Kociołek Żeliwny - Camp Dutch Oven 5,7 l
Przenośny „piec obozowy” to garnek, który zrobi wszystko. Na kołnierzowej pokrywie położysz gorące węgle i możesz użyć jako rusztu czy patelni. Zintegrowane nóżki umożliwiają idealne ustawienie kociołka na gorących węglach. Uchwyt jest przeznaczony do użytku ze stelażem. W zestawie jest książka kucharska: Camp Dutch Oven Cooking 101.
Naczynia wykonane z żeliwa:
Dzięki dodatkowej głębokości dodanej do tradycyjnej patelni 26 cm, ta wszechstronna patelnia Lodge może robić wszystko, od głębokiego smażenia po pieczenie chleba czy duszenie potraw.
Naczynia wykonane z żeliwa:
równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę dzięki czemu są energooszczędne,
przyjazne dla środowiska,
można używać na każdym źródle ciepła - kuchenka: gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna; piekarnik, otwarty ogień, grill. Nie używać w kuchence mikrofalowej,
świetnie nadają się do serwowania potraw bezpośrednio na stół,
uwaga: rączki nagrzewają się. Konieczne jest użycie rękawic chroniących dłonie przed poparzeniem.
Wyprodukowane w USA
Poniższe instrukcje użytkowania i pielęgnacji żeliwa sezonowanego Lodge pomogą utrzymać naczynia kuchenne przez całe życie.
Jak należy postępować:
Mycie ręczne. Wysuszyć natychmiast - nawet przed pierwszym użyciem.
Po każdym myciu natrzyj lekką warstwą oleju roślinnego.
Ile oleju? Wystarczy, aby przywrócić połysk, nie powodując „lepkości”.
Dlaczego? Aby żelazo było „sezonowane” i chronione przed wilgocią.
Sezonowanie - to nie jest sól i pieprz
„Sezonowanie” to olej roślinny na żelazie w wysokiej temperaturze, a nie sztuczna nieprzywierająca powłoka.
Sezonowanie tworzy naturalne, łatwe do uwolnienia właściwości. Im więcej gotujesz, tym lepiej.
Ponieważ sezonujesz, twoje naczynia kuchenne mogą trwać 100 lat lub dłużej.
Gotujmy!
Lodge Cast Iron można używać w domu na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych, w piekarniku, na grillu, a nawet nad ogniskiem. Nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. (Niektóre blaty indukcyjne nie będą działać z grillami 2-palnikowymi)
Na szklanych lub ceramicznych płytach kuchennych podnosimy naczynia kuchenne; nigdy nie przesuwamy.
Naczynia Lodge są bezpieczne do używania w wysokich temperaturach; możemy używać metalowych, drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych odpornych na wysokie temperatury.
Niektóre produkty spożywcze mogą przyklejać się do nowych naczyń (zwłaszcza jajka). Użyj trochę dodatkowego oleju lub masła.
Kwaśne potrawy, takie jak pomidory, fasola i niektóre sosy, mogą uszkadzać sezonowanie, i należy ich unikać, dopóki sezonowanie nie zostanie dobrze utrwalone.
Używając żeliwa rzadko musimy przekraczać średnie ustawienia ciepła na kuchence, jeśli jest wstępnie odpowiednio podgrzane. W przypadku gotowania w wyższych temperaturach stopniowo doprowadzamy patelnię do pożądanej temperatury i dodajemy olej tuż przed dodaniem potrawy, aby zapobiec przywieraniu.
Nasze uchwyty nagrzewają się; używajmy rękawic z jednym palcem. Używajmy podkładek, aby chronić blaty przed gorącymi naczyniami.
Naczynia możemy myć wodą z łagodnym detergentem i natychmiast osuszyć oraz naoliwić.
Nie zaleca się myć w zmywarce, używać mocnych detergentów i metalowe zmywaków, ponieważ usuwają sezonowanie.
Rdza?! Nie panikuj, to nie koniec świata.
Bez sezonowania żelazo może rdzewieć.
Bardzo łatwo to naprawić. Zetrzyj rdzę, spłucz, osusz i przetrzyj niewielką ilością oleju roślinnego.
Jeśli problem będzie się powtarzał, musisz dokładnie usunąć całą rdzę i postępować zgodnie z naszymi instrukcjami dotyczącymi ponownego sezonowania (poniżej).
Odnów swoje naczynie
Utrzymując sezonowanie, należy utrzymywać żeliwo i stal węglową w dobrym stanie, ale w pewnym momencie może być konieczne ponowne sezonowanie naczyń.
Jeśli jedzenie przyklei się do powierzchni lub zauważysz matowy, szary kolor, powtórz proces sezonowania:
* Umyj naczynia gorącą wodą z mydłem i twardą szczotką. (Tym razem można używać mydła, ponieważ przygotowujesz się do ponownego przyprawienia naczyń kuchennych).
* Spłucz i całkowicie wysusz.
* Nałóż bardzo cienką, równomierną powłokę stałego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczyniu kuchennym wewnątrz i na zewnątrz. Zbyt dużo oleju spowoduje lepkie wykończenie.
* Umieść folię aluminiową na dolnym ruszcie piekarnika (nie bezpośrednio na dole).
* Ustaw temperaturę piekarnika na 180C -200C.
* Umieść naczynia do góry nogami na górnym ruszcie piekarnika.
* Piec naczynia kuchenne przez co najmniej godzinę. Po godzinie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż naczynie ostygnie w piekarniku.
* Naczynia kuchenne przechowywać bez przykrycia, w chłodnym i suchym miejscu.
* Powtórz w razie potrzeby.
Sprawdź także ten pomocny film:
Wybrane podstawowe informacje:
Płomienie gazu nie powinien sięgać powyżej boków naczyń kuchennych.
Dopasuj rozmiar naczynia do rozmiaru palnika.
Nie używaj w kuchence mikrofalowej.
Podczas głębokiego smażenia napełnij naczynia tylko do 1/3 pojemności.
Oficjalny sklep internetowy Top-Grille.pl z produktami Weber Polska to firma, która już od 65 lat dba o to, by Twój grill był bezpieczny i spełniał swoje funkcje. Stawiamy na prostotę i wydajność. Szanujemy Twój czas i nie szukamy skomplikowanych rozwiązań. Uważamy, że nie trzeba zmieniać czegoś, co działa dobrze.
Odwiedź nasz salon wirtualnie!