Facebook

Wegański grill

15-06-2016

 

Miłośnicy krwawego steka nie przyjmą tej wiadomości dobrze, jednak to prawda – wegański grill jest możliwy do zrealizowania. Co więcej, jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim smaczny i… o wiele zdrowszy, niż grillowane kiełbaski! 

Bezkrwawy grill – nowa moda

Trzeba przyznać, że grillowanie bez mięsa jest przejawem pewnego nowego trendu, bowiem jeszcze do niedawna nie do pomyślenia był grill, na którym nie pojawiła się nawet kropelka tłuszczu. I choć grillowanie warzyw nie jest niczym odkrywczym, dla nas Polaków kochających grillowanie, jest to nadal nowość.

Skąd to wynika? Przede wszystkim z braku inwencji i odrobiny odwagi do próbowania nowych rzeczy. Poza tym lubimy grillować szybko, a nie da się ukryć, że grillowanie warzyw wymaga niekiedy nieco większego przygotowania. Jednak, jak sami się przekonacie, nie jest to zadanie przesadnie skomplikowane.

 

Jak grillować warzywa?

Z grillowanymi warzywami jest nieco inaczej, niż z mięsem – ich przygotowanie zajmuje niekiedy więcej czasu przed położeniem na ruszt, natomiast gdy już się na nim znajdą, nie powinny spędzić tam zbyt wiele czasu.

Warzywa przede wszystkim należy umyć i wyjąć miąższ, jeżeli nie jest jadalny. Bywa to nieco uciążliwe, ale z drugiej strony daje nam pewne możliwości. Dla przykładu papryka czy wydrążony bakłażan świetnie sprawdzą się jako „naczynia” w które można włożyć inne warzywa. W ten sposób powstaje wyjątkowe danie, które na pewno swoją kompozycją zachwyci nawet największego smakosza grillowanej karkówki.

Warzywa na grillu nie powinny spędzić zbyt dużo czasu, ponieważ proces ten sprawia, że tracą one wodę. Bardzo łatwo jest przegapić moment od „dobrze zgrillowane” do „wysuszonej potrawy”. Zazwyczaj proces grillowania trwa do 10 minut.

Warzyw pod żadnym pozorem nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie. Odpowiednia jest tacka lub naczynia, takie jak np. wok, który sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Ponadto warto skorzystać z folii aluminiowej, która będzie równomiernie rozprowadzała ciepło po daniu, a dodatkowo utrata wilgoci będzie następował o wiele wolniej.

 Dla miłośników wytwornych przypraw dobra informacja – warzywa można marynować tak samo, jak mięso. Jednak i tu pojawia się znacząca różnica. W przypadku mięsa im dłużej tym lepiej – tutaj wystarczy jedynie 30 minut przed położeniem na ruszt. Za marynatę może posłużyć zwykła oliwa, sos sojowy czy BBQ. Warto dobierać takie mieszanki, które będą łączyć smaczną kompozycję.

 

Grillowane owoce

Owoce z rusztu to już prawdziwy rarytas! Tym bardziej, ze ich grillowanie wymaga o wiele większej uwagi, niż w przypadku warzyw. Wynika to z faktu, iż posiadają w sobie jeszcze więcej wody. Tutaj grillowanie odbywa się do 5 minut, w zależności od rodzaju owocu.

Wiadomym jest, że pewne owoce sprawdzą się tu bardziej od innych. Do tej grupy należą ananas, banan, brzoskwinia, gruszka czy jabłko.

Podsumowując – wegański grill nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy nieco wyobraźni kulinarnej, a możemy przygotować niezwykle smaczną i zdrową grillową ucztę.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021
Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym... więcej
Jak aktywnie spędzić grilla ze znajomymi – sprawdzone pomysły na gry i zabawy przy grillu

Jak aktywnie spędzić grilla ze znajomymi – sprawdzone pomysły na gry i zabawy przy grillu

16-08-2021
Grillowanie to doskonała okazja nie tylko, by podszlifować swoje kulinarne umiejętności, ale również doskonały pretekst do wspólnego i przede wszystkim aktywnego spędzenia wolnego czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak się przygotować i co ze sobą zabrać, by uczynić... więcej
Sezon na szparagi. Jak przygotować szparagi na grilla?

Sezon na szparagi. Jak przygotować szparagi na grilla?

19-07-2021
Szukasz ciekawego sposobu na urozmaicenie swoich grillowych potraw? Nie tylko papryka i bakłażan sprawdzą się idealnie na ruszt. Jedną z popularniejszych propozycji ostatnich sezonów są szparagi! Smaczne, bardzo zdrowie i przede wszystkim niezwykle łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak... więcej