Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708 

Wypalanie grilla gazowego – czym jest i jak je wykonać?

16-01-2024

Jest ciepłe czerwcowe popołudnie i właśnie odbierasz grilla gazowego. Czy wiesz jednak, że zanim przyrządzisz na nim stek, czeka Cię pierwsze wypalanie grilla gazowego? Ponieważ tę czynność trzeba powtarzać po każdym użyciu urządzenia, warto wiedzieć o niej więcej. Dowiedz się, na czym polega wypalanie grilla gazowego i dlaczego warto o nim pamiętać.

 

Sprawdź naszą ofertę w kategorii grille gazowe !

pierwsze wypalanie grilla gazowego

Co to jest wypalanie grilla gazowego?

Wypalanie grilla gazowego (piroliza) to destylacja rozkładowa – w trakcie tego procesu dochodzi do rozpadu podgrzewanej mieszaniny i wyodrębnienia się z niej poszczególnych substancji. Aby doszło do pirolizy, potrzebna jest wysoka temperatura, zbędny jest za to tlen i środki chemiczne. Rezultatem wypalania jest przekształcenie zanieczyszczeń i resztek jedzenia w popiół. W konsekwencji wypalanie grilla gazowego pomaga zachować urządzenie w czystości i zdezynfekować ruszt bez korzystania ze środków czyszczących.

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z grillowaniem, musisz wiedzieć, że:

  • piroliza jest zalecana tuż po zakupie grilla, przed pierwszym jego użyciem – pierwsze wypalanie grilla gazowegoma na celu oczyszczenie wnętrza urządzenia (w tym zwłaszcza rusztu) z zanieczyszczeń związanych z jego produkcją i transportem;
  • wielu specjalistów zaleca wypalanie grilla gazowego po każdym użyciu – to prosty sposób, aby zapobiec gromadzeniu się na ruszcie kolejnych warstw tłuszczu;
  • niezbędne jest wypalenie grilla gazowego po zakończeniu sezonu – gdy grill nie będzie używany przez dłuższy czas, należy dokładnie oczyścić i zabezpieczyć urządzenie, bo dzięki temu będzie służyło przez wiele lat.

Pierwsze wypalanie grilla gazowego – jak je prawidłowo wykonać?

„Piroliza” czy „wypalanie grilla gazowego” to terminy, które dla osób niekorzystających dotychczas z grilla brzmią dość tajemniczo. Tymczasem pierwsze wypalanie grilla gazowegonie jest ani mocno absorbujące, ani skomplikowane. Jednak nie tylko to skłania do wykonania tej czynności – w ten sposób można pozbyć się zanieczyszczeń i charakterystycznego zapachu, który towarzyszy nowym produktom oraz sprawdzić, czy urządzenie działa prawidłowo.

Pierwsze wypalanie grilla gazowego – krok po kroku:

  1. Podłącz butlę gazową do grilla – postępuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi w instrukcji obsługi urządzenia.
  2. Upewnij się, że grill stoi na stabilnym podłożu – osoby, które zdecydowały się zakupić grille gazowe, powinny wygospodarować na tarasie, balkonie lub w ogrodzie kącik do grillowania znajdujący się z dala od materiałów łatwopalnych.
  3. Rozgrzej grilla – ustaw pokrętło palnika na maksymalną moc.
  4. Zamknij pokrywę grilla – wypalanie grilla gazowego musi odbywać się pod zamkniętą pokrywą.
  5. Odczekaj ok. 15-30 minut – o tym, że proces pirolizy się zakończył, świadczyć będzie brak dymu wydobywającego się z urządzenia.

Gdy pierwsze wypalanie grilla gazowego będzie za Tobą, możesz przystąpić do grillowania – przyrządzić na grillu mięso i dodatki, np. kukurydzę czy pieczywo. Przygotowanie potraw ułatwią akcesoria do grilli gazowych – łopatka do grillowania, szpatułka lub szczypce. Niektóre narzędzia zaprojektowane specjalnie z myślą o grillowaniu możesz otrzymać wraz z zamówionym grillem.

wypalanie grilla gazowego

Na czym polega wypalanie grilla gazowego po grillowaniu?

Po każdym grillowaniu na ruszcie grilla gazowego osadzają się resztki jedzenia. Jak się ich skutecznie pozbyć i zachować urządzenie w dobrym stanie? Rozwiązaniem jest wypalanie grilla gazowego. To skuteczna metoda, której rezultatem jest zmiana resztek jedzenia i tłuszczu w popiół. Dzięki wypalaniu, czyszczenie grilla gazowego jest dużo łatwiejsze – zajmuje mniej czasu i nie jest uciążliwe. W ten sposób utrzymasz zakupionego grilla w dobrym stanie przez długi czas i zadbasz o jakość przyrządzanych na nim potraw.

Jak przebiega wypalanie grilla gazowego, które obejmuje też czyszczenie po grillowaniu? Procedura prezentuje się następująco:

1. Wypalanie grilla gazowego – rozgrzanie urządzenia

Wypalanie grilla gazowegopo grillowaniu nie różni się niczym od pierwszego wypalania grilla gazowego. Oznacza to, że musisz maksymalnie rozgrzać grilla i pamiętać o zamknięciu pokrywy. Po upływie 15-30 minut proces pirolizy się zakończy.

2. Odczekanie aż grill ostygnie

Po dezynfekcji za pomocą pirolizy do czyszczenia grilla gazowego nie można przystąpić od razu – należy poczekać, aż temperatura wewnątrz urządzenia spadnie.

3. Dokładne oczyszczenie grilla – usuwanie popiołu

Ostatnim krokiem procesu wypalania grilla gazowego jest usunięcie popiołu, który zalega na ruszcie – przyda się trójkątna szczotka do rusztu. Można jej też użyć do czyszczenia palników. Dodatkowo pamiętać trzeba o umyciu tacy na tłuszcz.

Jak widzisz, wypalanie grilla gazowego to skuteczny sposób na czysty grill – bez sięgania po środki czyszczące. Pamiętając o regularnym wypalaniu grilla gazowego, możesz zapewnić sobie najwyższą jakość przygotowywanych posiłków.

Warto nam zaufać

Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.