Facebook

Idealny steak


Idealny grillowany stek z marką Weber

Stek można przygotować na wiele różnych sposobów – na patelni lub na ruszcie. My zdecydowanie polecamy tę drugą opcję.

W przypadku steków wołowych istotna jest grubość ukrojonego mięsa. Zbyt cienki plaster wołowiny może spowodować, że nie będziemy mogli uzyskać odpowiedniego stopnia wysmażenia. Stek grubości 1-2 cm niestety nie dostarczy nam wyjątkowego i grillowanego aromatu, ponieważ jest zbyt cienki, żeby zrobić z niego stek w stylu angielskim (średnio wypieczony) lub średnio krwisty.

Odpowiednia sztuka wołowego mięsa powinna mieć od 3 do 5 cm. Jest to zwykle porcja licząca ponad 500 g, więc z powodzeniem wystarczy dla dwóch osób. Do steku wołowego niepotrzebne będą wymyślne przyprawy. Wystarczy oliwa, sól i świeżo zmielony pieprz. To, jak i czym przyprawisz mięso powinno być dostosowane do Twojego smaku – nie należy jednak w tym przypadku przesadzać, żeby nie zgubić smaku mięsa.

Często oliwa w połączeniu z tymi dwiema przyprawami jest w zupełności wystarczająca i pozwala wydobyć z wołowiny jej prawdziwy smak i grillowany aromat.

Nigdy nie kładźmy na ruszt steka prosto z lodówki. Znacznie lepszy będzie, gdy wyjmiemy go z lodówki chociaż na pół godziny przed grillowaniem i nabierze temperatury pokojowej.

Nie ma nic piękniejszego niż zapach piekącego się plastra wołowiny na specjalnym ruszcie do tego typu mięsa. Aromat świadczy o wysokiej jakości mięsa i odpowiedniej technice grillowania. To niesamowite odczucia zapachowe dla każdego, kto kocha klasyczne potrawy.

Dzięki zachodzeniu reakcji Maillarda mięso nabiera wyjątkowego koloru i zapachu – jest to typowy aromat dla dobrze grillowanych potraw. Ciężko jest powstrzymać wytwarzającą się w ustach ślinę.

Stek wołowy powinien być przygotowywany na mocno rozgrzanym, żeliwnym ruszcie. To, ile minut powinniśmy go smażyć z każdej ze stron zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Pomóc nam w tym mogą specjalne termometry do sprawdzania temperatury mięsa w środku.

Przyjmuje się kilka przedziałów, które świadczą o stopniu wypieczenia steku:

  • Do 10 minut jest to stek średnio krwisty – jest to najczęściej wybierały stopień. Mięso po przekrojeniu powinno być czerwono-różowe, a z zewnątrz wypieczone.
  • Do 15 minut jest to stek średni. Po przekrojeniu stek powinien być różowy i gorący. Na zewnątrz powinien być dobrze wysmażony i powinien mieć ciemny, brązowy kolor.
  • Do 18 minut, tyle czasu potrzebuje stek średnio wysmażony. Jego temperatura w środku oscyluje na poziomie 68 stopni. Ten stek powinien być lekko różowy w środku i bardzo dobrze wysmażony na zewnątrz.
  • Do 20 minut – stek dobrze wysmażony lub well done – najbardziej wysmażona sztuka mięsa. Środek w tym przypadku jest szary. Mięso z zewnątrz powinno być niemalże lekko przypalone.
  • Steki smażone/grillowane mniej niż 10 minut to zwykle steki średniokrwiste.

Oczywiście czas jego grillowania powinien być dostosowany do tego, jak bardzo chcemy, żeby był wypieczony. Im mocniej wypieczony, tym dłużej powinien zostać na ruszcie. Każdy może przygotowywać go na wiele różnych sposobów. Należy też pamiętać, że są to średnie temperatury i w zależności od nagrzania grilla mogą się one różnić w każdym przypadku.

 

Ważne, żeby zaraz po upieczeniu stek „odpoczął” zanim zaczniemy go konsumować.

 

Stek polski czy stek argentyński?

Najważniejszy jest jego smak i jakość samego mięsa. Polskie mięso jest nieco inne od typowych amerykańskich czy argentyńskich steków wołowych, które są znane na całym świecie. Oczywiście dla zachowania oryginalnego smaku steka rodem zza Oceanu niezbędne będzie odpowiednie mięso. To natomiast w Polsce jest trudno dostępne i bardzo drogie, od 80 zł za kilogram. Nasze polskie krowy cieszą się co raz większą popularnością, a zwłaszcza ich wysokiej klasy mięso.

Mięso polskich, mlecznych krów charakteryzuje nieco inna kruchość, stąd też należy je przygotować w nieco inny sposób, żeby nie było twarde. Można również szukać typowo mięsnych odmian. Jedno jest pewne – dobrego mięsa na stek nie znajdziesz w sieciowym sklepie czy hipermarkecie. Te poszukiwania wymagają nieco więcej zachodu. Najlepsze mięso tego typu można dostać od hodowców, którzy dbają o swoje stada i darzą je odpowiednim szacunkiem. Te jest odpowiednio droższe, ale tylko krowy hodowane w najlepszych warunkach mogą zagwarantować nam najsmaczniejsze mięso.

Jakie są poszczególne kawałki wołowiny, które nadają się do grillowania


    Porterhouse                 Rib-eye                            Rostbef                   T-bone                    Polędwica         
 

Wołowina nie jest mięsem szczególnie popularnym w Polsce. Jednak to co raz częściej się zmienia. Wysokiej jakości mięso, pochodzące z najlepszych krów jest ciekawą alternatywą dla wieprzowiny i drobiu, który jest typowy podczas polskiego grillowania.

Wołowina ma bogaty i wyrazisty smak, szczególnie poddana obróbce cieplnej. Jakie najpopularniejsze fragmenty wołowiny najczęściej goszczą na zachodnich (i co raz częściej na polskich) rusztach?

  • Polędwica wołowa
  • Antrykot
  • Ligawa
  • Żeberka
  • Karkówka
  • Pachwina

To, co jest najważniejsze dla specjalistów i profesjonalnych kucharzy, którzy współpracują z marką Weber jest to, żeby mięso wołowe pochodziło ze zrównoważonych hodowli, w których z wielką starannością hoduje się zwierzęta, a każda ich część jest racjonalnie wykorzystywana. Dołącz do nas i ciesz się niepowtarzalnym smakiem tego wyjątkowego mięsa.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej
Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

23-06-2017
To, że Polacy tak bardzo lubią grillować kiełbasę wynika z faktu, iż jest to składnik naszych codziennych posiłków. Nie wychodząc za bardzo poza kanon własnego stołu, niechętnie eksperymentujemy. Jednak nie jesteśmy jedynym narodem, który z chęcią grilluje jedynie własne,... więcej
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej