Facebook

Wędzenie na grillu jest możliwe! Wszystko o wędzeniu na grillu

30-03-2016

Wędzenie mięsa sprawia, że nabiera ono zupełnie nowego smaku, który nie może równać się z niczym innym. Do przygotowania tej wykwintnej potrawy na szczęście nie jest konieczne posiadanie specjalnego sprzętu, a jedynie trochę wiedzy i cierpliwości.

 

Wędzić można każdy rodzaj mięsa. Jego smak w dużej mierze jest uzależniony od sposobu wędzenia, jak również od specjalnych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu.

 

Wędzenie na grillu jest możliwe

 

Niewielu „grillowiczów”, zdaje sobie sprawę z faktu, iż grillowanie nawet na mniej zaawansowanym sprzęcie, to jedna z wielu opcji. Z pewnością najciekawszą z nich jest możliwość wędzenia potraw. Do tego konieczne jest posiadanie grilla, który posiada pokrywę z wywietrznikami. Pozwolą one na równomierne odprowadzanie wydobywającego się z grilla dymu oraz na kontrolowanie temperatury w nim panującej. Ofertę takich grilli gazowych, grilli elektrycznych oraz grilli węglowych znajdą Państwo w naszym sklepie.

 

Aby rozpocząć proces wędzenia, konieczne jest rozżarzenie materiału opałowego np. brykietów. Gdy ich powierzchnia poryje się białym nalotem, na grill można już położyć mięso. Najlepszy efekt wędzenia będzie uzyskany, gdy mięso będzie całkowicie surowe. W procesie wędzenia istotna jest temperatura - powinna ona wynosić od 80 do 120 stopni C. Możliwe jest również tak zwane wędzenie na zimno, w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, że wtedy proces wędzenia znacznie się wydłuża i może trwać nawet cały dzień.

 

Podczas wędzenia konieczna jest stała regulacja temperatury. Dlatego, by ułatwić sobie to zadanie, warto zaopatrzyć się w czujnik temperatury.  Poziom żaru również powinien być kontrolowany na bieżąco, aby nie był ani za duży, ani za mały.

 

Akcesoria umożliwiające wędzenie

 

Bardzo duży wpływ na smak wędzonych potraw ma to, co dodamy do żaru podczas procesu wędzenia. Wędzenie może opierać się np. na drewnie liściastym (np. olcha, wiśnia, orzech, klon lub dąb) lub dodaniu do brykietów specjalnych dodatków.

 

Na rynku dostępna jest coraz szersza gama kawałków drewna do wędzenia. Możliwy jest dobór zapachu do rodzaju potrawy, a jest z czego wybierać, ponieważ znaleźć można nawet aromat whiskey.

 

Zamknięte w wygodnych opakowaniach, należy najpierw odpowiednio wydzielić – im więcej drewienek, tym bardziej intensywny aromat, dlatego należy uważać, by „nie zabić” naturalnego smaku potrawy. Następnie należy je namoczyć, by w procesie wędzenia nie uległy spaleniu, a jedynie wydzielały swój aromat. Do drewienek zakupić można wykonany ze stali nierdzewnej pojemniczek, z odpowiednimi wentylatorkami. Oprócz tego warto też zainwestować w deseczki do wędzenia czy papier cedrowy, które od drewienek różnią się tym, iż mięso kładzie się bezpośrednio na nie.

 

Jak widać, wędzenie nie jest skomplikowane, jednak na pewno wymaga odpowiedniego przygotowania oraz wiedzy, ponieważ by uzyskać dobrze uwędzone mięso, należy przeprowadzać ten proces przez co najmniej kilka godzin. Nie należy się jednak zniechęcać. Wystarczy trochę wprawy i będzie można cieszyć się wspaniałym smakiem wędzonego mięsa.

Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, w którym posiadamy profesjonalne wędzarnie Weber

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
GENESIS®  II - NOWA GENERACJA GRILLA GAZOWEGO

GENESIS® II - NOWA GENERACJA GRILLA GAZOWEGO

16-04-2018
GENESIS® II - NOWA GENERACJA GRILLA GAZOWEGONowe grille Genesis® II i Genesis® II LX — towarzysze we wszystkich wyjątkowych chwilach. więcej
Jesienne grillowanie

Jesienne grillowanie

31-10-2017
Chociaż sezon do grillowania dla większości z nas już minął, tak naprawdę moment na idealne grillowanie… nie istnieje. Każda pora ma swoje zalety, jak i wady. Zdecydowanie jedną z największych zalet grillowania jesienią jest specyficzny klimat, jakiego nie daje żadna inna pora w... więcej
Dlaczego Polacy lubią grillować?

Dlaczego Polacy lubią grillować?

26-10-2017
Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w... więcej