Facebook

Jak rozpalić grilla


Zasady prawidłowego rozpalania grilla marki Weber

Każdy z rodzajów grillów marki Weber wymaga nieco innej obsługi. Inny czas rozpalania i rozgrzewania rusztu będzie miał grill węglowy, a zupełnie inny czas będzie miał grill elektryczny.

Odpowiednie przygotowanie i cenne wskazówki pomogą Ci cieszyć się gorącym grillem w możliwie jak najkrótszym czasie. Każdy grill Weber wykonany jest z takich materiałów i zaprojektowany w taki sposób, by temperatura rozchodziła się równomiernie.

Podgrzewanie grilla gazowego marki Weber

Żeby szybko i sprawnie uruchomić i podgrzać grill gazowy marki Weber należy:

  • Otworzyć pokrywę grilla i odkręcić zawór butli gazowej
  • Odpalić zapłon i poczekać, aż odpali on palniki. Te powinny zapalić się przy pierwszej lub drugiej próbie.
  • Odpal kolejne palniki i rozgrzej grill do 300 stopni Celsjusza.
  • Następnie możesz już kłaść mięso, ryby czy warzywa i cieszyć się grillem. Pamiętaj, żeby regulować temperaturę przy pomocy pokręteł.

Na początku uruchamiania grilla gazowego należy pamiętać o otwarciu pokrywy. Dzięki temu mamy pewność, że w krótkim czasie nie skumuluje się w niej zbyt dużo gazu, który ulatnia się podczas odpalania.

Podgrzewanie grilla elektrycznego marki Weber

W przeciwieństwie do grilla gazowego, grill elektryczny Weber podczas pierwszego odpalania może mieć otwartą pokrywę. Czas, jaki potrzebny jest do optymalnego nagrzania grilla elektrycznego to ok 20-25 minut.

Po tym czasie możesz układać jedzenie na ruszcie.

Podgrzewanie grilla węglowego marki Weber

Pierwsze próby rozpalenia ognia w grillu węglowym marki Weber może być problemowe. Szczególnie dla osoby bez doświadczenia.

Można sobie pomóc używając specjalną podpałkę do grilla, która jest dozwolona przy przygotowywaniu żywności.

Po podpaleniu należy przykryć grill pokrywą i otworzyć otwory wentylacyjne na ok 50 %. To przyspieszy sam proces rozpalania i rozgrzewania brykietu lub węgla. Wybór odpowiedniego materiału paliwowego pozwoli cieszyć się gorącym grillem przez określony czas – krócej pali się węgiel drzewny, dłużej brykiet – osiąga też wyższą temperaturę.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły

Blog

Co na grilla zamiast mięsa? Zainspiruj się z nami!

Co na grilla zamiast mięsa? Zainspiruj się z nami!

13-01-2023
Zastanawiasz się, co na grilla zamiast mięsa? To pytanie często pojawia się w wielu głowach, szczególnie w sezonie majówkowym i wakacyjnym. Niestety zdarza się, że osoby niejedzące mięsa czują się niekomfortowo, kiedy na spotkaniu podawane są głównie produkty mięsne. Dlatego,... Więcej
Nietypowe dania z grilla – pomysły, które Cię zaskoczą!

Nietypowe dania z grilla – pomysły, które Cię zaskoczą!

13-01-2023
Masz wrażenie, że w sezonie letnim grillujesz tylko kiełbasę i karkówkę? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, ten artykuł pomoże Ci się zainspirować i zmienić przyzwyczajenia. Na grillu możesz przygotować nie tylko popularne produkty mięsne – istnieje wiele innych pomysłów na... Więcej
Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

13-01-2023
Chcesz przyrządzić pyszną pierś z kurczaka, ale nie masz dużego doświadczenia w grillowaniu? Podpowiemy, jakich przypraw i marynat użyć, aby była soczysta i smaczna. Zachwyć gości niesamowitym smakiem. Zobacz, jak przyrządzić pierwszej klasy mięso z piersi kurczaka na grillu! Więcej