Facebook

Wędzenie na grillu jest możliwe!

30-03-2016

Wędzenie mięsa sprawia, że nabiera ono zupełnie nowego smaku, który nie może równać się z niczym innym. Do przygotowania tej wykwintnej potrawy na szczęście nie jest konieczne posiadanie specjalnego sprzętu, a jedynie trochę wiedzy i cierpliwości.

 

Wędzić można każdy rodzaj mięsa. Jego smak w dużej mierze jest uzależniony od sposobu wędzenia, jak również od specjalnych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu.

 

Wędzenie na grillu jest możliwe

 

Niewielu „grillowiczów”, zdaje sobie sprawę z faktu, iż grillowanie nawet na mniej zaawansowanym sprzęcie, to jedna z wielu opcji. Z pewnością najciekawszą z nich jest możliwość wędzenia potraw. Do tego konieczne jest posiadanie grilla, który posiada pokrywę z wywietrznikami. Pozwolą one na równomierne odprowadzanie wydobywającego się z grilla dymu oraz na kontrolowanie temperatury w nim panującej.

 

Aby rozpocząć proces wędzenia, konieczne jest rozżarzenie materiału opałowego np. brykietów. Gdy ich powierzchnia poryje się białym nalotem, na grill można już położyć mięso. Najlepszy efekt wędzenia będzie uzyskany, gdy mięso będzie całkowicie surowe. W procesie wędzenia istotna jest temperatura - powinna ona wynosić od 80 do 120 stopni C. Możliwe jest również tak zwane wędzenie na zimno, w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, że wtedy proces wędzenia znacznie się wydłuża i może trwać nawet cały dzień.

 

Podczas wędzenia konieczna jest stała regulacja temperatury. Dlatego, by ułatwić sobie to zadanie, warto zaopatrzyć się w czujnik temperatury.  Poziom żaru również powinien być kontrolowany na bieżąco, aby nie był ani za duży, ani za mały.

 

Akcesoria umożliwiające wędzenie

 

Bardzo duży wpływ na smak wędzonych potraw ma to, co dodamy do żaru podczas procesu wędzenia. Wędzenie może opierać się np. na drewnie liściastym (np. olcha, wiśnia, orzech, klon lub dąb) lub dodaniu do brykietów specjalnych dodatków.

 

Na rynku dostępna jest coraz szersza gama kawałków drewna do wędzenia. Możliwy jest dobór zapachu do rodzaju potrawy, a jest z czego wybierać, ponieważ znaleźć można nawet aromat whiskey.

 

Zamknięte w wygodnych opakowaniach, należy najpierw odpowiednio wydzielić – im więcej drewienek, tym bardziej intensywny aromat, dlatego należy uważać, by „nie zabić” naturalnego smaku potrawy. Następnie należy je namoczyć, by w procesie wędzenia nie uległy spaleniu, a jedynie wydzielały swój aromat. Do drewienek zakupić można wykonany ze stali nierdzewnej pojemniczek, z odpowiednimi wentylatorkami. Oprócz tego warto też zainwestować w deseczki do wędzenia czy papier cedrowy, które od drewienek różnią się tym, iż mięso kładzie się bezpośrednio na nie.

 

Jak widać, wędzenie nie jest skomplikowane, jednak na pewno wymaga odpowiedniego przygotowania oraz wiedzy, ponieważ by uzyskać dobrze uwędzone mięso, należy przeprowadzać ten proces przez co najmniej kilka godzin. Nie należy się jednak zniechęcać. Wystarczy trochę wprawy i będzie można cieszyć się wspaniałym smakiem wędzonego mięsa.

Polecane artykuły Wszystkie artykuły
Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

Dlaczego warto czyścić grilla często i jak robić to szybko?

29-06-2017
Czyszczenie akcesoriów kuchennych oraz ogrodowych nie jest chyba dla nikogo miłą czynnością. Jednak regularne i bardzo dokładne czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Podajemy kilka powodów, które z pewnością przekonają Was do wykonywania tej niewdzięcznej czynności, jak również... więcej
Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

Jak wygląda grillowanie w innych krajach?

23-06-2017
To, że Polacy tak bardzo lubią grillować kiełbasę wynika z faktu, iż jest to składnik naszych codziennych posiłków. Nie wychodząc za bardzo poza kanon własnego stołu, niechętnie eksperymentujemy. Jednak nie jesteśmy jedynym narodem, który z chęcią grilluje jedynie własne,... więcej
Wieprzowina na grillu

Wieprzowina na grillu

30-05-2017
Po wpisach dotyczących drobiu oraz wołowiny, przyszedł czas na naszą ulubioną wieprzowinę. Czym kierować się podczas jej zakupu oraz w jaki sposób doprawić ją tak, by wyróżniała się na tle tradycyjnie doprawionych – tego dowiecie się z poniższego wpisu. więcej