Facebook

Skąd wziął się grill? Poznaj jego ciekawą historię!

25-06-2019

Pierwsze grillowanie

Najbardziej pomysłowe i ewolucyjne wynalazki często powstają przez przypadek. Nie inaczej było z grillowaniem. Nie każdy wie, że historia grilla rozpoczęła się od polowania na mamuty. Nasi przodkowie spożywali surowe mięso i był to jedyny znany im sposób. Jednemu z myśliwych podczas jedzenia przypadkowo jednak kawałek mięsa wpadł do ognia. Wyjąwszy go, postanowił spróbować. Smak i struktura mięsa zmieniły się i myśliwy odkrył, że upieczone mięso jest bardziej smaczne niż surowe.

Ten sposób pieczenia mięsa szybko rozprzestrzenił się i w różnych rejonach świata wyglądał inaczej. Rusztem, na którym piecze się mięso, były gorące kamienie lub ogromne kły mamuta, które wbijano po dwóch stronach paleniska. Było to szczególnie popularne na terenach, na których dziś znajduje się Ukraina. Grillowanie we współczesnej Europie Zachodniej polegało z kolei na pieczeniu mięsa ułożonego pomiędzy dwoma żarzącymi się kamieniami, a na terenach Polinezji rożna budowane były ze świeżo zerwanych gałęzi, co dodatkowo nadawało mięsu atrakcyjny smak i zapach.

W koziej skórze

Techniki pieczenia mięsa ewoluowały z czasem. Stawały się bardziej pomysłowe i wyrafinowane. Ciekawostką jest przypadek, który rozwinął się na terenach dzisiejszej Mongolii. Upolowane zwierzę przygotowywano w koziej skórze. Cały proces był bardzo złożony: zaczynał się od obcięcia kozie głowy, następnie przez szyję wyjmowano wszystkie wnętrzności, krojono mięso i wkładano je do środka koziego ciała wraz z gorącymi kamieniami. Mięso piekło się ok. dwóch godzin, po czym było gotowe do spożycia.

Specjalne naczynia do grillowania powstały w XII wieku. Surowcem była glina, którą często też używano do ulepszenia konstrukcji paleniska. Aby ochronić ogień przed wiatrem, kopano dół, który następnie wykładany i wzmacniany był gliną. Do środka wkładano gorące kamienie i następnie na nich pieczono mięso lub warzywa.

Indiańskie zwyczaje

Smażenie mięsa na ogniu było także popularne w Ameryce wśród Indian. I to właśnie w języku indiańskim słowo barbecue ma swoje początki – tak nazywano mięso pieczone na rożnie. Stąd to właśnie Amerykanie zostali uznani za wynalazców grilla. Ideę przygotowywania mięsa na ruszcie rozpropagowali natomiast Europejczycy, którzy przyjeżdżali na tereny zamieszkane przez Indian, kosztowali przygotowywanych przez nich potraw i sprawili, że stały się one popularne.

Grill dla zamożnych

Aż do XVII wieku grillowane mięso było przysmakiem wyłącznie najbogatszych warstw społecznych. Z czasem dostępność tak przygotowywanego mięsa się zwiększyła. Podczas kryzysu gospodarczego w pierwszej połowie XX wieku popularne stało się wspólne spędzanie czasu przy ognisku i przygotowywanie pieczonych potraw. Dopiero po II wojnie światowej rozprzestrzeniła się idea grillowania, tak jak rozumiemy ją dzisiaj: celowe spędzanie wolnego czasu na łonie natury i przygotowywanie potraw na urządzeniach do grillowania. Dzięki wzrostowi gospodarczemu ludzie spędzali czas na piknikach, biesiadowali na łonie natury za miastem i organizowali przyjęcia we własnych ogrodach.

Grill dla rodziny

I znowu – potrzeba matką wynalazku. Pierwszy rodzinny grill został stworzony przez amerykańskiego spawacza – Georga Stephena, który czas wolny spędzał na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i często przygotowywał potrawy na grillu. Korzystał jednak z bardzo popularnych wówczas grilli murowanych, które miały jednak istotną wadę – nie pozwalały regulować płomienia i potrawy często okazywały się przypalone lub za słabo dopieczone. Bardzo uciążliwe było również samo czyszczenie grilla.

Mężczyzna postanowił znaleźć alternatywne rozwiązanie i umieścił ruszt w urządzeniu o półkolistym kształcie z przykrywką. Następnie postawił to na trzech stalowych nogach, dzięki czemu grill stał się mobilny i można było zabierać go ze sobą w plener. Grill George’s Barbecue Kettle, bo o nim mowa, szybko zyskał popularność na całym świecie i jest jednym z najlepiej sprzedających się grilli. Na rynku są dostępne jednak również inne nowoczesne grille, które uprzyjemnią letnie wieczory w rodzinnym gronie. 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grill u znajomych – zobacz, co warto ze sobą zabrać

Grill u znajomych – zobacz, co warto ze sobą zabrać

20-09-2019
Sezon grillowy w pełni i znajomi po raz kolejny zapraszają Cię do siebie na wspólne popołudnie? Szkoda nie wykorzystać ciepłych dni i nie skorzystać z takiej okazji. Z drugiej strony zastanawiasz się, czy i co ze sobą zabrać, żeby jeszcze bardziej umilić wspólny czas? Prezent na... więcej
Komary psują Ci grilla? Dowiedz się jak z nimi walczyć!

Komary psują Ci grilla? Dowiedz się jak z nimi walczyć!

06-09-2019
Długie letnie wieczory zachęcają do tego, aby zorganizować grilla i przyjęcie dla znajomych lub rodziny. Niestety przyjemną atmosferę mogą skutecznie zepsuć komary, które często bywają nieproszonymi gośćmi przy takich okazjach. Czy można im przeciwdziałać? Na szczęście znamy... więcej
Różnica pomiędzy grillowaniem pośrednim a bezpośrednim

Różnica pomiędzy grillowaniem pośrednim a bezpośrednim

04-09-2019
Grillowanie cieszy się ogromną popularnością szczególnie w sezonie letnim. Przygotowywanie pysznych potraw bez dodatku tłuszczu zachęca do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Poznaj metody grillowania i wybierz wariant, który spełni Twoje oczekiwania. więcej