Wędzenie mięsa sprawia, że nabiera ono zupełnie nowego smaku, który nie może równać się z niczym innym. Do przygotowania tej wykwintnej potrawy na szczęście nie jest konieczne posiadanie specjalnego sprzętu, a jedynie trochę wiedzy i cierpliwości.
Jak już powiedzieliśmy na wstępie – na grillu można uwędzić właściwie każdy rodzaj mięsa czy ryby. Jeśli jesteśmy zupełnie początkujący w świecie wędzenia, warto zacząć tę przygodę od tego, co na pewno uda się uwędzić, czyli łososia lub żeberek. Jeśli jesteśmy już bardziej wprawieni, możemy spróbować swoich sił w wędzeniu drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub innych gatunków ryb. Te ostatnie oraz delikatne mięsa, jak na przykład z kurczaka, nie potrzebują wiele czasu. Będą gotowe po około godzinie lub dwóch (w zależności od wielkości). Wieprzowina czy wołowina potrzebuje natomiast dobrych kilku godzin. Jako ciekawostkę dodamy, że fani wędzenia na grillu poddają temu procesowi nawet owoce morza!
Niezależnie od tego, jakie mięso wybierzemy, najlepiej zakupmy je w sprawdzonym sklepie mięsnym. Unikajmy mięsa z supermarketów. Tylko produkty z pewnego źródła po uwędzeniu będą aromatyczne, świeże i zdrowe.
Niewielu „grillowiczów”, zdaje sobie sprawę z faktu, iż grillowanie nawet na mniej zaawansowanym sprzęcie, to jedna z wielu opcji. Z pewnością najciekawszą z nich jest możliwość wędzenia potraw. Do tego konieczne jest posiadanie grilla, który posiada pokrywę z wywietrznikami. Pozwolą one na równomierne odprowadzanie wydobywającego się z grilla dymu oraz na kontrolowanie temperatury w nim panującej. Ofertę takich grilli gazowych, grilli elektrycznych oraz grilli węglowych znajdą Państwo w naszym sklepie.
Aby rozpocząć proces wędzenia, konieczne jest rozżarzenie materiału opałowego np. brykietów. Gdy ich powierzchnia poryje się białym nalotem, na grill można już położyć mięso. Najlepszy efekt wędzenia będzie uzyskany, gdy mięso będzie całkowicie surowe. W procesie wędzenia istotna jest temperatura - powinna ona wynosić od 80 do 120 stopni C. Możliwe jest również tak zwane wędzenie na zimno, w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, że wtedy proces wędzenia znacznie się wydłuża i może trwać nawet cały dzień.
Podczas wędzenia konieczna jest stała regulacja temperatury. Dlatego, by ułatwić sobie to zadanie, warto zaopatrzyć się w czujnik temperatury. Poziom żaru również powinien być kontrolowany na bieżąco, aby nie był ani za duży, ani za mały.
Bardzo duży wpływ na smak wędzonych potraw ma to, co dodamy do żaru podczas procesu wędzenia. Wędzenie może opierać się np. na drewnie liściastym (np. olcha, wiśnia, orzech, klon lub dąb) lub dodaniu do brykietów specjalnych dodatków.
Na rynku dostępna jest coraz szersza gama kawałków drewna do wędzenia. Możliwy jest dobór zapachu do rodzaju potrawy, a jest z czego wybierać, ponieważ znaleźć można nawet aromat whiskey.
Zamknięte w wygodnych opakowaniach, należy najpierw odpowiednio wydzielić – im więcej drewienek, tym bardziej intensywny aromat, dlatego należy uważać, by „nie zabić” naturalnego smaku potrawy. Następnie należy je namoczyć, by w procesie wędzenia nie uległy spaleniu, a jedynie wydzielały swój aromat. Do drewienek zakupić można wykonany ze stali nierdzewnej pojemniczek, z odpowiednimi wentylatorkami. Oprócz tego warto też zainwestować w deseczki do wędzenia czy papier cedrowy, które od drewienek różnią się tym, iż mięso kładzie się bezpośrednio na nie.
Jak widać, wędzenie nie jest skomplikowane, jednak na pewno wymaga odpowiedniego przygotowania oraz wiedzy, ponieważ by uzyskać dobrze uwędzone mięso, należy przeprowadzać ten proces przez co najmniej kilka godzin. Nie należy się jednak zniechęcać. Wystarczy trochę wprawy i będzie można cieszyć się wspaniałym smakiem wędzonego mięsa.
Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, w którym posiadamy profesjonalne wędzarnie Weber