Kurczak na stojaku Weber Style
11-09-2015
Kurczak na stojaku Weber Style:
Na 4 porcje
Do marynaty:
10 g zmielonych nasion gorczycy
25 g suszonyej cebuli
25 g papryki
10 g soli
10 g drobno posiekanego czosnku
10 g mielonej kolendry
10 g kminku
10 g świeżo zmielony czarny pieprz
składniki:
1 x kurczak z wolnego wybiegu ok 1,2 kg
60 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
500 ml piwa
Wymieszać składniki marynaty w małej misce.
Kurczaka dokładnie mumyć wysuszyć i natrzeć oliwą. Natrzeć kurczaka miksem przypraw z marynaty na zewnątrz i wewnątrz. Do stojaka wlewamy piwo a kurczaka nakładamy na stojak. Przez szyję kurczaka wciskamy do środka czosnek i rozmaryn. W szyję wkładamy korek tak aby parujące piwo aromatyzowało i zwilżało kurczaka od środka.
Przygotu grilla do grillowania metodą pośrednią, tak aby wewnątrz utrzymywała się tęperatura ok 180 - 190 st.C
Wymagany czas grillowania to 45 min. do 1 godziny.
Na 4 porcje
Do marynaty:
10 g zmielonych nasion gorczycy
25 g suszonyej cebuli
25 g papryki
10 g soli
10 g drobno posiekanego czosnku
10 g mielonej kolendry
10 g kminku
10 g świeżo zmielony czarny pieprz
składniki:
1 x kurczak z wolnego wybiegu ok 1,2 kg
60 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
500 ml piwa
Wymieszać składniki marynaty w małej misce.
Kurczaka dokładnie mumyć wysuszyć i natrzeć oliwą. Natrzeć kurczaka miksem przypraw z marynaty na zewnątrz i wewnątrz. Do stojaka wlewamy piwo a kurczaka nakładamy na stojak. Przez szyję kurczaka wciskamy do środka czosnek i rozmaryn. W szyję wkładamy korek tak aby parujące piwo aromatyzowało i zwilżało kurczaka od środka.
Przygotu grilla do grillowania metodą pośrednią, tak aby wewnątrz utrzymywała się tęperatura ok 180 - 190 st.C
Wymagany czas grillowania to 45 min. do 1 godziny.