Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Tabela czasów grillowania

Tu znajdziesz właściwą metodę grillowania i czas grillowania dla swoich produktów

Aby uzyskać optymalny wynik grillowania, nie wystarczy postarać się o pierwszej klasy wyposażenie i wysokiej jakości składniki. W szczególności ważne jest również zastosowanie właściwej metody grillowania i wybranie optymalnego czasu grillowania. Poniższy przegląd pomoże Ci w tym i dostarczy wartości orientacyjne.

Proszę wziąć pod uwagę, że wartości te są tylko wartościami orientacyjnymi, ponieważ dokładny czas zależy od wielu czynników, których nie można tu uwzględnić, takich jak np. wielkość grillowanego produktu, temperatura otoczenia itd.


WOŁOWINA / CIELĘCINAWaga/WielkośćMetodaCzas
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy grubość: ok. 2,5 cm bezpośrednia 10–12 min
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy grubość: ok. 4 cm bezpośrednia 14–16 min
Steki z polędwicy, filety wołowe, stek wołowy z kością T-Bone i stek wołowy grubość: ok. 5 cm bezpośrednia/pośrednia 15–20 min
Rozbratel (rumsztyk) 450-900 gram bezpośrednia/pośrednia 12–15 min
Szponder ok. 2,5 kg pośrednia 2,5-3 godz.
Polędwica (bez kości) 1,8-2,8 kg pośrednia 2-2,5 godz.
Stek cielęcy grubość: ok. 2 cm bezpośrednia 10–12 min
Stek cielęcy grubość: ok. 2,5 cm bezpośrednia ok. 14 min
Stek cielęcy grubość: ok. 3,5 cm bezpośrednia 16–18 min
Hamburger grubość: ok. 2 cm bezpośrednia ok. 10 min
WIEPRZOWINAWaga/WielkośćMetodaCzas
Polędwica, żeberka czy łopatka grubość: ok. 2 cm bezpośrednia 12–14 min
Pieczeń z polędwicy 1,5–2,3 kg pośrednia 1-2 godz
Żeberka 1,5–1,8 kg pośrednia 60–90 min
Filety z polędwicy 350-450 gram bezpośrednia/pośrednia 25-35 min
Kiełbaski duże bezpośrednia 25 min
Kiełbaski małe bezpośrednia 10–14 min
DRÓBWaga/WielkośćMetodaCzas
Cały kurczak ok. 1,2 kg pośrednia 60–90 min
Pół kurczaka 680-800 gram pośrednia 60–75 min
Pierś kurczaka (z kością) ok. 230 gram bezpośrednia/pośrednia 30–35 min
Pierś kurczaka (bez kości) 120-180 gram bezpośrednia 10–12 min
Noga z kurczaka 120-180 gram bezpośrednia/pośrednia 30–45 min
Skrzdełko z kurczaka ok. 75 gram bezpośrednia/pośrednia 30 min
Małe kurczaki 350-450 gram pośrednia 45–60 min
Cały indyk (ogólna zasada: 11-13 min na 0,5 kg) 5,5–7 kg pośrednia 2,5-3 godz
Cały indyk (ogólna zasada: 11-13 min na 0,5 kg) 7–12 kg pośrednia 3-4 godz
Pierś z indyka ok. 1,5 kg pośrednia 60–90 min
Pierś z indyka (bez kości) ok. 1,7 kg pośrednia 1 godz
Noga z indyka 450-680 gram pośrednia 55–65 min
Kotlet z piersi indyka grubość: 0,5 – 1 cm bezpośrednia 5–8 min
Szaszłyki z piersi z indyka ok. 2,5 cm bezpośrednia 12–15 min
Cała kaczka ok. 1,7 kg pośrednia 1,5-2 godz
Filety z piersi kaczki ok. 220 gram bezpośrednia 10–15 min
Cały bażant 0,9 – 1,2 kg pośrednia 40–45 min
Cała gęś 5–7 kg pośrednia 3 godz
Filety z piersi kurczaka 120-150 gram bezpośrednia 10–12 min
Szaszłyki z piersi z kurczaka ok. 2,5 cm bezpośrednia 10–12 min
Zrazy drobiowe grubość: 2 cm bezpośrednia 10–12 min
WARZYWAWaga/WielkośćMetodaCzas
Bakłażany / Oberżyny pokrojone w grube plastry, z solą, pieprzem i olejem bezpośrednia 5–8 min
Pieczarki odcięte nóżki, z solą, pieprzem i olejem bezpośrednia 8–10 min
Koper w bulwie 4-5 grube plastry bądź ćwiartki, z solą, pieprzem i olejem bezpośrednia 12–15 min
Szaszłyki warzywne tej samej wielkości kawałki, uważać na różne czasy grillowania bezpośrednia w zależności od rodzaju
Ziemniaki małe lub młode ziemniaki podgotowane bezpośrednia aż będą chrupiące
Ziemniaki ziemniaki duże, słodkie bądź korzeń Yams pokrojone w grube plastry, bezpośrednia 10–12 min
Ziemniaki pieczone ziemniaki: całe zawinięte w folii aluminiowej pośrednia 50–60 min
Czosnek ząbki obrane, nadziewane innymi składnikami bezpośrednia w zależności od rodzaju składników
Czosnek główka przecięta, grillowana na miękko bezpośrednia 8–10 min
Czosnek całe główki zawinięte w folii aluminiowej pośrednia 45–50 min
Dynia w zależności od wielkości całe, bądź przepołowione wzdłuż, posmarowane oliwą, grillować z obu stron bezpośrednia z każdej strony po 5-7 min
Por małe albo średnie łodygi, przecięte wzdłuż bezpośrednia 12–15 min
Kolby kukurydzy namoczone, posmarowane masłem, zawinęte w liściach lub w folii aluminiowej pośrednia 15–20 min
Papryka połówki lub ćwiartki, nasiona usunąć, pokropić oliwą bezpośrednia 6–8 min
Papryka w całości, posmarowane oliwą pośrednia 15–20 min
Radicchio ćwiartki, miejsca nacięć posmarować oliwą, raz odwrócić pośrednia 6–8 min
Szapargi obrany, "łykowate" końcówki odcięte bezpośrednia 8–10 min
Pomidory przeciąć na pół, grilować przy wysokiej temperaturze bezpośrednia 6–8 min
Cukinia przecięte wzdłuż na pół, bądź na 3 plastry, sól, pieprz, oliwa, grillować z obu stron bezpośrednia z każdej strony po 4-8 min
Cebula duże, obrane, pokrojone w ćwiartki, nadziewane wraz z innymi składnikami, małe wcześniej blanszowane bezpośrednia w zależności od rodzaju składników
Młoda cebulka białe i jasno zielone części pokrojone w 2-3 cm kawałki, nadziewane bezpośrednia w zależności od rodzaju składników
OWOCEWaga/WielkośćMetodaCzas
Ananas pokrojony w plastry, wydrążony środek bezpośrednia 6–10 min
Jabłka połówki, wydrążone w środku pośrednia 15–20 min
Morele połówki, usunięte pestki, nadziane pręciki, przeciętą stroną w dół bezpośrednia 6–8 min
Banany iw skórce przecięte wzdłuż, przeciętą stroną w dół, po minucie obrócić bezpośrednia 6–8 min
Gruszki np. obrane, połówki lub ćwiartki, przeciętą stroną w dół bezpośrednia 10–14 min
Figi głęboko nacięte w kształcie krzyża, nacinąć po bokach bezpośrednia 5 min
Nektaryny połówki, usunięte pestki, przeciętą stroną w dół bezpośrednia 8–10 min
Brzoskwinia np. obrane, połówki, usunięte pestki, przeciętą stroną w dół bezpośrednia 8–10 min
RYBYWaga/WielkośćMetodaCzas
Filety rybne grubość: ok. 1 cm bezpośrednia 6–8 min
Filety rybne lub steki grubość: ok. 2,0 cm bezpośrednia 8–10 min
Szaszłyki z filetów rybnych grubość: ok. 2,5 cm bezpośrednia 10–12 min
Cała ryba lub duzy filet rybny grubość: ok 2,5 cm bezpośrednia 10 min
Cała ryba lub duzy filet rybny grubość: ok 4,0 cm bezpośrednia 10–15 min
Cała ryba lub duzy filet rybny grubość: ok 5,0-6,0 cm bezpośrednia 15–20 min
Cała ryba lub duzy filet rybny grubość: ok 7,5 cm, do 900 gram pośrednia 20–30 min
Cała ryba lub duzy filet rybny grubość: ok 7,5 cm, do 1-2 kg pośrednia 30–45 min
SKORUPIAKIWaga/WielkośćMetodaCzas
Krab królewski (cały) / krab ok. 1,2 kg bezpośrednia 10–12 min
Cały homar ok. 900 gram bezpośrednia/pośrednia 18–20 min
Ogon homara ok. 230-280 gram bezpośrednia 8–12 min
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) średnie bezpośrednia 4–5 min
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) duże bezpośrednia 5–6 min
Krewetki i homarzec w skorupie (bez skorupy ok. 1-2 min mniej) bardzo duże bezpośrednia 6–8 min
Przegrzebki (małże świętego Jakuba) średnica 2,5-5,0 cm bezpośrednia 4–6 min
Małże wenus średnie bezpośrednia 5–8 min
Ostrygi małe bezpośrednia 3–6 min
BARANINAWaga/WielkośćMetodaCzas
Polędwica, żeberka i grube kotlety grubość: ok. 2,5 cm bezpośrednia 10–12 min
Polędwica, żeberka i grube kotlety grubość: ok. 4 cm bezpośrednia/pośrednia 14–16 min
Udziec barani grubość: ok. 2,5 cm bezpośrednia 10–12 min
Udziec barani bez kości, płaski ok. 1,7 kg pośrednia 55–65 min
Udziec barani bez kości, pieczeń ok. 2,5 kg pośrednia 1,5-2 godz
Stek barani z kością 1,5–1,8 kg pośrednia 75–90 min
Żeberka 1,2–1,5 kg pośrednia 75–90 min