Facebook

Wegański grill

15-06-2016

 

Miłośnicy krwawego steka nie przyjmą tej wiadomości dobrze, jednak to prawda – wegański grill jest możliwy do zrealizowania. Co więcej, jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim smaczny i… o wiele zdrowszy, niż grillowane kiełbaski! 

Bezkrwawy grill – nowa moda

Trzeba przyznać, że grillowanie bez mięsa jest przejawem pewnego nowego trendu, bowiem jeszcze do niedawna nie do pomyślenia był grill, na którym nie pojawiła się nawet kropelka tłuszczu. I choć grillowanie warzyw nie jest niczym odkrywczym, dla nas Polaków kochających grillowanie, jest to nadal nowość.

Skąd to wynika? Przede wszystkim z braku inwencji i odrobiny odwagi do próbowania nowych rzeczy. Poza tym lubimy grillować szybko, a nie da się ukryć, że grillowanie warzyw wymaga niekiedy nieco większego przygotowania. Jednak, jak sami się przekonacie, nie jest to zadanie przesadnie skomplikowane.

 

Jak grillować warzywa?

Z grillowanymi warzywami jest nieco inaczej, niż z mięsem – ich przygotowanie zajmuje niekiedy więcej czasu przed położeniem na ruszt, natomiast gdy już się na nim znajdą, nie powinny spędzić tam zbyt wiele czasu.

Warzywa przede wszystkim należy umyć i wyjąć miąższ, jeżeli nie jest jadalny. Bywa to nieco uciążliwe, ale z drugiej strony daje nam pewne możliwości. Dla przykładu papryka czy wydrążony bakłażan świetnie sprawdzą się jako „naczynia” w które można włożyć inne warzywa. W ten sposób powstaje wyjątkowe danie, które na pewno swoją kompozycją zachwyci nawet największego smakosza grillowanej karkówki.

Warzywa na grillu nie powinny spędzić zbyt dużo czasu, ponieważ proces ten sprawia, że tracą one wodę. Bardzo łatwo jest przegapić moment od „dobrze zgrillowane” do „wysuszonej potrawy”. Zazwyczaj proces grillowania trwa do 10 minut.

Warzyw pod żadnym pozorem nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie. Odpowiednia jest tacka lub naczynia, takie jak np. wok, który sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Ponadto warto skorzystać z folii aluminiowej, która będzie równomiernie rozprowadzała ciepło po daniu, a dodatkowo utrata wilgoci będzie następował o wiele wolniej.

 Dla miłośników wytwornych przypraw dobra informacja – warzywa można marynować tak samo, jak mięso. Jednak i tu pojawia się znacząca różnica. W przypadku mięsa im dłużej tym lepiej – tutaj wystarczy jedynie 30 minut przed położeniem na ruszt. Za marynatę może posłużyć zwykła oliwa, sos sojowy czy BBQ. Warto dobierać takie mieszanki, które będą łączyć smaczną kompozycję.

 

Grillowane owoce

Owoce z rusztu to już prawdziwy rarytas! Tym bardziej, ze ich grillowanie wymaga o wiele większej uwagi, niż w przypadku warzyw. Wynika to z faktu, iż posiadają w sobie jeszcze więcej wody. Tutaj grillowanie odbywa się do 5 minut, w zależności od rodzaju owocu.

Wiadomym jest, że pewne owoce sprawdzą się tu bardziej od innych. Do tej grupy należą ananas, banan, brzoskwinia, gruszka czy jabłko.

Podsumowując – wegański grill nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy nieco wyobraźni kulinarnej, a możemy przygotować niezwykle smaczną i zdrową grillową ucztę.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Promienniki elektryczne podczerwieni. Do czego służą, jak działają?

Promienniki elektryczne podczerwieni. Do czego służą, jak działają?

04-02-2019
Promienniki ciepła nie są wynalazkiem nowym: lampy grzejne na podczerwień można było już wiele lat temu obserwować np. w ogrodach zoologicznych, gdzie służą jako źródło ciepła np. w terrariach. Ostatnio jednak doceniono także zalety ogrzewania podczerwienią domów i dużych... więcej
Domowe wędzarnie, czyli zalety wędzenia w domu

Domowe wędzarnie, czyli zalety wędzenia w domu

04-02-2019
Dlaczego warto wędzić samodzielnie i posiadać własną wędzarnię w ogrodzie? Ponieważ takie rozwiązanie niesie ze sobą wiele korzyści - przede wszystkim dla naszego zdrowia, ale także, jak się okazuje, portfela, no i oczywiście osobistej satysfakcji. Jeśli jeszcze nie jesteś... więcej
Jak dobrać grill do ogrodu?

Jak dobrać grill do ogrodu?

30-10-2018
Wspólne grillowanie to jeden z lepszych pomysłów na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi. Przyrządzanie potraw oraz wspólne ich smakowanie na świeżym powietrzu sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy na zewnątrz zapowiada się piękna pogoda. Posiadając swój ogród, zadanie to... więcej