Facebook

To na czym grillujesz ma znaczenie - węgiel brykiet czy drewno?

15-03-2016

Choć zainteresowanie grillowaniem jest wśród Polaków coraz większe, świadomość tego, jak wiele zależy od wyboru odpowiedniego surowca, jest niestety nadal niska. By nieco przybliżyć ten temat miłośnikom grillowania, omawiamy różnice pomiędzy węglem, brykietem i drewnem, jednocześnie podając kilka przydatnych wskazówek.

 

Niezwykle istotne jest zdanie sobie sprawy z tego, że wybór surowca to nie tylko różnica w cenie. To również zmiana smaku grillowanej potrawy, czasu przygotowania grilla, by możliwe było położenie potraw na ruszt oraz długość czasu utrzymywania żaru przez materiał. Warto o tym pamiętać, zanim rozpocznie się przygotowania do grillowania.

 

Grillowanie na węglu

 

Węgiel jest najpopularniejszym ze wszystkich surowców do grillowania. Wynika to przede wszystkim z jego dostępności w sklepach, jak również z powszechnie panującej opinii, iż grillowanie na węglu uwydatnia prawdziwy smak i aromat potraw. Ponadto jest on prosty w obsłudze, nawet dla osób, które nie są zaawansowane w sztuce grillowania. Do jego rozpalenia wystarczy jedynie podpałka, a już po kilku chwilach węgiel zaczyna oddawać ciepło.

 

To surowiec, który sprawdzi się w potrawach, które wymagają wysokiej temperatury. Należy pamiętać, że węgiel stosunkowo szybko się wypala. Częstym błędem jest zdejmowanie potrawy zbyt szybko, jeszcze przed pojawieniem się żaru, który pozwala na równomierne zgrillowanie potrawy i uzyskanie właściwego smaku.

 

A może brykiet?

 

Brykiet jest mieszanką różnych surowców – torf, miał, węgiel drzewny i trocin. Z tego względu cechuje go regularność kształtów, co z reguły nie zdarza się w przypadku węgla czy drewna.

 

Brykiety są surowcem dla cierpliwych lub takich, którzy nie śpieszą się z przygotowaniem potraw. Ma dłuższy czas rozpalenia, niż węgiel i równie długo się wypala. Potrafi zachować żar nawet do 4 godzin. Z tego względu będzie on niezawodny podczas przyrządzania potraw wymagających dłuższego czasu smażenia np. całego kurczaka.

 

Wracając do korzeni, czyli grillowanie na drewnie

 

Drewno to surowiec, z którego korzystano podczas przygotowywania posiłków niemal od zarania dziejów. Ten „szlachetny” surowiec bardzo rzadko pojawia się na grillu lub sięgają po niego jedynie wprawni kucharze.

 

Drewno wymaga większej wiedzy oraz sprawności od kucharza. By danie się udało, spełnione muszą zostać dwa warunki: drzewo musi być bardzo dobrze wysuszone (inaczej się nie rozpali) i musi pochodzić z drzewa liściastego – nigdy iglastego. Wynika to z faktu, iż drzewa iglaste wydzielają pod wpływem temperatury olejki eteryczne, które w niektórych przypadkach mogą być nawet toksyczne. Warto wiedzieć, że jest to surowiec, który wypala się dość szybko. Może spowodować większe, niż w przypadku pozostałych surowców, zadymienie.

 

Coraz większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się aromatyczne drewienka do wędzenia. Szeroki wybór zapachów pozwala na zmianę tradycyjnych smaków, na zupełnie nowe doznania kulinarne.

 

Jak widać, grill pozwala na dużą różnorodność, dlatego warto wybrać coś odpowiadającego naszym gustom i wymogom

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak dobrać grill do ogrodu?

Jak dobrać grill do ogrodu?

30-10-2018
Wspólne grillowanie to jeden z lepszych pomysłów na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi. Przyrządzanie potraw oraz wspólne ich smakowanie na świeżym powietrzu sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy na zewnątrz zapowiada się piękna pogoda. Posiadając swój ogród, zadanie to... więcej
Najodpowiedniejszy grill do steków

Najodpowiedniejszy grill do steków

30-10-2018
Krwisty, średni, mocno wysmażony – ile miłośników steków, tyle różnych preferencji odnośnie do stopnia wysmażenia czy sposobu ich przyrządzania. Jednocześnie, jeśli chodzi o grillowanie mięsa, w naszym kraju dominują przede wszystkim kiełbaski, szaszłyki czy karkówki. Stek z... więcej
Co nas czeka w 2019

Co nas czeka w 2019

10-09-2018
Niewiele rzeczy kręci nasz zespół bardziej niż nowy produkt Webera. Z niecierpliwością oczekujemy nowości przewidzianych na przyszły rok. Nie różnimy się w tym od naszych klientów i dzielimy tę samą miłość do marki Weber. więcej