Facebook

Ruszt żeliwny czy stalowy – który wybrać?

08-08-2022

Ruszt żeliwny i ruszt ze stali nierdzewnej konkurują ze sobą od dawna. Każdy z nich ma swoich zwolenników oraz swoje wady i zalety. Który będzie lepiej odpowiadał na Twoje potrzeby i dopasuje się do nawyków grillowania? Lepiej zostać przy nierdzewce czy dopłacić do żeliwa? Jaki rodzaj wybrać? Mamy odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania!

ruszt żeliwny

Podstawowe różnice między rusztem żeliwnym a stalowym

Różnice pomiędzy oboma wersjami tego samego produktu nie są ogromne. Oba dobrze spełniają swą podstawową funkcję, polegającą na przytrzymywaniu jedzenia nad ogniem lub żarem, a przy tym są uznawane za dość trwałe. Większe różnice ujawnią się przy intensywniejszym i częstszym użytkowaniu. Wtedy oba materiały ujawniają swoje wady i zalety, które jednak nie dyskwalifikują żadnego z nich.

Ruszt żeliwny

Ruszty żeliwne są popularnie uznawane za bardziej profesjonalne. Jest ku temu kilka powodów. Przede wszystkim są droższe, co wynika bardziej z ceny produkcji, niż jego zwiększonej jakości. Ruszt żeliwny bowiem, ze względu na zawartość żelaza, jest bardziej narażony na korozję, a przez to wymaga odpowiedniej konserwacji. Jednak jeśli jest dobrze utrzymany, z pewnością będzie nam służyć przez długie lata. Przykładem akcesorium wartego inwestycji jest ruszt żeliwny do Genesis seria 3000

Ruszt żeliwny jest grubszy, dzięki czemu szybciej się nagrzewa i dłużej utrzymuje pożądaną temperaturę. Jeśli więc myślimy o grillowaniu na większą skalę dla większej liczby osób, powinniśmy postawić na ten materiał. Dodatkowo jego kształt sprawia, że opiekane mięso zyskuje tak lubiane przez wielu wypalone kratki. Są również obustronne. Z drugiej strony są ciężkie i mniej odporne na upadek co powoduje, że nadają się bardziej do grilli stacjonarnych.

Jak konserwować ruszt żeliwny?

Aby zapobiec zbyt rychłej korozji rusztu żeliwnego możesz podjąć pewne czynności konserwacyjne. Naturalnie po każdym grillowaniu należy go umyć i wysuszyć. Następnie ruszt należy wypalić, a następnie ochłodzić i pokryć olejem roślinnym. Pamiętaj, że używając drucianych szczotek przez dłuższy czas i nie konserwując rusztu, zniszczysz go. Szczególnie narażone na to są modele powleczone spiekiem ceramicznym.

To też może Cię zainteresować: Prawidłowe czyszczenie oraz konserwacja grilla gazowego krok po kroku

Ruszt stalowy nierdzewny

Ruszt stalowy jest równie dobrym materiałem do kładzenia grillowanego jedzenia. Wymaga przy tym mniejszej ilości opieki i jest lżejszy. Staje się to wielką zaletą, gdy trzeba go przewieźć lub na chwilę zdjąć z grilla. Jednak w przypadku długiego grillowania nie zachowa ciepła. Ruszty stalowe są jednak dużo prostsze w konserwacji, bo wystarczy je doszorować po użyciu i odłożyć do kolejnej imprezy w ogrodzie. Oprócz tego są tańsze i łatwiej dostępne w supermarketach. Między innymi z tych powodów ogromnym zainteresowaniem cieszy się ruszt ze stali nierdzewnej GBS Spirit 300.

ruszt ze stali nierdzewnej GBS Spirit 300

Ruszt stalowy czy żeliwny – zalety i wady

Ruszt stalowy ma swoje plus i minusy, z czego niektóre odróżniają go żeliwnej konkurencji. Wśród nich wymienia się:

+ łatwość w utrzymaniu

+ mniejszą wagę

+ niższą cenę w porównaniu z konkurencyjnymi produktami na rynku

+ niższą podatność na rdzewienie

- gorsze przewodzenie ciepła

- przywieranie jedzenia po dłuższym czasie używania

- przy nieodpowiedniej pielęgnacji możliwość pokrycia się rdzawym nalotem

Do zalet i wad rusztu żeliwnego można zaliczyć: 

+ dobre przewodzenie ciepła, nawet po wypaleniu węgla

+ tworzenie się pięknych pasów na jedzeniu

+ odpowiednią konserwację, która może mu pomóc przetrwać wiele lat

+ równomierne rozprowadzenie temperatury

- wysokie wymagania konserwacyjne

- możliwość pęknięć, jeśli zostanie upuszczony

- wysoką wagę

- wyższą cenę w stosunku do rusztów ze stali nierdzewnej

Jaki ruszt do grilla – żeliwny czy stalowy?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Oba. Ruszt ze stali nierdzewnej zabierz ze sobą na wycieczki, campingi i pikniki. Jego waga nie da się we znaki i przeżyje kilka grilli bez mycia. Nie zardzewieje na deszczu, a jego strata nie będzie się wiązała z długim poszukiwaniem zamiennika, ponieważ są one dostępne w wielu miejscach. Świetnie sprawdzi w przygotowywaniu prostych dań z dala od domu.

ruszty żeliwne i stalowe pozwalają na przygotowanie aromatycznego i soczystego mięsa

Natomiast ruszt żeliwny zdecydowanie lepiej sprawdzi się jako duży stacjonarny grill w ogrodzie. Doskonale ugrilluje steki i dania wymagające długiego wystawienia na temperaturę. Stworzy piękny wzór na jedzeniu, dzięki czemu będzie ono wyglądać jak ten na profesjonalnych fotografiach. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz, to z pewnością przejdzie na kolejne pokolenie. I pamiętaj, że nie ma nic smaczniejszego niż danie z grilla w otoczeniu przyjaciół!

Przeczytaj też: Sezon na szparagi. Jak przygotować szparagi na grilla?

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

29-08-2022
Zbliżająca się wiosna i lato to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu na grille. Wśród tradycyjnych kiełbasek i kaszanki na ruszcie nie powinno również zabraknąć aromatycznej karkówki. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego zamarynowania, dzięki czemu mięso jest zdrowsze oraz... więcej
Która strona folii trzyma ciepło? Najważniejsze informacje o folii aluminiowej

Która strona folii trzyma ciepło? Najważniejsze informacje o folii aluminiowej

29-08-2022
Folia aluminiowa stosowana jest od lat w wielu polskich kuchniach. Wykorzystuje się ją zarówno do pieczenia w piekarniku oraz grillowania na świeżym powietrzu, jak i do zabezpieczenia żywności podczas przechowywania. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, która strona folii aluminiowej... więcej
Jak rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

29-08-2022
Gdy w kalendarzu zaczynają przeważać słoneczne dni, grillowanie w ogrodzie czy na działce jest jedną z najprzyjemniejszych form spędzania czasu. Jeśli chcesz sprawnie i bezpiecznie przejść od rozpalania grilla do delektowania się zapachem i smakiem pieczonych potraw, podpowiadamy jak... więcej