Metody grillowania – grillowanie bezpośrednie i pośrednie
Wszystkie grille marki Weber – bez znaczenia, czy są to grille gazowe, czy węglowe – zapewniają najlepsze wyniki grillowania. Każdy z nich został zaprojektowany tak, żeby dać najlepszą i równomierną temperaturę pieczenia.
Grillowanie bezpośrednie
Grillowanie bezpośrednie stosuje się zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować mięso i produkty niewymagające długiego pieczenia. Mowa tu o wszelkich stekach, hamburgerach, kawałkach drobiu, owocach morza, rybach, jagnięcinie czy warzywach. Te produkty powinny być dobrze przyrządzone w krótkim czasie i wysokiej temperaturze.
W tej metodzie jedzenie grilluje się bezpośrednio nad źródłem ognia. Należy zachować wówczas bardzo dużą ostrożność, ponieważ temperatura jest wtedy niezwykle wysoka. Dobrze rozłożony brykiet marki Weber osiąga temperaturę aż 290 stopni Celsjusza.
Dzięki tej metodzie pieczone mięso staje się chrupiące i aromatyczne z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku, ponieważ położenie na bardzo gorącym ruszcie zamyka je.
Grillowanie tą metodą nie powinno trwać dłużej niż 30 minut. W przeciwnym razie jedzenie może się po prostu spalić, być niesmaczne i niezdrowe.
Grillowanie bezpośrednie w grillach węglowych Weber
Metoda ta wymaga rozłożenia brykietu na dnie grilla w sposób równomierny. W celu szybszego rozpalenia należy podpalić brykiet i przykryć pokrywą od grilla – najlepiej uchylając otwory wentylacyjne na 50%. Tak przygotowany grill rozpali się znacznie szybciej.
Mięso, ryby lub warzywa kładziemy dopiero, gdy brykiet pokryje się szarą warstwą popiołu – optymalnie po ok 20-30 minutach. To oznacza, że osiągnął on już odpowiednio wysoką temperaturę.
Grillowanie bezpośrednie w grillach gazowych Weber
Grillowanie bezpośrednie w grillach gazowych marki Weber to czysta przyjemność. Żeby zrobić to dobrze należy włączyć wszystkie gazowe palniki i ustawić temperaturę na odpowiednią wysokość. Następnie wkładamy kawałki mięsa i przykrywamy pokrywą. Ważne, żeby nie otwierać jej bez potrzeby, a jedynie tylko wtedy, gdy musimy po kilku minutach przewrócić mięso.
Jest to sposób łatwiejszy i bardziej przystępny dla osób mniej doświadczonych, które nie potrafią rozpalać brykietu i kontrolować jego ilości oraz temperatury.
Metoda grillowania pośredniego
Metodę pośredniego grillowania stosuje się przede wszystkim, gdy musimy przygotować większe kawałki mięsa – udziec, pieczeń czy całego kurczaka. Polega ona na tym, że nie układamy brykietu na całym dnie grilla, a jedynie na brzegach. Tak, aby środek grilla był pusty- w przypadku grilla węglowego.
Dzięki zastosowaniu takiej metody mięso grilluje się dłużej, ale jednocześnie dokładniej. Gdybyśmy położyli duży kawałek mięsa na ruszt i grillowali go metodą bezpośrednią to spaliłoby się z zewnątrz, a w środku byłoby surowe – czyli jednym słowem niejadalne.
Grillowanie w wysokiej temperaturze, ale jednocześnie nie nad źródłem ognia pozwala mięsu spokojnie dojść i zachować jego cenne soki.
Grillowanie pośrednie w grillach węglowych Weber
Do grillowania pośredniego z grillami węglowymi Weber potrzebujesz dobrej jakości brykietu. Ułóż go wzdłuż brzegu grilla, pozostawiając środek pusty. Przykryj grill pokrywą i otwórz wentylację. Dzięki temu brykiet rozpali się szybciej. Do rozpałki używaj węgla drzewnego lub wyłącznie przystosowanych do tego rozpałek. Gdy grill węglowy się rozpali, włóż na środek (niebezpośrednio na żarem) aluminiową tackę z jedzeniem lub specjalną patelnię do pieczenia.
Sok wyciekający z mięsa może posłużyć do przyrządzenia sosu własnego – więc nie zmarnuj cennych składników.
W tej metodzie żaden tłuszcz, ani soki nie kapią na węgiel, co sprawia, że jedzenie jest zdrowe, ponieważ nie wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne, a my możemy się cieszyć grillowaniem bez dymu.
Grillowanie metodą pośrednią w grillach gazowych Weber
Grillowanie pośrednie w grillach gazowych Weber jest dziecinnie proste. Należy pamiętać, że ruszt nie powinien być podgrzewany od dołu na całej powierzchni. Analogicznie, jak w przypadku grilla węglowego, należy stworzyć pod nim źródło ciepła tak, by była możliwość grillowania niebezpośrednio nad gazowym płomieniem.
Jest to najlepszy sposób na przygotowanie soczystego kurczaka, który ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Dzięki temu, że nie włączamy wszystkich palników i dodatkowo zamykamy pokrywę w grillu gazowym tworzymy imitację domowego piekarnika, w którym mięso dochodzi równo i dokładnie.
Te dwie metody grillowania – pośrednia i bezpośrednia – to jedne z najczęściej wykorzystywanych sposobów do rodzinnego i profesjonalnego grillowania.
Istotnym elementem jest zamknięta pokrywa, która zapewnia optymalną cyrkulację powietrza – nie należy o niej zapominać.
Inne metody grillowania – kombinacja obydwu metod
Metoda 50/50
Metoda grillowania 50/50 wykorzystuje obydwie, wcześniej wspomniane metody grillowania. Cala sztuka polega na tym, że na grillu, na jednej połowie układamy warstwę brykietu, a na drugiej ustawiamy aluminiową tackę lub inne odporne naczynie metalowe, do którego będzie wyciekać sok i tłuszcz.
Rozpalamy brykiet. Mięso kładziemy początkowo nad źródłem ognia. Po to, żeby je zamknąć i przypiec z zewnątrz. Po kilku minutach przekładamy kawał mięsa nad tackę i pieczemy wykorzystując grillowanie pośrednie. Dzięki temu mięso może spokojnie dojść. Warto pamiętać, że po pieczeniu mięso powinno odpocząć, zanim zostanie podane na talerze.
W tej metodzie otwory wentylacyjne powinny znaleźć się w miejscu, w którym grillujemy pośrednio. Dzięki temu zapewnimy najlepszy przepływ powietrza.
Metoda pierścieniowa
Metoda pierścieniowa polega na pieczeniu żywności nad węglem lub brykietem ułożonym w kształt pierścienia. Następnie nad nim kładziemy specjalną płytę do grillowania lub kamień do przygotowywania pizzy – ta czynność nawiązuje do grillowania bezpośredniego.
Gdy metalowa płyta lub kamień odpowiednio się nagrzeje (po ok 10 minutach) można układać na niej kawałki mięsa, pieczywo, warzywa czy choćby pizzę.
Dzięki płycie temperatura pieczenia jest równomiernie rozłożona, a z zamkniętą pokrywą powietrze ogrzewa mięso dokładnie z każdej strony. Ta metoda jest szybka i stosunkowo prosta. Możemy dzięki niej przyrządzić wiele różnych potraw.
Zachęcając Cię do zagłębiania wiedzy na temat grillowania zapraszamy do działu z literaturą. W tym dziale znajdziesz książki kucharskie poświęcone sztuce grillowania oraz technikom oprawiania i przyrządzania mięs na grillach gazowych i węglowych. Połączenie wysokiej jakości żywności, profesjonalnego i funkcjonalnego grilla z odrobiną fachowej wiedzy pozwoli Ci dołączyć do profesjonalistów związanych z marką Weber.