Facebook

Top 6 noworocznych postanowień dla miłośników grillowania - cz. 2

12-01-2017

Z Nowym Rokiem kontynuujemy propozycje postanowień noworocznych. W poprzednim wpisie zalecaliśmy umiejętną pielęgnację grilla, zdrowsze grillowanie, jak również niestandardowe dania grillowe. W drugiej części wspomnimy o eko grillowaniu, zalecimy grillowanie w ciekawych miejscach, jak również… polecimy naszego bloga!

POSTANOWIENIE NR 4: Bądź bardziej eko

Grillowanie często rodzi pytania odnośnie ochrony środowiska. Niestety często miłośnicy grillowania sięgają po metody, które są przede wszystkim szybkie, ale niekoniecznie zdrowe… nawet dla nas samych.  Podstawowy błąd, jeśli chodzi o niezdrowe i nie ekologiczne grillowanie leży u „podstaw” czyli to na czym grillujemy. Najlepszy do tego jest węgiel drzewny. Na rynku dostępna jest nawet ekologiczna jego wersja, która całkowicie jest pozbawiona substancji ropopochodnych, a samo drewno jest pozyskiwane w sposób zgodny z najwyższymi standardami.

Ponadto liczy się też sama podpałka. To właśnie poprzez jej wybór często widoczny jest pośpiech grillujących, którzy by skrócić cały proces, nierzadko używają nawet benzyny. Tymczasem, wszystko co włożymy pod ruszt, trafia również na to, co jest na nim grillowane. Warto zatem zadbać o własne zdrowie poprzez jakość rozpałek. A jest w czym wybierać, ponieważ nie brakuje rozpałek np. aromatycznych.

Ale ekologiczne grillowanie to również świadomy wybór odpowiednio dobranych produktów. Mowa tu oczywiście o tak zwanej żywności „eko” czy „bio”. Dla wielu konsumentów wybór tego typu produktów jest nieuzasadniony, a tymczasem różnica między tego typu, a standardowymi produktami potrafi być znacząca.  Pojęcie „ekologiczny” oznacza, że dany produkt pochodzi z upraw, na których nie stosuje się szkodliwych pestycydów czy nawozów syntetycznych. W praktyce są one więc pozbawione konserwantów, barwników czy aromatów. Ponadto ekologiczna żywność wymaga odpowiednich warunków odnośnie przewozu, a nawet samych opakowań, które muszą być wykonane z materiałów biodegradowalnych. Warto zatem wybierać produkty posiadające odpowiednie certyfikaty, nawet jeśli ich cena jest nieco wyższa od powszechnej żywności.

Samo posprzątanie po mile spędzonym grillu, jak również segregacja śmieci, to duży krok w stronę ekologicznego grillowania. Poświęcenie kilku minut na oddzielenie poszczególnych grup odpadków, jak również rzetelne ich zabezpieczenie tj. wyrzucenie w odpowiednio oznakowane kosze, jest prostym, acz wiele znaczącym dla środowiska gestem. Ponadto warto ograniczyć używanie niektórych materiałów np. plastiku, poprzez używanie standardowych naczyń, czy kupno napojów w szklanych butelkach.

POSTANOWIENIE NR 5: Grillowanie poza domem

Grillowanie powinno być przede wszystkim przyjemnością oraz sposobem na miłe spędzanie czasu. Dobrze jest je wykonywać w domowych zaciszu, jednak trzeba przyznać – możliwość grillowania w każdym miejscu i o każdej porze to najlepsze co może spotkać prawdziwego miłośnika grillowania!

To wszystko jest możliwe dzięki przenośnym grillom od Weber Go Anywhere. Zostały one zaprojektowane w taki sposób, by jednocześnie nie były dużym obciążeniem podczas transportu, ale by również spełniały najwyższe standardy związane z grillowaniem. Pokryte emalią porcelanową, z nienagrzewającymi się uchwytami, jak również praktyczną pokrywą, są rozwiązaniem, które w pełni sprawdzi się podczas wypoczynkowych wypadów w góry, do lasu czy na rowerowe wycieczki poza miasto. Oczywiście takich rozmiarów grill nie będzie gwarantem wielkiej uczty, jednak na pewno będzie miłym dodatkiem do ciekawego i aktywnego spędzania wolnego czasu, o czym warto pomyśleć w kontekście noworocznych postanowień. Decydując się na zakup przenośnego grilla możesz łączyć przyjemne z… przyjemnym!

POSTANOWIENIE NR 6: Poszerzaj swoją wiedzę odnośnie grillowania

Jak już wielokrotnie udowadnialiśmy, grillowanie to nie tylko piwo i kiełbaski. Możliwości przyrządzania ciekawych dań na grillowym ruszcie są naprawdę bardzo rozbudowane, a dzięki odpowiedniej wiedzy możesz przygotowywać zaskakujące dania. Ponadto warto jest być na bieżąco z grillowymi nowinkami, ponieważ na rynku nie brakuje gadżetów, które ułatwiają i skracają cały proces. Przykładem jest chociażby aplikacja przygotowana na iPhony ora iWatche, która sugeruje optymalny czas grillowania, w zależności od rodzaju potrawy, podaje przykłady ciekawych przepisów na dania z grilla, jak również ułatwia samo wykonywanie zakupów.

Warto jest również dowiadywać się nowych rzeczy odnośnie grilla, przede wszystkim w kontekście własnego zdrowia. Najlepszym tego przykładem jest osławiona na naszym blogu metoda grillowania pod pokrywą. Pozwala ona nie tylko na skrócenie czasu grillowania, ale przede wszystkim jest bardzo ważna w kontekście jakości przygotowywanych potraw. Podobnie jest z odpowiednim przygotowywaniem potraw przed położeniem ich na ruszt. Marynaty, które nie tylko definiują smak potraw, ale są przede wszystkim działaniem prozdrowotnym – rozbijają cząsteczki tłuszczu oraz działają antyoksydacyjnie. Nie bez znaczenia jest również czas grillowania, który jest często pomijanym lub bagatelizowanym aspektem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, odsyłamy do wpisu o tabeli czasu grillowania.

Zachęcamy zatem do regularnego czytania naszego bloga, gdzie staramy się cały czas poruszać coraz to nowe aspekty związane z grillowaniem. Ponadto dla wnikliwych na pewno ciekawym miejscem będzie dział książki w naszym internetowym sklepie. Znajdują się tu pozycje odnoszące się ogólnie do sztuki gotowania, jak również publikacje od Webera, stricte traktujące o grillowaniu oraz o daniach z grillowego rusztu.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje grillowych postanowień noworocznych przypadną Wam do gustu. My przede wszystkim zachęcamy do mądrego grillowania, które niewątpliwie polega na odpowiednim dobraniu sprzętu do swoich potrzeb, jak również przygotowaniu grillowanej żywności. Odwiedzajcie naszego bloga, ponieważ naszym noworocznym postanowieniem jest dostarczanie Wam jeszcze więcej rzetelnej wiedzy na temat grillowania.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grillowe błędy cz.2

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017
We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa. więcej
Jak rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017
Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, jaka jest wykonywana na samym początku – rozpalenie. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie. więcej
Grillowe błędy!

Grillowe błędy!

31-07-2017
Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać! więcej