Facebook

Sery z grilla – sprawdź, jakie wybrać!

09-07-2019

Żółty ser

Na grilla doskonałe są szczególnie twarde, żółte sery tłuste i pełnotłuste, np. edamski, gouda czy mazurski. Aby przyrządzić smaczną przekąskę dla siebie i gości, wystarczy grube plastry sera:

  • owinąć w folię aluminiową,

  • położyć na specjalne tacki aluminiowe,

  • umieścić między pieczywem lub wędliną,

  • położyć na warzywach, np. cukinii lub ziemniakach.

Grillowanie żółtego sera zajmuje kilka minut – najczęściej wystarczą 3-4 minuty. Przystawka jest gotowa po pojawieniu się rumianej skorupki.

Żółty ser z grilla najlepiej smakuje, gdy jest podawany na ciepło. Chrupiąca skórka i delikatne, kremowe nadzienie – oto, czym zaskoczysz swoich gości, jeżeli podasz im ugrillowany żółty ser.

Do grillowania serów żółtych doskonale nadają się zarówno grille węglowe, jak i grille gazowe. Aby przyrządzić przystawkę, wykorzystać możesz również grille elektryczne.

Sery pleśniowe

Brie, camembert, gorgonzola, munster czy bleu de bresse – sery pleśniowe również można grillować. W odróżnieniu od sera żółtego sery pleśniowe są miękkie i szybko ulegają stopnieniu. Z tego względu najlepiej grillować je na aluminiowych tackach, pieczywie lub warzywach.

Jeżeli chcesz zaskoczyć gości serami pleśniowymi, masz wiele możliwości. Te sery można łączyć z:

  • pieczywem – doskonale komponują się zarówno z czosnkowymi bagietkami, jak i chlebem tostowym (najlepiej sprawdzi się żytni),

  • sałatami – w ten sposób stworzysz pożywną i sycącą przystawkę; aby wzbogacić smak sałatki, możesz dodać słodką kukurydzę z puszki lub nasiona granatu,

  • dżemem lub konfiturami z żurawiną – to charakterystyczna kompozycja smakowa, obok której trudno przejść obojętnie.

Sery pleśniowe można przygotować, wykorzystując m.in. grille gazowe.

Ser halloumi

Wśród serów, który najlepiej smakuje właśnie z grilla, należy wskazać cypryjski ser halloumi. Zgodnie z oryginalną recepturą wytwarza się go z mleka owczego lub koziego, chociaż niektóre firmy z branży mleczarskiej korzystają również z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jego charakterystyczny smak i aromat to efekt dodatku w postaci listków mięty. Mimo że ser halloumi może być spożywany świeży, to jednak najlepiej smakuje z grilla.

Jak przyrządzić ser halloumi z grilla? Wystarczy, że:

  • pokroisz ser na plastry o grubości ok. 7 mm,

  • plastry położysz na aluminiową tackę,

  • tackę umieścisz na grillu,

  • po ok. 1 min przełożysz ser na drugą stronę,

Po pojawieniu się rumianej skorupki, ser halloumi jest gotowy do podania. Ponieważ ma on słony posmak, idealnie komponuje się zarówno z pieczywem, jak i z warzywami. Można go dodać również do sałatek.

Oscypki

Wytwarzane z mleka owczego, a następnie wędzone oscypki to znak rozpoznawczy polskich gór, a przede wszystkim Podhala. Czy wiesz, że również ten ser świetnie nadaje się na grilla? Oscypki z grilla można podawać na różne sposoby. Doskonale smakują one z:

  • dżemami i konfiturami – szczególnie dobrze w tej roli sprawdzają się przetwory z żurawiny,

  • boczkiem – jeszcze przed położeniem oscypków na grillu warto owinąć je plastrami boczku,

  • warzywami – oscypki z grilla można dodać do dowolnych sałatek.

Gości zaproszonych na grilla możesz też zaskoczyć, serwując im paprykę nadziewaną warzywami, kaszą i właśnie oscypkami.

Do przygotowania oscypków na ciepło można wykorzystać grille elektryczne. Ser jest gotowy do podania, gdy jego powierzchnia się zarumieni.

Jakie jeszcze sery nadają się na grilla?

Przyrządzenie sera z grilla nie jest szczególnie trudne ani czasochłonne. Co więcej, taka przekąska to doskonałe urozmaicenie innych produktów z grilla. Czy oprócz wymienionych wyżej serów inne dostępne w sklepach również można podać na ciepło? Okazuje się, że tak.

Feta, mozzarella czy cheddar – to kolejne sery, które z powodzeniem można grillować. Jeżeli obawiasz się, że w czasie obróbki termicznej serowy miąższ wypłynie na zewnątrz, skorzystaj ze specjalnych serów przygotowanych do grillowania. Wraz z nadejściem lata producenci wprowadzają takie produkty do swojej oferty i dystrybuują je do sklepów spożywczych. Sery przygotowane na grilla wyróżniają się zarówno kształtem, jak i twardą skórką, która po obróbce termicznej jest chrupiąca.

Pamiętaj – do przygotowania serów z grilla sprawdzą się zarówno tradycyjne grille węglowe, grille gazowe, jak i grille elektryczne. Nie ma znaczenie, jakie urządzenie posiadasz – na każdym przygotujesz pyszną przekąskę i zaskoczysz swoich gości. Nie wiesz, na który się zdecydować? Sprawdź, czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje grillów

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Grill u znajomych – zobacz, co warto ze sobą zabrać

Grill u znajomych – zobacz, co warto ze sobą zabrać

20-09-2019
Sezon grillowy w pełni i znajomi po raz kolejny zapraszają Cię do siebie na wspólne popołudnie? Szkoda nie wykorzystać ciepłych dni i nie skorzystać z takiej okazji. Z drugiej strony zastanawiasz się, czy i co ze sobą zabrać, żeby jeszcze bardziej umilić wspólny czas? Prezent na... więcej
Komary psują Ci grilla? Dowiedz się jak z nimi walczyć!

Komary psują Ci grilla? Dowiedz się jak z nimi walczyć!

06-09-2019
Długie letnie wieczory zachęcają do tego, aby zorganizować grilla i przyjęcie dla znajomych lub rodziny. Niestety przyjemną atmosferę mogą skutecznie zepsuć komary, które często bywają nieproszonymi gośćmi przy takich okazjach. Czy można im przeciwdziałać? Na szczęście znamy... więcej
Różnica pomiędzy grillowaniem pośrednim a bezpośrednim

Różnica pomiędzy grillowaniem pośrednim a bezpośrednim

04-09-2019
Grillowanie cieszy się ogromną popularnością szczególnie w sezonie letnim. Przygotowywanie pysznych potraw bez dodatku tłuszczu zachęca do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Poznaj metody grillowania i wybierz wariant, który spełni Twoje oczekiwania. więcej