Facebook

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017

We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa.

Nieprzygotowanie mięsa przed grillowaniem

Korzystając z gotowych dań ze sklepu jak np. grillowe kiełbaski, nie mamy ochoty ani czasu na samodzielne przygotowywanie mięsa pod grill. Jest to błąd przede wszystkim dlatego, iż nawet jeśli samo mięso jest dobrej jakości, bardzo trudno jest kupić gotowe produkty, które są zamarynowane w naturalnych marynatach. Oczywiście ich podstawą są naturalne produkty i przyprawy, jednak często dodawane są do nich ekstra dodatki, które nie tylko ulepszają smak, ale również sprawiają, że czas spożycia takiego mięsa jest o wiele dłuższy, niż powinien.

Dlatego warto jest kupować mięsa, które należy samodzielnie przyprawić czy zamarynować. I tu kolejny błąd, ponieważ często pomijamy ten krok. Powodów jest kilka, ale głównym z nich jest konieczność wykonania tego typu czynności na długo przed rozpaleniem grilla. Tymczasem marynaty dla mięsa (nawet jeśli jest naprawdę dobrej jakości), są czymś, co sprawia, iż są jeszcze smaczniejsze i zdrowsze! Marynaty wykonane na przynajmniej kilka godzin przed położeniem na ruszt, oddają wyjątkowy smak, a tym samym zmiękczają tkankę i powodują, iż nawet twardsze partie robią się kruche i smaczne. Ponadto marynata ma działanie przeciwutleniające i sprawia, że ewentualnie wytworzone niezdrowe związki podczas grillowania zostaną w dużej mierze zredukowane.

Kolejnym błędem względem mięsa i również wynikającym często z chęci wygody, jest kładzenie na ruszt mięsa nie do końca rozmrożonego lub zupełnie zimnego. Takie działania mogą odbić się na naszym zdrowiu, ale również nie będą one tak smaczne, jak te, które są przygotowane zgodnie ze sztuką kucharską. Warto zatem zawsze mięso odpowiednio przygotować, a najbardziej optymalną temperaturą do grillowania jest temperatura pokojowa.

Rozmiary grillowanego mięsa nie są be znaczenia, szczególnie jeśli mowa o jednym rodzaju, który będzie się jednocześnie grillował. Nawet jeśli kupujemy gotowe produkty, warto jest je zawsze dostosować do jednego, wygodnego dla nas rozmiaru. Jest to szczególnie ważne w kontekście tabeli rozmiarów (z której warto korzystać), ponieważ pozwala to na uzyskanie równomiernie zgrillowanych kawałków, które nie będą ani spieczone, ani surowe.

Na koniec ważna uwaga: nie zaleca się kładzenie na grillowy ruszt mięsa peklowanego oraz wędzonego. Podczas grillowania tego typu dań mogą wytworzyć się toksyczne związki rakotwórcze. Warto zatem sięgać po świeże sztuki, które następnie sami marynujemy lub wędzimy samodzielnie na grillu.

Wybór otoczenia do grillowania

Takie modele grilli jak GoAnywhere  zachęcają to tego, by grillować w takich warunkach, które są przede wszystkim dla nas wygodne. Jednak we właściwym grillowaniu należy zwracać uwagę na kilka czynników. Jeśli zatem grillujemy poza domem warto jest wybierać miejsca, które nie tylko pozwolą nam wygodnie usiąść przy stole, ale przede wszystkim będę miały miejsce na bezpieczne umiejscowienie grilla. W najbliższej okolicy nie powinny znajdować się materiały łatwo zapalne, a jeśli jesteśmy na łonie natury, wato jest zwracać uwagę również na roślinność, taką jak wysoka trawa czy drzewa. Takie miejsca są urocze, jednak każda ewentualna iskra z rusztu może doprowadzić do pożaru.

