Facebook

Jak rozpalić grilla


Zasady prawidłowego rozpalania grilla marki Weber

Każdy z rodzajów grillów marki Weber wymaga nieco innej obsługi. Inny czas rozpalania i rozgrzewania rusztu będzie miał grill węglowy, a zupełnie inny czas będzie miał grill elektryczny.

Odpowiednie przygotowanie i cenne wskazówki pomogą Ci cieszyć się gorącym grillem w możliwie jak najkrótszym czasie. Każdy grill Weber wykonany jest z takich materiałów i zaprojektowany w taki sposób, by temperatura rozchodziła się równomiernie.

Podgrzewanie grilla gazowego marki Weber

Żeby szybko i sprawnie uruchomić i podgrzać grill gazowy marki Weber należy:

  • Otworzyć pokrywę grilla i odkręcić zawór butli gazowej
  • Odpalić zapłon i poczekać, aż odpali on palniki. Te powinny zapalić się przy pierwszej lub drugiej próbie.
  • Odpal kolejne palniki i rozgrzej grill do 300 stopni Celsjusza.
  • Następnie możesz już kłaść mięso, ryby czy warzywa i cieszyć się grillem. Pamiętaj, żeby regulować temperaturę przy pomocy pokręteł.

Na początku uruchamiania grilla gazowego należy pamiętać o otwarciu pokrywy. Dzięki temu mamy pewność, że w krótkim czasie nie skumuluje się w niej zbyt dużo gazu, który ulatnia się podczas odpalania.

Podgrzewanie grilla elektrycznego marki Weber

W przeciwieństwie do grilla gazowego, grill elektryczny Weber podczas pierwszego odpalania może mieć otwartą pokrywę. Czas, jaki potrzebny jest do optymalnego nagrzania grilla elektrycznego to ok 20-25 minut.

Po tym czasie możesz układać jedzenie na ruszcie.

Podgrzewanie grilla węglowego marki Weber

Pierwsze próby rozpalenia ognia w grillu węglowym marki Weber może być problemowe. Szczególnie dla osoby bez doświadczenia.

Można sobie pomóc używając specjalną podpałkę do grilla, która jest dozwolona przy przygotowywaniu żywności.

Po podpaleniu należy przykryć grill pokrywą i otworzyć otwory wentylacyjne na ok 50 %. To przyspieszy sam proces rozpalania i rozgrzewania brykietu lub węgla. Wybór odpowiedniego materiału paliwowego pozwoli cieszyć się gorącym grillem przez określony czas – krócej pali się węgiel drzewny, dłużej brykiet – osiąga też wyższą temperaturę.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Jak ubrać się na grilla?

Jak ubrać się na grilla?

04-07-2022
Grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na spędzenie ciepłego, letniego wieczoru. Znaczna część z nas już od wczesnej wiosny nie może doczekać się momentu, w którym sięgnie po swój grillowy sprzęt i zaprosi gości do wspólnego biesiadowania. Jednak, gdy już nadejdzie... więcej
Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

Top 10 najlepszych sałatek na grilla! Sprawdź, co zaserwować swoim gościom

29-03-2022
Kiedy tylko na dworze robi się ciepło, szukamy okazji, żeby rozpocząć sezon grillowy. Nic w tym dziwnego! Grillowanie to niezwykle przyjemna forma spędzania wolnego czasu. Nie ważne czy wybierzesz grille gazowe, grille elektryczne, czy grille węglowe – słoneczna pogoda, grono... więcej
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021
Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym... więcej