Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Przekąski na grilla – poznaj nietypowe przepisy i zaskocz swoich gości!

10-06-2020

Spotkania na świeżym powietrzu wymagają dobrej organizacji. Do istotnych kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę, decydując się na zaproszenie rodziny lub znajomych, należy przemyślane menu. Coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych kiełbasek czy szaszłyków na rzecz bardziej oryginalnych dań. Jakie przystawki na grilla przygotować?

Dobór potraw należy dopasować do kulinarnych upodobań gości. Warto odpowiednio wcześnie dowiedzieć się, czy nasi współbiesiadnicy jedzą mięso, ryby, owoce morze. To ułatwi planowanie uczty. Poniżej prezentujemy przykładowe propozycje przysmaków, które można zaserwować.

Wegetariańskie przekąski na grilla – wypróbuj wyjątkowe przepisy

Warzywa podaje się w różnorodnej formie, a dobrze przyprawione zachwycają niesamowitym aromatem. Wśród ciekawych pomysłów na przystawki na grilla warto wymienić:

Kolorowy mix w stylu wege

  1. Obierz 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, seler, por.

  2. Składniki pokrój w słupki i dodaj do nich odrobinę oliwy, soku z limonki, soli, pieprzu, ziół prowansalskich.

  3. Przygotowaną mieszankę owiń folią aluminiową.

  4. Połóż danie na ruszcie.

  5. Przygotuj sos (wymieszaj 150 ml jogurtu naturalnego, dodaj 100 g suszonych pomidorów oraz odrobinę posiekanej bazylii).

Tortilla ze szparagami i melonem

  1. Obierz melona i wydrąż z niego pestki, a następnie pokrój w kostkę.

  2. Umyte i obrane szparagi połóż na kilka minut na ruszcie.

  3. Wymieszaj melona ze szparagami, oliwą z oliwek, solą, pieprzem.

  4. Farsz nałóż na gotowe placki tortilli, zwiń w rulon i przykryj folią aluminiową.

  5. Gotowe danie grilluj przez kilka minut

  6. Podawaj z sosem z jogurtu naturalnego i soku z cytryny.

Poznaj przepisy na mięsne przekąski z grilla

Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna – z każdego rodzaju mięsa można „wyczarować” prawdziwą ucztę dla zmysłów. Sprawdź nasze propozycje na wykwintne przekąski z grilla:

Indonezyjskie Satay

  1. Umyj i pokrój w duże kostki 500 g polędwiczek z indyka.

  2. Przygotuj marynatę składającą się z 500 ml mleka kokosowego, 2 wyciśniętych limonek, sosu sojowego, 3 ząbków czosnku.

  3. Pokrojonego indyka włóż do zaprawy na co najmniej pół godziny.

  4. Następnie nabij mięso na patyczki bambusowe i umieść na ruszcie.

Zajęcze udka z pomarańczą

  1. Wymieszaj 250 ml półsłodkiego wina czerwonego, 2 łyżki miodu, sok z pomarańczy odrobinę cynamonu oraz goździki – do przyrządzonej w ten sposób marynaty włóż udka. Pamiętaj, by trzymać je w zaprawie przez minimum kilkanaście godzin.

  2. Przyrządzone wcześniej mięso, połóż na ruszcie i piecz przez około pół godziny, od czasu do czasu, polewając pozostałością marynaty.

  3. Podawaj z cząstkami pomarańczy.

Przepisy na grillowane przekąski z owocami morza

Owoce morze są niezwykle popularne w krajach śródziemnomorskich. Stanowią kopalnię, białka, witamin, mikroelementów. Bardzo dobrze smakują jako przystawki do grilla, ale trzeba zadbać o odpowiednie akcesoria – przygotowanie i serwowanie. Jakie podać przekąski na grilla? Skorzystaj z naszych inspiracji:

Tosty z masłem czosnkowym oraz soczystymi krewetkami

  1. Przygotuj chleb tostowy oraz masło czosnkowe (możesz je przyszykować samodzielnie – w tym celu zgnieć 2 ząbki czosnku, dodaj odrobinę pieprzu i połącz z masłem).

  2. Obrane krewetki grilluj około 4 minut.

  3. Na ruszcie podpiecz chleb z masłem (nie trzymaj go za długo, wystarczy około pół minuty na jedną stronę).

  4. Krewetki włóż pomiędzy dwie kromki, całość ozdób listkami rukoli.

Ośmiornica z zielonym sosem pietruszkowym

  1. Przygotowaniem dania zajmij się dzień przed planowanym spotkaniem.

  2. Dokładnie oczyść ośmiornicę (wyjmij wnętrzności, ściągnij skórę z wierzchu głowy, a następnie opłucz całość pod bieżącą wodą).

  3. Podziel ośmiornicę na części – utnij macki, przedziel głowę na pół.

  4. Zagotuj w garnku wodę, dodaj szklankę białego wina, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, odrobinę soku z cytryny.

  5. Do wrzącego wywaru wrzuć kawałki ośmiornicy i gotuj przez około godzinę, aż mięso zmięknie.

  6. Przygotuj marynatę z oliwy, soli, pieprzu i wrzuć do niej ugotowaną ośmiornicę.

  7. Tak przyrządzoną potrawę umieść na ruszcie i opiekaj około 2 minut.

  8. Całość podawaj z cząstkami cytryny oraz pokrop sosem na bazie natki pietruszki, 2 łyżek oliwy i wyciśniętego ząbku czosnku.

O czym należy pamiętać, przygotowując grill i przekąski?

Żeby uczta kulinarna upłynęła w miłej atmosferze, warto wcześniej sprawdzić, czy urządzenie do grillowania działa prawidłowo. Do istotnych kwestii zalicza się też przyszykowanie stołu, krzeseł, oporządzenie działki. Możesz również urządzić spotkanie w plenerze lub dedykowanej w tym celu przestrzeni. W związku z pełnią sezonu grillowego sprawdź wyznaczone miejsca na grilla – zobacz, gdzie nie trzeba martwić się o mandat!

Warto nam zaufać