Jeśli natomiast decydujemy się na różnego rodzaju wiaty i altanki, należy przede wszystkim zwracać uwagę czy dym będzie miał miejsce ujścia. Zazwyczaj idzie on górą, dlatego jeśli takie miejsce ma jakiegoś rodzaju otwór na górze. Ponadto nie mogą to być pomieszczenia całkowicie zabudowane! Im bardziej otwarta przestrzeń, tym bardziej warunki są odpowiednie do swobodnego grillowania, przy zachowaniu wszystkich zasad bezpieczeństwa.

Grillowanie jest możliwe nawet zimą, jednak wiele wynika z tego w jaki sposób grill będzie ustawiony. Nieważne jaka jest pora roku oraz otoczenie, konieczne jest, by zawsze stał stabilnie, a otoczenie wokół niego nie zawierało materiałów łatwopalnych.

Niezachowanie podstawowych zasad higieny

To kwestia nieco drażliwa, ale również taka, o której wielu miłośników grillowania zapomina, szczególnie w otoczeniu natury! Jednym z większych błędów, jakie mają miejsce, wydarzają się jeszcze w kuchni, przed grillowaniem. Mowa tu o nieumyciu mięsa przed jego pokrojeniem. Tyczy się to przede wszystkim delikatnych sztuk, takich jak drób. Nawet jeśli pochodzi ono od sprawdzonego sprzedawcy, warto jest je obmyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć w jednorazowy ręcznik. Gdy nasze kawałki mięsa będą już równe, konieczne jest umycie deski oraz noża przed krojeniem kolejnych składników.

Kolejnym błędem jest używanie jednych szczypiec do wszystkich rodzajów grillowanych dań. Warto jest posługiwać się przynajmniej po jednej sztuce dla jednego rodzaju dania, a jeśli nie jest to możliwe, dobrze jest takie sztućce przepłukać czystą wodą po każdym użytkowaniu.

Osoba, która obsługuje grill powinna umyć podczas grillowania przynajmniej kilka razy ręce. Pierwszym momentem jest skończenie jego rozpalania. Często używamy do tego zadania rękawic, jednak nawet one nie są do końca czyste. Zanim przejdzie się do nakładania mięsa, nawet jeśli nie jest ono bezpośrednio w naszych rękach, warto jest usunąć z rąk ewentualne resztki węgla czy rozpałki. Jeśli podczas grillowania dotykamy potraw rękami, należy myć je za każdym razem, gdy zmieniamy danie – ma to się szczególnie w przypadku mięs, które są szczególnie wrażliwe na przechodzenie zapachów. Umycie rąk pozwoli na zachowanie ich w odpowiednim stanie oraz zachowanie ich naturalnego smaku. Przydatne podczas grillowania będą zatem miseczka z czystą wodą oraz delikatne mydło lub mydełka w żelu oparte na naturalnych składnikach.

To już wszystkie grillowe błędy, jakie najczęściej są popełniane podczas grillowania. Regularne czytanie naszego bloga na pewno sprawi, że Wasza wiedza w tej dziedzinie powiększy się, dzięki czemu przygotowywane przez Was dania będą smaczne i zdrowe.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grillowe błędy cz.2

Grillowe błędy cz.2

31-08-2017
We wpisie z lipca mogliście poznać kilka najczęściej popełnianych błędów podczas grillowania (Gillowe błędy!). Kontynuujemy ten temat, by nasi czytelnicy grillowali nie tylko zgodnie ze sztuką, ale przede wszystkim z zachowaniem wszystkich najważniejszych zasad bezpieczeństwa. więcej
Jak rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

21-08-2017
Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, jaka jest wykonywana na samym początku – rozpalenie. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie. więcej
Grillowe błędy!

Grillowe błędy!

31-07-2017
Grillowanie jest przyjemnością, jak również zdrowym sposobem na przygotowanie różnorodnych dań. Pod warunkiem, że zachowane będą odpowiednie zasady, jak również nie będzie popełnianych kilka istotnych błędów. Zapoznaj się z nimi, by wiedzieć czego unikać! więcej