Nie chodzi o 42 stopnie, ani o biliony — 142 Nonillion to symboliczna wartość, którą naukowcy przypisują najgorętszemu punktowi we wszechświecie. W wersji kulinarnej Saus.Guru ten ekstremalny „temperaturowy” motyw przekłada się na sos z piekielnie ostrą papryką Carolina Reaper.
Choć ostrość to jego główny atut, 142 Nonillion nie zapomina o smaku — starannie dobrane mieszanki ziół i przypraw nadają temu sosowi głębię i aromat oprócz czystej „ognistości”.
Zastosowanie
jako dodatek do dań, które potrzebują mocnego „kopnięcia”
jako dip, glazura lub składnik w marynatach
można stosować zarówno na zimno, jak i do potraw podgrzewanych
Składniki
Woda, cukier, pomidor, 4,2 % świeżej papryki Carolina Reaper, modyfikowana skrobia kukurydziana, soja, pszenica (gluten), ocet, sól, cebula, czosnek, aromaty naturalne, ekstrakt anchovies, ekstrakt limonki kafir, naturalny ekstrakt kapsicum, kwas cytrynowy, konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu).
Wartości odżywcze (na 100 g)
Energia: 102 kcal / 426 kJ
Tłuszcze: 0,1 g (w tym kwasy nasycone: 0,0 g)
Węglowodany: 23,9 g (cukry: 20,6 g)
Białko: 0,7 g
Sól: 2,33 g