Facebook

Konserwacja grilla przed zimą

30-10-2016

Sezon grillowy można uznać praktycznie za zamknięty – coraz niższe temperatury, opady deszczu i śniegu zniechęcają do biesiadowania przy grillowym rożnie. Jak więc zabezpieczyć nasz sprzęt przed wymienionymi warunkami atmosferycznymi tak, by służył przez następne lata w dobrym stanie?

Ważne rzeczy – konserwacja i czyszczenie

Zacznijmy od tego, że odpowiednie dbanie o grilla jest wymagane niezależnie pod pory roku oraz jego poziomu używalności. Zarówno każdy typ, jak i model grilla wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Najbardziej podstawowymi czynnościami jakie można wykonać, by zadbać o swój sprzęt jest oczywiście usuwanie resztek przypalonego jedzenia z rusztu oraz oczyszczenie jego wewnętrznej części z popiołu i węgla. Tyczy się to również grilli elektrycznych, gdzie sprawa jest jeszcze łatwiejsza, ponieważ niektóre elementy można nawet umyć w zmywarce.

Dbanie o sprzęt, na którym przygotowujemy jedzenie jest sprawą priorytetową, ze względu na kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim ruszt ma kontakt z jedzeniem, które spożywamy. Jego stan bezpośrednio wpływa na jakość posiłków – jeśli będzie niedoczyszczony i przepalony, serwowane jedzenie nigdy nie będzie zdrowe. Co więcej, może dojść do gromadzenia się bakterii, jak i tworzenia się niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych.

Ponadto dbanie o grilla wpływa na jego wydajność i żywotność. Dojść może zarówno do korozji emalii, jak i pokrycia się sprzętu rdzą. Grille Weber wykonane są z najwyższej jakości materiałów, dlatego odpowiednio konserwowane będą służyły przez długie lata, w niemal niezmienionym stanie!

Zarówno samo czyszczenie, jak i konserwacja powinny być wykonywane regularnie, szczególnie iż nie są skomplikowanymi czynnościami. Ponadto przy dysponowaniu odpowiednią wiedzą na ten temat oraz specjalistycznym sprzętem, zajmą dosłownie kilka chwil.

 

Przygotowujemy grilla na zimę

Same niskie temperatury nie mają większego znaczenia w odniesieniu do stanu grilla. Jednak ta pora roku to przede wszystkim większa wilgoć, która może doprowadzić do powstawania niebezpiecznej pleśni. Ponadto koniec sezonu to świetna okazja do tego, by zrobić niewielki przegląd stanu grilla, by zapobiec lub usunąć ewentualne usterki. Z uwagi na to, grill powinien być przed zimą najpierw odpowiednio oczyszczony, być poddany konserwacji, a następnie przechowany w optymalnych warunkach.

Gruntownemu czyszczeniu powinien zostać poddany każdy typ grilla, niezależnie od rodzaju.

1. Czyszczenie grilla przed zimą.

Czyszczenie rusztu powinno zająć najwięcej naszej uwagi, ponieważ ma kontakt z żywnością. Do tego celu najlepiej sprawdzi się specjalna szczotka do czyszczenia, która dzięki twardym ząbkom dociera w przestrzeń między prętami. Jeśli ruszt jest mniej zabrudzony świetnie sprawdzi się czysta, wilgotna ściereczka. Nie przestajemy czyścić rusztu, dopóki nie będzie wyglądał jak nowy. Kolejnym elementem jest czyszczenie podstawy. Z dna grilla usuwane są resztki popiołu i węgla, a zewnętrzne elementy powinny być przetarte miękką ściereczką, która nie uszkodzi warstwy emalii.

grillach gazowych czyszczeniu poddawane są również pojemniki na ociekający tłuszcz oraz elementy doprowadzające gaz. Na tym etapie ważne jest również sprawdzenie szczelności przewodów.

W grillach elektrycznych przemycie płyty powinno być wykonane miękką, zwilżoną wiskozową szmatką, która nie uszkodzi jej powierzchni. W przypadku trudniejszych do usunięcia zabrudzeń, można wspomóc się specjalnym preparatem.

2. Konserwacja grilla na zimę

Ta czynność jest prostsza, niż się wydaje. Do tego celu należy użyć oleju jadalnego, który uchroni przed wilgocią. Powinny nim być przetarte wszystkie metalowe części.

3. Przechowywanie grilla podczas zimy

Po wysuszeniu metalowych części, najlepiej jest grill rozebrać na części. Można go przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub zakupić specjalistyczny pokrowiec. Miejsce grilla powinno znajdować się w ocienionym, suchym i w miarę ciepłym miejscu. Może to być piwnica lub garaż.

W grillach gazowych niezwykle ważne jest odpowiednie przechowanie butli z gazem. W tym celu należy szczelnie ją zamknąć i ustawić w chłodnym miejscu, w stabilnej i bezpiecznej pozycji.

W przypadku grilli elektrycznych ważne jest, by nie były one wystawione na nadmierną ekspozycję promieni słonecznych.

Grillowanie zimową porą

Oczywiście dla prawdziwych miłośników grillowanych potraw niestraszna jest żadna, nawet najbardziej niesprzyjająca pogoda. Grillowanie podczas zimy jest możliwe i nie mamy tu na myśli korzystanie jedynie z grilli elektrycznych, jak np. Weber Q 2400 Station.

Podczas grillowania w zimie najważniejsza jest temperatura. Warto pamiętać, że panujące warunki atmosferyczne nie pozostają bez znaczenia dla przygotowywania potraw i z pewnością sam proces będzie trwał dłużej, niż w innych porach roku. Najważniejsze jest osiągnięcie dość wysokiej temperatury na ruszcie, sięgającej ok. 270 stopni. Powinna się ona utrzymywać przez cały proces grillowania. By ułatwić sobie to zadanie, najlepiej jest korzystać z grilli, które są wyposażone w pokrywę, jak np. Weber Grill Performer Deluxe GBS. Przez cały czas upewniamy się, że grill jest odpowiednio nagrzany, jednak lepiej jest pokrywę podnosić rzadziej, niż częściej – może to doprowadzić do wychłodzenia grillowanej potrawy.

Jeśli chodzi o same warunki pogodowe, dobrze jest wcześniej zapewnić sobie dobry dostęp do grilla. Jeśli wokół niego znajduje się dużo śniegu, dobrze jest go usunąć. Sam śnieg nie wpływa na proces grillowania i na pewno jest o wiele mniej uciążliwy, niż deszcz. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na wiatr, który zimą występuje często. Wówczas grillowaniee powinno odbywać się w osłoniętym miejscu, by nie zmagać się z niepotrzebną utratą ciepła na ruszcie. W przypadku grilli gazowych zdmuchnięcie płomienia jest bardzo prawdopodobne, dlatego należy cały czas kontrolować sytuację, by nie dopuścić do wybuchu.

Zima to czas, kiedy dzień jest bardzo krótki. Grillując pamiętajmy, by w razie konieczności grill był dobrze oświetlony, co ma bardzo duże znaczenie w kontekście bezpieczeństwa lub wybierzmy model, który posiada podświetlane zarówno palniki, jak i rożen – Weber grill gazowy Summit E-470 GBS.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej