Facebook

Top 6 noworocznych postanowień dla miłośników grillowania – cz. 1

29-12-2016

Noworoczne postanowienia to dla wielu nieodłączny element powitania nowego roku. I choć większość z nich z pewnością pozostanie w strefie planów, warto jest postawić i przede wszystkim zrealizować te związane z odpowiednią pielęgnacją grilla. W ostatnim w tym roku wpisie podajemy pierwszą połowę noworocznych postanowień, związanych z grillowaniem.

POSTANOWIENIE NR 1: Dbanie o grilla – czyszczenie i przechowywanie

Dlaczego warto czyścić grill?

Niestety coś, co powinno być rutynowym zabiegiem po każdym użytkowaniu grilla, często zostaje zepchnięte w strefę niechcianego obowiązku, przekładanego na nieokreślone „potem”. A co wielokrotnie zaznaczaliśmy, zdrowy grill to przede wszystkim czysty grill. Zaschnięte, ale przede wszystkim przepalone resztki tłuszczu, które lubią zbierać na ruszcie, nieusunięte przed jego ponownym rozpaleniem mogą niekorzystnie wpływać na jakość grillowanych potraw.

Jak prawidłowo czyścić grill?

Najważniejsza w tym procesie jest regularność, dlatego najlepiej jest za tę mało przyjemną część grillowania wziąć się np. przed ponownym rozpaleniem rusztu. Warto jest się zaopatrzyć w szczotki z końcówkami, które pozwalają na zeskrobanie niezdrowych resztek. Do czyszczenia przydadzą się również mydło z wodą, nie brakuje jednak na rynku dedykowanych do tej czynności preparatów (np. płyn do czyszczenia Weber), które z pewnością doprowadzą każdego grilla na błysk.

Jak się okazuje, czyszczenie grilla nie jest procesem bardzo skomplikowanym, co więcej w przypadku niektórych części grilli gazowych można posłużyć się w tym celu zmywarką. Warto pamiętać, że im częściej grill będzie czyszczony, tym mniej pracy w to zadanie trzeba będzie włożyć.

Jak przechowywanie wpływa na jakość grilla?

Pomimo iż produkty Weber są przystosowane do niekorzystnych warunków atmosferycznych, warto jest je odpowiednio przechowywać, szczególnie jeśli nie planujemy zimowego grillowania. Grill odpowiednio przechowywany będzie nie tylko lepiej się prezentował, ale przede wszystkim służył na długie lata. Jego dobry stan, to dobra jakość przyrządzanych posiłków.

Warto zauważyć, że grill chowany jest zazwyczaj raz do roku, więc wprowadzenie tej czynności w swoje noworoczne postanowienie nie powinno być aż tak uciążliwe.

Jak przechowywać grilla?

Dobrze jest zachować oryginalne jego opakowanie lub zakupić odpowiednie pokrowce przeznaczone do tego celu. Sam grill należy ustawić w miejscu, które nie będzie nikomu przeszkadzało, a jednocześnie będzie suche i zacienione. Przed zapakowaniem warto jest rozmontować wszystkie możliwe elementy i je oczyścić – usunąć ew. resztki tłuszczu i popiołu. Dzięki temu na nowy sezon grill będzie wyglądał jak… nowy!

Jeśli chodzi o grille gazowe podczas ich przechowywania należy również kierować się bezpieczeństwem, dlatego przed zapakowaniem grilla na okres zimowy dobrze jest w tym momencie sprawdzić szczelność przewodów. Również butla powinna znajdować się w miejscu, w którym nie będzie narażona na działanie promieni słonecznych czy na zwiększoną wilgotność.

POSTANOWIENIE NR 2: Zdrowe grillowanie

W czasach, kiedy coraz głośniej mówi się o niskiej jakości mięsa, a coraz więcej o prozdrowotnych właściwościach warzyw, warto jest postawić na grillowanie właśnie tych drugich. Warto jest je położyć na grillowym ruszcie, z uwagi na szereg zalet:

  • Ich proces grillowania jest o wiele krótszy niż w przypadku mięsa – zazwyczaj trwa ok. 10 minut
  • Każde warzywo ma swój oryginalny smak, który pięknie wydobywa się na grillu co pozwala na stworzenie oryginalnych kompozycji
  • W sezonie warzywa są bardzo tanie
  • Nie ocieka z nich tłuszcz, dlatego nie brudzą grilla w takim stopniu jak mięso
  • Można je grillować na wiele sposobów: w folii aluminiowej, woku czy poprzez tworzenie z nich „naczyń” np. z papryki czy bakłażanu

Oparty na warzywach grill to bogactwo witamin, minerałów i co warto podkreślić, (ponieważ krążą na ten temat mity mit) warzywami naprawdę można się najeść!

Na grillowy ruszt można ponadto położyć również owoce, tworząc zwariowane desery. Najlepiej w tym celu będą się sprawdzały owoce mniej soczyste jak np. banany. Jednak warto jest sięgać również po jabłka czy gruszki. Taka zmiana żywieniowa na pewno wpłynie na dobre samopoczucie i co najważniejsze doda energii. Koniec z uczuciem przejedzenia i ciężkości po każdej grillowej uczcie.

Sprawdź też nasz poprzedni wpis: http://www.top-grille.pl/blog/show/category/0/url/weganski-grill

Jeśli jednak miłośnicy mięsa nadal nie są przekonani do wegetariańskiego grilla, warto jest pamiętać o istotnych zasadach również przy przygotowywaniu mięsa na grilla, jak i podczas samego smażenia:

  • Mięso warto jest marynować, ponieważ marynata rozbija tkanki tłuszczowe, jak również ma działanie antyoksydacyjne i hamuje tworzenie związków rakotwórczych
  • Zawsze grillujemy według tabel stopni i czasu grillowania (wyjątkiem są niskie temperatury, gdzie warto jest ten czas nieco przedłużyć)
  • Najlepiej jest kupować mięso niezapakowane, w lokalnym sklepie, nie supermarkecie
  • Warto jest korzystać z metody pośredniej i bezpośredniej grillowania
  • Mięso powinno być przechowywane w niskich temperaturach, aż do czasu jego położenia na rozgrzany ruszt

POSTANOWIENIE NR 3: Zerwij z nudą na grillu!

Grillowane kiełbaski to coś, o czym każdy z nas marzy przez całą zimę, jednak warto jest w nowym roku wprowadzić do grillowego menu nieco udogodnień, które nie tylko wprowadzą nutę oryginalności, ale przede wszystkim sprawią niemałą frajdę podczas ich przygotowywania.

Wcześniej wspomniane grillowane desery mogą być pierwszym krokiem do finezyjnego grillowego menu, z uwag na fakt, iż nie są skomplikowane w przygotowaniu. Dobrze jest jednak nabrać nieco odwagi i postawić na coś więcej niż tylko kiełbaski czy karkówka. Na grilla można „zaprosić” również zające, bażanty, króliki itp. Bez problemu można znaleźć propozycje przyrządzenia tak wytrwanych mięs, które nie tylko będą stanowić najwyższy kunszt grillowej kuchni, ale będą również wspaniałą okazją do poszerzania horyzontów smakowych. Eksperymentowanie na grillu może się okazać bardzo dobrą rozrywką.

 

 

Sprawdź też nasz poprzedni wpis: http://www.top-grille.pl/blog/show/category/0/url/przystawka-zupa-drugie-danie-i-deser-z-grilla-to-mozliwe

--

W kolejnym wpisie podamy 3 kolejne grillowe postanowienia noworoczne, które mamy nadzieję będą nie tylko pomocne, ale przede wszystkim zostaną przez Was wprowadzone. :)

 

 

 

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej
Jak wykorzystać popiół po grillu?

Jak wykorzystać popiół po grillu?

29-09-2017
Wyrzucanie popiołu po grillowaniu jest czynnością chyba najbardziej oczywistą. Oczywiście zachęcamy do każdorazowego oczyszczania grilla po skończonej uczcie, jednak jak się okazuje, można te resztki wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto przykłady, jak wykorzystać popiół po... więcej