepło z grilla wydaje się być przyjemne, może nie grzać odpowiednio dobrze. Nie zapomnijcie również o czymś pod siedzenie. Koce również mogą się okazać stosowne na to grillowe spotkanie!

Jesienią można sobie pozwolić na więcej!

Polacy lubią okraszać grill alkoholem, co wiadomo nie od dziś. Niestety letnia pogoda chociaż kojarzy się ze spożywaniem wyskokowych trunków, nie jest raczej sprzyjającym do tej czynności czynnikiem. W efekcie upijamy się dużo szybciej, a ponadto jedyne na co mamy ochotę to naprawdę dobrze schłodzone piwo.

Jesienią zaś warto jest sięgnąć przy grillowym ruszcie po nieco bardziej wyszukane smaki, jakimi są np. grzane wino, rum albo dobrej jakości whisky. Wszystkie te alkohole dobrane w odpowiedni sposób do serwowanych dań mogą stworzyć naprawdę ciekawą kompozycję. Szczególnie polecane są te, które nie tylko rozgrzewają od środka, ale również charakteryzują się nieco dymnym smakiem. Będą się dobre zestawiać z bardziej ciężkimi daniami, jakie przecież na jesiennym ruszcie muszą się pojawić!

Jesienne potrawy z grilla

Również w kwestii jesiennej grill znacznie różni się od tego, co jest serwowane przez cały rok. Z uwagi na spadkową tendencję temperatury, dania powinny być odwzorowaniem tego stanu rzeczy i muszą nie tylko skutecznie napełniać brzuchy, ale przede wszystkim dobrze rozgrzewać! Dlatego na jesiennym ruszcie spokojnie mogą się pojawić dania nieco bardziej ciężki i tłuste.

Jeśli chodzi o mięsa warto jest sięgać po żeberka, które dodatkowo mogą być zamarynowane w piwnej marynacie lub pokryte rozgrzewającą glazurą, wykonaną z sosu BBQ. Oczywiście nie może zabraknąć tak uwielbianej przez nas karkówki, którą jednak dobrze jest wykonać w inny sposób, niż ma to miejsce latem. Ciekawego smaku oraz oczywiście rozgrzewających właściwości doda jej ostra marynata. Zdecydowanie o wiele milej smakują takie dania jak ryby i owoce morza, które lepiej jest pozostawić w letnim klimacie.

W przypadku wyboru warzyw, tutaj również zachodzą pewne zmiany w preferencjach. Zdecydowanie o wiele bardziej smakują warzywa cięższe, o charakterystycznym, pełnym smaku. O wiele chętniej sięga się wówczas po tradycyjne smażone ziemniaki, które nie mają sobie równych. Również dobrze w tym jesiennym klimacie będą smakować bakłażan, cukinia, papryka czy cebula. Miłośników grzybobrania zachęcamy do grillowania swoich zbiorów, zarówno jako faszerowane dania, jak również jako dodatki do mięs w postaci sosów.

Oczywiście jesienią nie może zabraknąć takich potraw jak dynia czy jabłka. Bez tych dwóch dodatków niemal nie da się mówić o jesiennym grillu. Dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów np. robiąc z niej sosy, glazury czy marynaty. Równie dobrze sprawdzi się wędzona, czy po prostu dobrze doprawiona i zgrillowana w kawałkach. Jabłka zaś dobrze komponują się z cięższymi mięsami. Dobrze jest je zatem dodać jako dodatek w postaci sosów, które nadadzą daniom słodkiego posmaku.

Jeśli jednak jesiennych klimatów nadal nie możesz poczuć poprzez taki dobór składników, sięgnij po papier lub deski do grillowania, które nadadzą każdej potrawie niezapomnianego, jesiennego klimatu. Przesycone dymem potrawy to z pewnością definicja grillowania jesienią.

Podsumowanie

Grillowanie jesienią jest możliwe i co więcej! Jest ono naprawdę przyjemne! Na pewno trzeba przyzwyczaić się co wędzonego, nieco cięższego smaku i zapachu potraw, jednak warto. Jesień jest przecież tylko raz do roku, prawda? ;)

 

 

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej