Facebook

Jaki wybrać grill gazowy? Sprawdź nasz ranking!

14-01-2020

Gotowanie na świeżym powietrzu docenia coraz więcej osób. Żeby jednak w pełni cieszyć się z tych chwil i przygotowywać pyszne posiłki, należy zainwestować w dobry grill gazowy. Jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej i na co zwracać uwagę przy zakupie?

Sprzęty zasilane gazem są coraz popularniejsze. Sięgają po nie zarówno osoby profesjonalnie zajmujące serwowaniem potraw, jak i pasjonaci. Zastosowanie takich rozwiązań wiąże się z wieloma zaletami. Do najważniejszych zaliczają się możliwość szybkiego uruchomienia oraz łatwego utrzymania temperatury. Nie ma potrzeby stosowania rozpałki ani brykietu. Co istotne, korzystanie z tego typu artykułów cechuje się ekonomiczną eksploatacją.

Grille gazowe – elementy, którym warto się przyjrzeć

Na rynku można znaleźć wiele produktów. Choć trudno jednoznacznie wskazać optymalny model, trzeba wziąć pod uwagę istotne elementy konstrukcji. Zaliczają się do nich m.in.:

  • Ruszt

Powinien być wykonany z solidnych i wytrzymałych materiałów. Bardzo dobrze sprawdza się żeliwo, które długo utrzymuje ciepło. Warto zastanowić się nad wielkością tej części. Jeśli przygotowujesz potrawy dla wąskiego grona osób, wystarczy Ci element mieszczący jedną lub dwie tacki z żywnością.

  • Piekarnik

To bardzo istotna kwestia. Dobrze, by był pojemny i wyposażony w termometr, co ułatwi przygotowanie ulubionych dań. Szczególne znaczenie ma solidna pokrywa pomagająca w rozprowadzeniu i utrzymaniu ciepła.

  • Palniki

Ich ilość musi być proporcjonalna do rozmiaru rusztu. Dobre urządzenia posiadają co najmniej trzy palniki. To pozwala na przygotowywanie różnych potraw jednocześnie. Ważne, by komponenty były wykonane z wysokogatunkowego materiału, np. stali nierdzewnej.

  • Wyposażenie

Wprawdzie wieszaki na sztućce, dodatkowe półki, składany stolik boczny czy półka na akcesoria nie są niezbędne, jednak bardzo ułatwiają codzienną pracę. Zaleca się więc zapoznać z pełną ofertą producenta.

Przenośny czy wielozadaniowy? Jaki jestnajlepszy grill gazowy?

Urządzenia do grillowania należy dobrać w zależności od potrzeb. Jeśli nie prowadzisz biznesu gastronomicznego, zaopatrz się w kompaktowy produkt z możliwością swobodnego transportu. W przypadku, gdy jesteś właścicielem restauracji lub bistro, zainwestuj w sprzęty wielozadaniowe. Wyróżniają się one wyższą funkcjonalnością. Nierzadko montuje się w nich więcej palników, specjalny ruszt do podgrzewania, elektryczny rożen obrotowy, system grillowania piętrowego. Produkty posiadają ponadto technologię umożliwiającą odprowadzanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że przygotowywane za ich pomocą potrawy charakteryzują się głębią smaku.

Znajdź odpowiedni grill gazowy i zapłać tanio!

W portfolio amerykańskiej firmy Weber znajdują się wytrzymałe i wydajne modele do 3 tys. zł . Ogromnym zainteresowaniem cieszą się m.in.:

  • Weber Spirit II E-310

To doskonała propozycja dla osób, którym zależy na uzyskaniu wysokich walorów smakowych. Model cechuje się przemyślanymi rozwiązaniami. Posiada ruszt żeliwny z powłoką porcelanową, pokrywę ze stali niskowęglowej, bezstopniowe zawory palnikowe. – Za bardzo rozsądne pieniądze kupujemy sprzęt, który sprawi, że grillowanie stanie się jeszcze prostsze i wygodniejsze – tłumaczy Michał Dobosz prowadzący kanał na YouTube o nazwie „Gril360”.

  • Weber Q2200 Stand

Pochlebnymi opiniami wyróżnia się produkt skierowany przede wszystkim do właścicieli przydomowych ogródków. Elementy misy i pokrywy wytworzono z odlewów aluminiowych. Do zalet towaru należy też stalowy palnik. Z kolei wykorzystanie rusztu emaliowanego pozwala na równomierne rozprowadzenie energii.

  • Weber Spirit E-210 Classic

To uniwersalne i wydajne urządzenie wyposażone w dwuczęściowy ruszt ze stali, pokrywę pokrytą emalią porcelanową. Wśród ciekawych opcji trzeba wymienić system szyn Flavorizer Bars. Przydatna jest ponadto miska ociekowa na tłuszcz.

Modele do użytku komercyjnego – ranking

Asortyment produktów zasilanych gazem zadziwia różnorodnością. Osobom poszukującym profesjonalnych rozwiązań polecamy:

  • Weber Summit S-670 GB

Produkt przeznaczony jest dla wymagających użytkowników. Do jego zalet należy wielozadaniowość. Posiada aż 6 palników głównych, dodatkowo ma palnik boczny, rożen na podczerwień, szyny ze stali nierdzewnej. Do interesujących opcji należy palnik do wędzenia.

  • Weber Genesis II SP-435

Egzemplarz jest chętnie kupowany przez właścicieli punktów gastronomicznych. Wyposażono go w 4 palniki, boczną kuchenkę, system GS4, żeliwny ruszt. Na komfort użytkowania wpływa ergonomiczne ukształtowanie pokrywy.

  • Weber Genesis II EP-335

To nowość w ofercie Weber. Charakteryzuje się elektrycznym zapłonem Infinity, stożkowymi palnikami oraz dedykowanymi szynami aromatyzującymi. Do jego atutów zaliczają się również żeliwny ruszt i system GBS.

Szukasz grilla ze sprawdzonego źródła? Sprawdź naszą ofertę!

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Co na grilla zamiast mięsa? Zainspiruj się z nami!

Co na grilla zamiast mięsa? Zainspiruj się z nami!

13-01-2023
Zastanawiasz się, co na grilla zamiast mięsa? To pytanie często pojawia się w wielu głowach, szczególnie w sezonie majówkowym i wakacyjnym. Niestety zdarza się, że osoby niejedzące mięsa czują się niekomfortowo, kiedy na spotkaniu podawane są głównie produkty mięsne. Dlatego,... więcej
Nietypowe dania z grilla – pomysły, które Cię zaskoczą!

Nietypowe dania z grilla – pomysły, które Cię zaskoczą!

13-01-2023
Masz wrażenie, że w sezonie letnim grillujesz tylko kiełbasę i karkówkę? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, ten artykuł pomoże Ci się zainspirować i zmienić przyzwyczajenia. Na grillu możesz przygotować nie tylko popularne produkty mięsne – istnieje wiele innych pomysłów na... więcej
Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

Grillowanie piersi z kurczaka dla początkujących

13-01-2023
Chcesz przyrządzić pyszną pierś z kurczaka, ale nie masz dużego doświadczenia w grillowaniu? Podpowiemy, jakich przypraw i marynat użyć, aby była soczysta i smaczna. Zachwyć gości niesamowitym smakiem. Zobacz, jak przyrządzić pierwszej klasy mięso z piersi kurczaka na grillu! więcej