Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Książki o grillowaniu

14-03-2016

Niezależnie od tego czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z grillowaniem, czy może posiadasz już spore umiejętności i doświadczenie, ale chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej, możesz sięgnąć do fachowej literatury. Powstało mnóstwo książek na temat skutecznego przyrządzania potraw czy użytkowania sprzętu, dlatego pragnę przedstawić te pozycje, które miały duży wpływ na moje aktualne umiejętności i sprawiły, że inaczej spojrzałem na niektóre kwestie związane z grillowaniem.

 

"Must have" dla każdego, czyli Wielka Księga

 

Na samym początku warto sięgnąć po "Wielką Księgę Grillowania według Webera", która została napisana przez amerykańskiego mistrza barbecue - Jamie Purviance’a. Jego wieloletnie doświadczenie dało efekt w postaci kilkuset przepisów oraz licznych porad związanych z technikami grillowania zamieszczonych na 320 stronach. To, co mnie zachwyciło w tej pozycji, to precyzja autora, który w swoich przepisach i poradach nie pomija żadnej kwestii, posiłkując się przy tym licznymi fotografiami. Książka jest bardzo interesująca, pięknie wydana i bogata w treść, dlatego jest na moim pierwszym miejscu wśród grillowych kompendiów wiedzy.

 

Jamie Purviance to autor, który napisał również wiele innych książek, spośród których sięgnąć warto też po „Weber poleca: Przysmaki z kurczaka” oraz „Weber poleca: Wegetariańskie przysmaki”. Dla tych, którzy nie pogardzą udkiem z grilla albo, wręcz przeciwnie, preferują warzywa. Te pozycje również obfitują w przepisy i porady, które pozwolą każdemu zdobyć duże umiejętności w zakresie przygotowywania dań.

 

Jak się uczyć to od najlepszych

 

Poza małymi encyklopediami Webera, polecam też pozycje stworzone przez mistrza w swoim fachu, a więc popularnego Jamie Olivera. Poza tym, że jest bardzo znany (szczególnie w Wielkiej Brytanii) z licznych programów kulinarnych, wydał także książki, w tym „15 minut w kuchni” oraz „30 minut w kuchni”. Autor skupia się w nich przede wszystkim na szybkim gotowaniu i potrawach, które można przygotować w bardzo krótkim czasie – a jak wiadomo czas ma też znaczenie w trakcie grillowania. Początkującym kucharzom i tym, którzy posiadają już pewną wiedzę polecam także „Szybkie gotowanie” i „Gotuj sprytnie” - również tego autora. Liczne przepisy i porady, przydadzą się zarówno grillującym, jak i miłośnikom tradycyjnego pichcenia.

 

Wracając do grilla...

 

Jeżeli nie wystarczają ci powyższe pozycje, chcesz wiedzieć jeszcze więcej, a do tego jesteś miłośnikiem grillowania na węglu, sięgnij po „Grillowanie na węglu drzewnym”. To doskonała pozycja, w której zawarto 100 przepisów na dania mięsne, rybne, warzywne, a nawet na desery prosto z grilla. To także zbiór bardzo cennych informacji i trików dla posiadaczy grillów węglowych, wśród których każdy znajdzie coś, czego nie wiedział.

 

Każda z powyższych pozycji to przede wszystkim profesjonalne podejście do gotowania i ogromna wiedza, którą dzielą się specjaliści. Inwestycja w którąś z pewnością nie będzie zawodem, dlatego zachęcam do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności!

Warto nam zaufać