Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Bezpieczeństwo podczas grillowania


Bezpieczeństwo podczas grillowania to podstawa

Żeby grillowanie było przyjemne i dawało radość Tobie i Twoim bliskim nie zapomnij o podstawach bezpieczeństwa, jakie trzeba zachować podczas korzystania z różnych rodzajów grilla (węglowego, elektrycznego czy gazowego).

Miejsce, w którym stoi grill powinno być stabilne i czyste. Rozgrzany grill nie powinien stać otoczony łatwopalnymi materiałami, które się szybko nagrzewają. To stanowi poważne ryzyko wybuchu pożaru.

Wspólne grillowanie to zwykle obecność dzieci i domowych zwierząt. Na te należy szczególnie uważać, by ustrzec się przed niebezpiecznym wypadkiem. Najmłodsi nie powinni mieć łatwego dostępu do gorącego grilla w ogóle.

Nie grilluj w domu!

Używanie grilla w domu jest nie tylko nielegalne, ale i przede wszystkim niebezpieczne. Nie powinno się grillować również na balkonie czy w otwartym garażu. Żeby grillowanie było bezpieczne, powinno odbywać się w miejscu, które jest do tego przystosowane – np. ogród. Dzięki temu zapewniamy sobie komfort użytkowania i dostęp do tlenu. Ten jest niezbędny nie tylko do rozpalenia ognia, ale i do zdrowego oddychania.

Grillowanie w zamkniętych pomieszczeniach może doprowadzić nie tylko do pożaru, ale i do zatrucia tlenkiem węgla (więcej na ten temat można przeczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_tlenkiem_w%C4%99gla), na co należy zwrócić szczególną ostrożność.

Jak bezpiecznie korzystać z grilla gazowego

W przypadku pojawienia się większego płomienia lub błysku nie należy polewać grilla gazowego wodą. Może to spowodować jeszcze większy płomień i wybuch pożaru.

W razie niebezpiecznych sytuacji należy odciąć dopływ gazu, by zapewnić bezpieczeństwo sobie i bliskim.

Spalone jedzenie zdejmujemy z rusztu dopiero po jego wystygnięciu i wygaśnięciu płomienia. Pamiętajmy, żeby unikać naczyń, w których gromadzi się tłuszcz – po rozlaniu się na ogień, może doprowadzić do pożaru.

Tylko regularne czyszczenie i pielęgnacja rusztu i palników zminimalizuje ryzyko wybuchnięcia pożaru – bardzo często powodem pojawienia się wielkich płomieni są palące się resztki jedzenia, z poprzedniego grillowania.

Jak bezpiecznie korzystać z grilla elektrycznego Weber?

Grille elektryczne marki Weber to klasa sama w sobie. Podczas ich używania należy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Nie należy stosować przedłużaczy. Grill elektryczny powinien być podłączony do głównego źródła prądu.

Ponadto należy sprawdzić przed podłączeniem grilla, czy miejsce, w którym będzie włączony jest suche i nie grozi nam jego zamoknięcie.

W razie wybuchu pożaru lub dużych płomieni ognia warto odłączyć grilla od zasilania. Zastosowanie się do tych zasad pozwoli nam zapewnić bezpieczeństwo sobie i bliskim.

Jak bezpiecznie korzystać z grilla węglowego Weber?

Grill węglowy marki Weber powinien być odpalany jedynie na bezpiecznym, stabilnym podłożu, odpornym na działanie wysokiej temperatury.

Do rozpalania można używać płynnych rozpałek, aczkolwiek należy to robić z rozwagą i z dużą starannością, żeby nie zrobić sobie krzywdy.

Pod koniec grillowania nie należy wyrzucać żarzącego się węgla czy brykietu na zewnątrz. Jeżeli zostajemy w pobliżu wystarczy zamknąć grill przykrywą i poczekać, aż sam wygaśnie.

 

Pamiętaj bezpieczeństwo i racjonalne postępowanie podczas grillowania z marką Weber, to podstawa!