Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jak rozpalić grilla


Zasady prawidłowego rozpalania grilla marki Weber

Każdy z rodzajów grillów marki Weber wymaga nieco innej obsługi. Inny czas rozpalania i rozgrzewania rusztu będzie miał grill węglowy, a zupełnie inny czas będzie miał grill elektryczny.

Odpowiednie przygotowanie i cenne wskazówki pomogą Ci cieszyć się gorącym grillem w możliwie jak najkrótszym czasie. Każdy grill Weber wykonany jest z takich materiałów i zaprojektowany w taki sposób, by temperatura rozchodziła się równomiernie.

Podgrzewanie grilla gazowego marki Weber

Żeby szybko i sprawnie uruchomić i podgrzać grill gazowy marki Weber należy:

  • Otworzyć pokrywę grilla i odkręcić zawór butli gazowej
  • Odpalić zapłon i poczekać, aż odpali on palniki. Te powinny zapalić się przy pierwszej lub drugiej próbie.
  • Odpal kolejne palniki i rozgrzej grill do 300 stopni Celsjusza.
  • Następnie możesz już kłaść mięso, ryby czy warzywa i cieszyć się grillem. Pamiętaj, żeby regulować temperaturę przy pomocy pokręteł.

Na początku uruchamiania grilla gazowego należy pamiętać o otwarciu pokrywy. Dzięki temu mamy pewność, że w krótkim czasie nie skumuluje się w niej zbyt dużo gazu, który ulatnia się podczas odpalania.

Podgrzewanie grilla elektrycznego marki Weber

W przeciwieństwie do grilla gazowego, grill elektryczny Weber podczas pierwszego odpalania może mieć otwartą pokrywę. Czas, jaki potrzebny jest do optymalnego nagrzania grilla elektrycznego to ok 20-25 minut.

Po tym czasie możesz układać jedzenie na ruszcie.

Podgrzewanie grilla węglowego marki Weber

Pierwsze próby rozpalenia ognia w grillu węglowym marki Weber może być problemowe. Szczególnie dla osoby bez doświadczenia.

Można sobie pomóc używając specjalną podpałkę do grilla, która jest dozwolona przy przygotowywaniu żywności.

Po podpaleniu należy przykryć grill pokrywą i otworzyć otwory wentylacyjne na ok 50 %. To przyspieszy sam proces rozpalania i rozgrzewania brykietu lub węgla. Wybór odpowiedniego materiału paliwowego pozwoli cieszyć się gorącym grillem przez określony czas – krócej pali się węgiel drzewny, dłużej brykiet – osiąga też wyższą temperaturę.